Debat

Næsager: Børn trives bedre, når individualisme erstattes med forpligtende fællesskaber

Forpligtende fællesskaber er et nøgleord i kampen mod børns mistrivsel, for det lærer børn at tage de andre lige så alvorligt, som man tager sig selv. Og det er ikke nemt i en tid, hvor individualisme har været den fremherskende ideologi, skriver Jakob Næsager (K).

Jeg tror, at der ligger en vigtig erkendelse i det med forpligtende fællesskaber.
Det rummer et krav til den enkelte om at tage de andre lige så alvorligt, som man tager sig selv. Det er ikke nemt, hvis man er vokset op i en tid med fremherskende individualisme, skriver Jakob Næsager (K).
Jeg tror, at der ligger en vigtig erkendelse i det med forpligtende fællesskaber. Det rummer et krav til den enkelte om at tage de andre lige så alvorligt, som man tager sig selv. Det er ikke nemt, hvis man er vokset op i en tid med fremherskende individualisme, skriver Jakob Næsager (K).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Næsager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De unges manglende trivsel er et samfundsproblem. Og flere og flere unge trives ikke. I hovedstadsområdet er mere end hvert tiende barn ramt af psykisk mistrivsel.

Det er en udfordring, som vi skal gøre noget ved. Og det gør vi.

I Københavns Kommune er vi fire forvaltninger, som er rykket tættere sammen, så vi fremover kan blive bedre til at håndtere unges mistrivsel.

Lektionen fra Borup

Borup-sagen har fået alle til at rette sine øjne mod folkeskolen og børns trivsel. Det er en sag, der rammer noget i os alle. I landets hovedstad kender vi også til svære problemstillinger, der fordrer en helhedsorienteret indsats.

Børn og unge i mistrivsel skal have hjælp tidligst muligt. Det skal den nye strategi være med til at sikre.

Jakob Næsager
Børne- og ungdomsborgmester, Københavns Kommune, Konservative

Børn og unge i mistrivsel skal have hjælp tidligst muligt. Det skal den nye strategi være med til at sikre.

I dag har Københavns Kommune mange forskellige indsatser i mange forskellige regi.

I Sundheds- og omsorgsforvaltningen har man op mod 17 forskellige indsatser. Og i Børne- og ungdomsforvaltningen har vi fokus på at styrke børn og unges trivsel i fællesskaber. For det ved vi virker, men det er svært.

Der er for mange unge, som ikke trives, og som ikke finder vej til uddannelse, job og opbyggelige fællesskaber.

Vi kan se, at vi får flere og flere børn og helt unge som i kortere eller længere tid ikke går i skole. Vi har en større andel af skolebørn, som har mere end 10 procents fravær. Strategien er et værktøj, vi skal bruge.

Forpligtende fællesskaber er et nøgleord

At skabe et rum for de forpligtende fællesskaber er et andet sted, vi skal skrue på.

Vi ser en tendens til, at der skal mindre og mindre til før børn trækker sig og ikke møder i skolen, og vi ved at sygdom og andet fravær stiger, når man ikke føler sig som en del af et forpligtende fællesskab.

Jeg vil gerne gå i brechen for, at flere påtager sig rollen som advokat for det forpligtende fællesskab. Kæmp for det, tal dets sag.

Jakob Næsager
Børne- og ungdomsborgmester, Københavns Kommune, Konservative

Jeg tror, at der ligger – om ikke et columbusæg – så en vigtig erkendelse i det med forpligtende fællesskaber.

Det rummer et krav til den enkelte om at tage de andre lige så alvorligt, som man tager sig selv. Det er ikke nemt. Særligt ikke hvis man er vokset op i en tid, hvor individualisme har været den fremherskende ideologi.

Min pointe er, at det er vanskelige tider for de fællesskaber, man er en del af, men som man måske ikke helt selv har valgt, og hvor man ikke nødvendigvis ligner de andre på en prik.

Jeg vil gerne gå i brechen for, at flere påtager sig rollen som advokat for det forpligtende fællesskab. Kæmp for det, tal dets sag.

Til gengæld vil jeg love at arbejde for, at vi i kommunen bliver dygtigere til at arbejde sammen og bliver bedre til at skabe gode rammer for de forpligtende fællesskaber.

Læs også

Skolerne har ikke en chance alene

Det ligger mig meget på sinde at være med til at skabe skoler, hvor alle børn kan trives. Vores skoler er en del af løsningen med de unges trivsel, men skolerne har ikke en chance for at løse et stort samfundsproblem og vende en udvikling alene.

Det kan ingen institution gøre alene. End ikke den vigtigste og mest samfundsbærende institution af dem alle: folkeskolerne.

Der er brug for, at der overalt i kommunen er en spændvidde, der gør, at vi kan adressere de unges meget forskellige mistrivselsproblemer.

Det kræver et samarbejde og en evne til at adressere problemerne ud fra en fælles ramme. Eller en fælles strategi om man vil.

Beslutningen om en fælles strategi har et bredt politisk flertal bag sig og stammer fra det seneste budgetforlig. Og med strategien får vi en ramme, som skal fyldes ud på mange forskellige måder.

Fagfolk skal have mere handlerum

Arbejdet med unges trivsel er uforudsigeligt og komplekst. Det kræver et vist handlerum til de fagprofessionelle, og det kræver et tæt samspil.

Arbejdet med unges trivsel er uforudsigeligt og komplekst. Det kræver et vist handlerum til de fagprofessionelle.

Jakob Næsager
Børne- og ungdomsborgmester, Københavns Kommune, Konservative

Jeg tror på, at vi i kommunen – sammen med andre aktører – kan være med til at skabe rammerne om sådan nogle forpligtende fællesskaber, og de skal i princippet gro og vokse lokalt. 

Strategien skal sikre, at vi får mobiliseret den store viden vi har i kommunen om børns og unges trivsel. Den skal skabe en infrastruktur, hvorfra gode erfaringer kan sprede sig systematisk, og hvor ledelsen følger det tæt.

Det giver mig håb, når vi på tværs arbejder sammen, og udvider rummet så alle de lokale kræfter kan folde sig ud.

Frontmedarbejdere, chefer, direktører, ledere og medarbejdere, civilsamfund, det private erhvervsliv, politikere, de unge selv og ikke mindst deres forældre er alle en del af løsningen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00