Debat

S-borgmester og V-formand: Brug for mere ledelse for at tiltrække pædagoger

Venstre og Socialdemokratiet i København går til budgetforhandlingerne på Rådhuset med en dagtilbudspakke på 40 millioner kroner. Pakken skal styrke ledelsen på de københavnske daginstitutioner, skriver Jesper Christensen og Jens-Kristian Lütken

De københavnske daginstitutioner mangler faglærte pædagoger og ledere. En ny daginstitutionspakke vil forsøge at løse problemet ved at styrke ledelsen. "Når vi styrker ledelsen, er det med til at tiltrække og fastholde de pædagoger, vi i dén grad mangler," skriver Jesper Christensen og Jens-Kristian Lütken.
De københavnske daginstitutioner mangler faglærte pædagoger og ledere. En ny daginstitutionspakke vil forsøge at løse problemet ved at styrke ledelsen. "Når vi styrker ledelsen, er det med til at tiltrække og fastholde de pædagoger, vi i dén grad mangler," skriver Jesper Christensen og Jens-Kristian Lütken.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jens-Kristian Lütken
Jesper Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Freja, Mustafa, Alberte og Liv. Plus op mod 200 andre børn og deres forældre.

Bente, Michael, Camilla og Puk. Og alle de øvrige pædagoger samt medhjælpere, pædagogstuderende, køkkenmedarbejdere, faste vikarer, etc.

Der er mange navne at holde styr på, når man er pædagogisk leder i en af de store kommunale daginstitutioner i København. Nogle ledere skal huske for mange navne.

Det vil vi ændre på. Derfor går vi med støtte fra det øvrige Børne- og Ungdomsudvalg til de kommende budgetforhandlinger på Københavns Rådhus med en ambitiøs dagtilbudspakke på godt 40 millioner kroner årligt de kommende fire år. Pakken skal styrke ledelsen i vores daginstitutioner, hvilket er hårdt tiltrængt.

Svært at nå det hele
Igennem en årrække har vi som kommune været i en situation, hvor vi måtte rationalisere og arbejde på at få pengene til at række længere. Pædagogisk personale blev prioriteret over ledelseskræfter.

Med minimums-normeringerne kommer der flere voksne per barn i daginstitutionerne. Men som i resten af landet mangler vi i dén grad pædagoger. Det er tæt på umuligt at besætte de nye job med faglærte.

Jesper Christensen og Jens-Kristian Lütken
Børne- og ungdomsborgmester og gruppeformand for Venstre i København

Smertegrænsen er nået. Nogle ledere er i dag alene om opgaven i en institution med så mange ansatte, børn og forældre, at den tætte og vigtige dialog med forældrene ryger. De kan ikke nå at være i øjenhøjde med alle børn og medarbejdere. De har ikke tid til at udvikle institutionens pædagogik og være en faglig ledestjerne for den enkelte ansatte.

Andre ledere har ansvar for flere matrikler, der er spredt geografisk, i nogle tilfælde med udflytterafdelinger uden for byen.

Med minimumsnormeringerne kommer der flere voksne per barn i daginstitutionerne. Men som i resten af landet mangler vi i dén grad pædagoger. Det er tæt på umuligt at besætte de nye job med faglærte. Et kæmpe problem, som vi og andre aktører gør, hvad vi kan, for at løse.

Når vi styrker ledelsen, er det med til at tiltrække og fastholde de pædagoger, vi i dén grad mangler. Pakken indeholder nemlig det, de selv siger er afgørende for, om de søger og bliver i et job: En god leder, som er til stede i dagligdagen.

1.000 børn er for mange
Med vores pakke lægger vi også op til et serviceeftersyn af de såkaldte klynger. Det er betegnelsen for de enheder, vi i København organiserer institutionerne i. En klynge dækker et geografisk område og har sin egen ledelse. Det giver god mening, men klyngerne har haft vokseværk, og enkelte er blevet for store til, at klyngeledelsen kan understøtte sine pædagogiske ledere.

Med dagtilbudspakken vil klynger som udgangspunkt ikke tælle mere end 750 børn. I dag har den største klynge over 1.000 børn.

Vi vil desuden indføre som ny hovedregel, at institutioner, der er fordelt over flere adresser og med en afstand på mere end 200 meter og mere end 10 medarbejdere på adressen, bør have en lokal pædagogisk leder på adressen.

Og så ønsker vi et pejlemærke om, at institutioner med mere end 35 medarbejdere bør have flere pædagogiske ledere. Det vil åbne op for, at vi kan rekruttere nye pædagoger, men også nye ledere.

Nødvendig investering
Forleden var vi på besøg i en institution med op mod 200 vuggestue- og børnehavebørn, som boltrer sig over fire etager i en tidligere kommuneskole i indre by. Der duftede af nybagte boller og var rart at være. Men institutionen havde et problem. I en rum tid har den annonceret forgæves efter en ny pædagogisk leder.

Ingen kvalificerede har søgt stillingen. Ærgerligt. For som de gode folk fra institutionen sagde, da de viste os rundt, så er nærværende ledelse alfa og omega, når det handler om at udvikle den enkelte medarbejder og sætte en fælles pædagogisk kurs.

Men der er jo ikke noget at sige til, hvis man som mulig kandidat til jobbet tænker sig om en ekstra gang og søger en mindre institution, hvor man kan vide sig mere sikker på at have tid til kerneopgaven. Alene det at skulle afholde MUS med samtlige medarbejdere i en institution af den størrelse, vi besøgte forleden – det er en noget af en mundfuld for én leder.

Det er ikke gratis at ansætte flere ledere. Men for os er den nye dagtilbudspakke en nødvendig investering. Ved at styrke og forenkle ledelsen af byens kommunale dagtilbud er vi et stort skridt nærmere endemålet: At sikre, at byens børn uanset baggrund har de bedste muligheder for at lære, udvikle sig og trives.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00