Debat

S i København: Vi mangler en permanent festivalplads

Københavns kulturscene blomstrer, men vi mangler en festivalplads med den nødvendige infrastruktur til miljøvenlige arrangementer. Det er tid til at overveje Prøvestenen som mulig løsning, skriver Niels Bjerrum.

Når Refshaleøen er planlagt til byudvikling, er Copenhells fremtid usikker. Lejekontrakten løber kun indtil sommeren 2025 med mulighed for at forlænge den år for år. Det skaber en usikkerhed for
festivalen og dens fans, og det er ikke en bæredygtig løsning på sigt, skriver Niels Bjerrum. 
Når Refshaleøen er planlagt til byudvikling, er Copenhells fremtid usikker. Lejekontrakten løber kun indtil sommeren 2025 med mulighed for at forlænge den år for år. Det skaber en usikkerhed for festivalen og dens fans, og det er ikke en bæredygtig løsning på sigt, skriver Niels Bjerrum. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Niels E. Bjerrum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I København er vi med rette stolte af vores levende og alsidige kulturscene. Kunst, kultur og musik tiltrækker hvert år i tusindvis af turister.

Men på trods af det har København endnu ikke en permanent festivalplads, der kan sikre kontinuitet for arrangørerne og tilbyde den nødvendige infrastruktur for at kunne afholde energieffektive, klimavenlige arrangementer.

Det skal vi have gjort noget ved. Derfor er det på tide, at vi får kigget seriøst på, om for eksempel den sydlige den af Prøvestenen kan omdannes til fremtidens festivalplads – andre oplagte steder i byen bør også undersøges.

Copenhells fremtidsudsigter viser med al tydelighed, hvorfor det haster. Festivalen, som finder sted på Refshaleøen, tiltrækker hvert år tusindvis af metalfans fra hele verden.

Med 40.000 gæster årligt har Copenhell været med til at give København en unik position som destination for musikelskere. Byen er i nogle dage i juni hvert år fyldt med sorte læderveste, nitter og langt hår.

Refshaleøen planlagt til byudvikling

Men med Refshaleøen planlagt til byudvikling er festivalens fremtid der usikker, i den kommende lokalplan for området. Lejekontrakten løber kun indtil sommeren 2025, med mulighed for at forlænge den år for år.

Det skaber en usikkerhed for festivalen og dens fans, og det er selvfølgelig ikke en bæredygtig løsning på sigt. Hvis vi gerne vil beholde en festival som Copenhell i København, er vi nødt til at kunne tilbyde et sted at holde den, det siger sig selv.

Hvis vi gerne vil beholde en festival som Copenhell i København, er vi nødt til at kunne tilbyde et sted at holde den

Niels Bjerrum
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet

Med en permanent festivalplads kan vi også være med til at forhindre, at andre store koncerter og arrangementer rykker ud af København.

Med Parkens stadionkapacitet begrænset på grund af flere fodboldkampe, er der risiko for, at store musikbegivenheder kan blive flyttet ud af byen.

Ved at sikre en alternativ lokation til de store kulturbegivenheder kan vi fastholde dem i vores hovedstad og sikre, at vi fortsat er værtsby for internationale kunstnere og kulturelle begivenheder.

Det er ikke kun godt for vores selvforståelse som en kulturel og levende storby. Det vil også få positive økonomiske konsekvenser for byen.

Koncerter og festivaler tiltrækker turister

Store koncerter og festivaler tiltrækker ikke kun lokale musikfans, men også turister fra hele verden. Det betyder øgede indtægter for restauranter, hoteller, butikker og transportvirksomheder i byen.

En permanent festivalplads kan også hjælpe os i den grønne omstilling. Ved at investere i moderne, energieffektive faciliteter og infrastruktur kan vi reducere festivalers CO2-aftryk og mindske den negative påvirkning på miljøet.

Læs også

Hverken Refshaleøen eller Valbyparken, hvor Grøn Koncert og Ungdommens Folkemøde holder til, har i dag den nødvendige infrastruktur.

Der er altså et stort uindfriet potentiale, som kræver, at vi beslutter os for en permanent placering af en festivalplads.

Prøvestenen har potentiale

Så nu må jeg og mine kollegaer i Borgerrepræsentationen i arbejdstøjet. Et godt bud på en placering af en kommende festivalplads kunne være den sydlige del af Prøvestenen.

Prøvestenen lever formentligt op til pladskravene, og er for tiden ikke underlagt fredninger, som vil forhindre, at vi kan bruge den som festivalplads.

København fortjener en permanent festivalplads et sted i kommunen

Niels Bjerrum
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet

Og som en ekstra bonus er planen, at Prøvestenen får en lokal metrostation: Den kommende M5 linje.

Den skal blandt andet skal sikre metro til Lynetteholm og er planlagt med et stop på Prags Boulevard lige ud for Prøvestenen. Nemmere bliver det ikke.

En festivalplads vil skulle tænkes sammen med den forhåbentlig kommende lystbådehavn på sydsiden af Prøvestenen.

Først skal vi dog have kigget på, om der er tilstrækkelige adgangsforhold, og om der er den nødvendige sikkerhedsafstand til industriområdet på den nordlige del af Prøvestenen.

Sidst men ikke mindst skal vi have kigget på det mulige lydniveau. Her vil jeg foreslå, at lyden skal spille ud mod Øresund, så de metalglade svenskere også får del i glæderne.

Lad os komme i gang, for København fortjener en permanent festivalplads et sted i kommunen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels E. Bjerrum

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune (suppleant)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008), cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2008)

0:000:00