Socialdemokratiets Michael Vindfeldt snuppede Konservatives kronjuvel. Han er Frederiksbergsnude, advokat og træt af sit partis ”bøvede provinsmentalitet”

112 års konservativt styre på Frederiksberg blev brudt natten til onsdag, da socialdemokraten Michael Vindfeldt blev valgt til ny borgmester. Altinget tegner et portræt af manden, der brød naturloven på Frederiksberg.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Michael Vindfeldt bliver manden, der starter historien om et andet Frederiksberg.

Et Frederiksberg med socialdemokratisk styre efter 112 år med konservative borgmestre.

Han gik til valg på et slogan - "tid til ordentlighed" - der kunne lyde konservativt. Efter nytår er virkeligheden dog socialdemokratisk på Frederiksberg.

Michael Vindfeldt var helt afgørende for, at vi skiftede side. Hvis det ikke var for vores gode kemi og anerkendelse af hinanden, var det ikke sket.

Lone Loklindt (R)
1. viceborgmester, Frederiksberg

”At tage borgmesterposten fra Konservative på Frederiksberg er en kæmpe ting,” siger Noa Redington, politisk kommentator og tidligere toprådgiver for Socialdemokratiet.

En af partiets ideologer stemmer i.

”Landets største kommuner skifter sjældent farve. Frederiksberg har altid været borgerlig, så det betyder da en hel del,” siger indenrigsminister Kaare Dybvad (S).

Fra arbejderklasse til velhaverkvarter

Manden i centrum af det historiske skifte er 39-årige Michael Vindfeldt.

Han har allerede siddet 16 år i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, været viceborgmester i fem år, gjort karriere hos Kammeradvokaten, og er i dag også partner i Sirius Advokater.

Privat bor han i velhaverkvarteret omkring Femte Juni Plads i en stor Frederiksbergvilla med sine to børn, hustruen og hendes forældre.

Men selvom Michael Vindfeldt ikke lige frem skilter med det i en valgkamp på Frederiksberg, så er han oprindeligt fra Jylland, opvokset i et klassisk arbejderklassehjem i Kolding med en enlig mor i en lille lejlighed.

”Han kommer ikke fra et sted, hvor man er forvænte med møderet for Højesteret og borgmesterkontoret på Frederiksberg,” fortæller en kilde, der har kendt Michael Vindfeldt i mange år.

Lige dér, synes jeg han var lidt spids at være i lokale med.

Kaare Dybvad (S)
Bolig- og indenrigsminsiter

Fra begge politiske fløje lyder, at Frederiksbergs nye S-borgmester er arbejdsom, gerne vil have tingene foregår på en ordentlig måde, er fair, pragmatisk, har fødderne plantet i jorden, har et kvikt hoved og er en, man kan regne med. Og så er han typen, der var god i skolen, men virkelig dårlig til sport, fortæller en ven.

Alle er desuden imponeret over, at han igennem fire år har holdt sammen på en rød-grøn politisk alliance, der skulle udfordre det Konservative styre, og oveni har haft et krævende job i advokatbranchen.

Venner med ministre

Politisk beskrives han som ”storby socialdemokrat”, som hverken er ræverød eller meget ideologisk, og med en politisk skoling fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

"Jeg opfatter ham som et ret privat menneske. Og at det ikke kun er noget han leger, når han er lidt småborgerlig," siger Niels Jespersen, der er chefredektør på Pio Pio og S-kender. 

Michael Vindfeldt er gode venner med flere siddende ministre, som han kender fra sin tid i DSU. Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad er en af dem, og han kan stadig huske det første møde med Vindfeldt tilbage i 2002.

DSU-hovedbestyrelsen skulle diskutere en ny alkoholpolitik, og den senere minister havde været meget fuld aftenen inden. Det brugte Vindfeldt som eksempel på, at selv i DSU’s hovedbestyrelse var der nogle, som ikke kunne styre det med alkohol.

Fakta

Michael Vindfeldt

Født 1981 i Haderslev, opvokset i Vojens og Kolding. Bosat på Frederiksberg siden 2002. Gift og far til to.

Cand.jur. Advokat med møderet for Højesteret, partner hos Sirius Advokater siden 2015.

Medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse siden 2006, viceborgmester siden 2015. Borgmester for Socialdemokratiet på Frederiksberg fra 1. januar 2022.

”Lige dér, synes jeg han var lidt spids at være i lokale med,” fortæller Kaare Dybvad, der tilføjer, at han dog hurtigt lærte Michael Vindfeldt at kende som ”sød, målrettet og vidende.”

Ud over de taktfaste socialdemokratiske budskaber om mere velfærd, billige boliger og grøn omstilling markerer den nye Frederiksberg-borgmester også lidt indre opposition i Mette Frederiksens Socialdemokratiet.

Træt af "provinsmentalitet"

Både i en kronik i Politiken og i et større interview i Berlingske har Michael Vindfeldt kritiseret sit eget partis ”bøvede provinsmentalitet”, når det gælder synet på hovedstaden og kulturpolitikken.

Ifølge Michael Vindfeldt har hans eget parti givet udtryk for, at der ”nærmest er mere kultur i en håndboldhal end i teatret".

Men det er ”en fejlslutning,” mener han og langede i sin kronik ud efter sine egne med blandt andet at skrive, at ”blandt ledende socialdemokrater er det nærmest skamfuldt at gå på Louisiana".

Michael Vindfeldt stormer ikke ind i borgmesterkontoret. Han har alt mulig grund til at være ydmyg.

Noa Redington
Politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for statsminister Hele Thorning-Schmidt (S)

På sociale medier omtaler han også sig selv som ”Frederiksbergsnude” og ”storby-socialdemokrat” blandt andet i positur med Helle Thorning-Schmidt og Ida Auken.

Fik Radikale til at skifte side

En partikollega fortæller, at Michael Vindfeldt har det med at flyde lidt politisk – så han nogle gange er meget optaget af den grønne arv fra Svend Auken, andre gange er optaget af Poul Nyrup Rasmussens midtersøgen og andre gange optaget af byudvikling og billige boliger a la Kaare Dybvad.

En anden siger, at han er meget som en advokat, der hele tiden pragmatisk forsøger at løse konkrete problemer.

"Skolen skal fungere, og folk skal kunne finde en parkeringsplads. Sådan er det i kommunalpolitik," siger kilden.

Indtil nu er Michael Vindfeldts eget politiske svendestykke at holde sammen på ”den grønne alliance”, der blev indgået forud for kommunalvalget i 2017 mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Alliancen opstod, fordi Radikale forlod den blå blok og dermed åbnede en reel chance for at bryde det konservative enevælde på Frederiksberg.

For fire år siden manglede det alternative flertal 168 stemmer. Denne gang tippede balancen.

”Michael Vindfeldt var helt afgørende for, at vi skiftede side. Hvis det ikke var for vores gode kemi og anerkendelse af hinanden, var det ikke sket,” siger Lone Loklindt, der er den radikale leder på Frederiksberg.

På valgmorgenen annoncerede Michael Vindfeldt også, at der nu blev tale om et nyt ”makkerpar” på Frederiksberg med ham som borgmester og Lone Loklindt som ”førsteviceborgmester,” en rolle, som vil få flere opgaver og indflydelse end tidligere på rådhuset.

Undgik vælgerhug

Ifølge politisk kommentator Noa Redington kan det diskuteres, hvor vellykket den socialdemokratiske valgmaskine på Frederiksberg var.

Selvom Michael Vindfeldt blæste til kamp for ”ordenlighed” med hårde angreb mod de Konservative, som man måtte forstå med Simon Aggesen i spidsen, var klar til at sælge boliger til grådige spekulanter, fik Konservative over 40 procent af vælgerne, mens Socialdemokratiet kun blev tredjestørst med 17 procent.

Det kan måske gøre det ekstra besværligt at danse med De Konservative i den kommende valgperiode.

På den anden side gik Socialdemokratiet faktisk en smule frem på Frederiksberg, mens der blev uddelt vælgerhug til partiet på den anden side af kommunegrænsen i København.

”Det er tankevækkende, at han som en af de få, der rigtig har kritiseret S-linjen for at skælde ud på hovedstaden, faktisk går frem," siger Noa Redington og tilføjer:

"Men Enhedslisten er større og Radikale er helt afgørende, så Michael Vindfeldt stormer ikke ind i borgmesterkontoret. Han har alt mulig grund til at være ydmyg."

Ny start med ydmyghed 

Tidligt onsdag morgen mødte Michael Vindfeldt pressen på Frederiksberg Rådhus sammen med De Radikale, Enhedslisten og SF efter de havde afsluttet konstitueringen.

Et brud på 112 års konservativ styre var en realitet. Men den nye S-borgmester forsikrede hurtigt, at selvom han mener der er brug for luftforandring på rådhuset, så starter den nye historie på Frederiksberg ikke med en revolution.

Han "rækker hånden frem til et bredt samarbejde” og ”har læst valgresultatet på den måde, at der er mange frederiksbergborgere, der har stemt på andre partier end vores partier, og det er vi meget ydmyge omkring.”

Det nye styre med den rød-grønne koalition vil have mere borgerinddragelse og gennemsigtighed på rådhuset. Men de borgerlige partier vil også blive tilbudt udvalgsposter i kommunen, lovede den nye borgmester.

"Jeg håber, at borgerne kommer til at opleve et mere åbent rådhus," lød det fra Michael Vindfeldt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Vindfeldt

Borgmester (S), Frederiksberg Kommune

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

0:000:00