Seniorforsker: "Samlet set er det min vurdering, at det er legitimt at udelukke de unge russere"

Det forenklet at påstå, at det er i strid med børnekonventionen at udelukke russiske unge fra international idræt, siger ekspert fra Institut for Menneskerettigheder. Vurderingen kommer efter, at både DBU og UEFa har henvist til beslutningen, efter man har åbnet for atter at indlemme russiske U17-landshold i europæisk fodbold.

Jesper Møller ville på et pressemøde fredag ikke gå ind i, om udelukkelse af russiske U17-landshold er i strid med børnekonventionen.
Jesper Møller ville på et pressemøde fredag ikke gå ind i, om udelukkelse af russiske U17-landshold er i strid med børnekonventionen.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er "alt for firkantet" at påstå, at udelukkelse af russiske atleter fra international sport er i strid med børnekonventionen. 

Sådan lyder konklusionen fra Anette Faye Jacobsen, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Både DBU og UEFA har ellers henvist til internationale konventioner i forbindelse med, at det europæiske fodboldforbund og siden FIFA har åbnet for deltagelse af russiske U17-landshold.

"Samlet set er det min vurdering, at det er legitimt  at udelukke de unge russere fra deltagelse, fordi Rusland er en aggressiv krigsmagt, som er underlagt internationale sanktioner," siger Anette Faye Jacobsen.

På et pressemøde fredag gentog Jesper Møller, at han mener, at UEFA skal efterleve børnekonventionen.

"Man kan forhåbentligt ikke være uenig i, at russiske børn er omfattet af FN's børnekonventionen," sagde han.

Læs også

Sanktioner indskrænker børns rettigheder
Seniorforsker Anette Faye Jacobsen fastslår, at russiske børn er omfattet af børnekonventionen og medgiver, at udelukkelse af russiske atleter fra international idræt er et indgreb i deres rettigheder.

"Det er rigtigt, at børnekonventionen indskærper, at børn skal have lov til at deltage i fritidsaktiviteter og kunne engagere sig frit i dem, herunder i sport. Så man kan godt sige, at det at udelukke russere under 18 fra international sport isoleret set ikke er i tråd med børnekonventionen," siger Anette Faye Jacobsen.

Der er bare et men.

For internationale konflikter resulterer ofte i sanktioner, der medfører indgreb i menneskers rettigheder.

"Man må lave en samlet vurdering af, hvor stort indgrebet er for de russiske unge, og om der er andre legitime hensyn. Og når vi har at gøre med en aggressiv krigsmagt, som er underlagt sanktioner, kan der godt være sådanne andre legitime hensyn, " siger Anette Faye Jacobsen.
 
"Russiske unge kan også stadig være aktive i idræt. Så det er ikke sådan, at de ingen ret har til at dyrke sport, selvom det er indgreb i deres rettigheder, at de er udelukket fra international sport," fortsætter hun.

Det kan godt være legitimt at gennemføre sanktioner mod en aggressiv krigsmagt, selvom der sker indgreb i menneskers rettigheder

Anette Faye Jacobsen
Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder

"En teknisk juridisk diskussion"
Derfor kan man ikke konkludere, at indskrænkning af russiske børns rettigheder nødvendigvis er et brud på Børnekonventionen.

"Det kan godt være legitimt at gennemføre sanktioner mod en aggressiv krigsmagt, selvom der sker indgreb i menneskers rettigheder," siger Anette Faye Jacobsen.

DBU-formand Jesper Møller medgav på fredagens pressemøde, at efterlevelse af Børnekonventionen ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at russiske U17-landshold skal indlemmes i europæisk fodbold.

"I sidste instans er det jo noget, der skal afgøres af CAS (Den uafhængige, internationale sportsdomstol red.), sagde Jesper Møller, som ikke ville lufte, hvad han selv mente om spørgsmålet.

"Det er en teknisk juridisk diskussion. Det synes jeg ikke, jeg skal gøre her," sagde Jesper Møller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Faye Jacobsen

Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
ph.d. (Københavns Uni.)









0:000:00