svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Vil ministeren kommentere Dansk Firmaidræts præsentation om mere bevægelse på arbejdspladsen?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Beskæftigelsesudvalget, Spørgsmål 222

Vil ministeren kommentere præsentation fra Dansk Firmaidræt til brug for deres foretræde for udvalget den 24/5-23 om mere bevægelse på arbejdspladsen, jf. BEU alm. del bilag 169?

Svar fra onsdag den 21. juni 2023
Det er vanskeligt at indføre obligatoriske vurderingselementer på tværs af virksomheder, da det ikke tager højde for forskellen virksomhederne imellem

Det er afgørende for regeringen, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark.

Derfor er jeg glad for, at regeringen og alle Folketingets partier den 30. marts 2023 blev enige om en ny arbejdsmiljøaftale, hvor der afsættes 1,3 milliarder kroner til at fremtidssikre arbejdsmiljøindsatsen og videreføre indsatsen mod social dumping.

Med aftalen har vi sikret en stabil finansiering til Arbejdstilsynets indsats de kommende år, der blandt andet gør det muligt fortsat at have et stærkt fokus på forebyggelse af muskelskeletbesvær og fysisk nedslidning.

Yderligere er der aftalt et løft af grundbevillingen til det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som blandt andet understøtter forskning i sundhedsfremme på arbejdspladsen. NFA står også i spidsen for et forpligtende partnerskab om udbredelse af Sundhedsmiljø på landets arbejdspladser. Sundhedsmiljø er en strukturel og helhedsorienteret tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, der blandt andet handler om at fremme sund fysisk aktivitet og bevægelse som en del af arbejdsdagen.

Aftalen er også central i lyset af Sundhedsstyrelses rapport om sygdomsbyrden i Danmark, der peger på, at smerter i lænd, nakke, skulder og knæ er blandt de mest udbredte sygdomme, og at disse har store økonomiske konsekvenser for sundhedsvæsenet og produktiviteten i Danmark samt for den enkeltes livskvalitet.

Der er mange aktører, der kan bidrage til at løfte opgaven med at forebygge nedslidning. Vi ved, at bevægelse og motion kan medvirke til at forebygge smerter og sygefravær. Jeg er derfor glad for, at Dansk Firmaidræt engagerer sig i denne dagsorden og gennem deres indsats medvirker til, at flere dyrker motion på både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Dansk Firmaidræt foreslår konkret at bevægelse og motion skrives ind i arbejdsmiljølovgivningen, og at det bliver en obligatorisk del af arbejdspladsens arbejdspladsvurdering (APV), at den ansatte vurderer egen sundhed.

Jeg vil hertil bemærke, at arbejdsgivere ifølge arbejdsmiljøloven har pligt til at sørge for, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, men arbejdsmiljøreglerne stiller ikke krav om, at medarbejderne skal have mulighed for at dyrke motion på arbejdspladsen eller i arbejdstiden. Virksomhederne har dertil allerede i dag mulighed for at tilbyde motion til medarbejderne.

APV’en er virksomhedernes eget redskab til at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet, og det er vigtigt, at det er fleksibelt, så APV-processen tager højde for arbejdets art samt arbejdsmetoder og -processer i den enkelte virksomhed. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at indføre obligatoriske vurderingselementer frem for fortsat at lade den enkelte virksomhed kunne vælge at lade bevægelse og motion indgå som en del af APV’ens handlingsplan for at forebygge et konkret arbejdsmiljøproblem.









0:000:00