Debat

Advokater: Der er behov for nytænkning og en reform af hash-lovgivning

DEBAT: Når Preben Bang Henriksen (V) sammenligner hash-kriminalitet med færdselslov, er det udtryk for en ikke-vidensbaseret vanetænkning, som vi bliver nødt til at vænne os af med, skriver to advokater fra den retspolitiske tænketank Forsete.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Lokdam
Forsvarsadvokat, Formand i Tænketanken Forsete
Af Manfred W. Petersen
Tidl. forsvarsadvokat

Skal vi fortsat have totalforbud mod hash, skal vi have fri hash, eller skal vi måske hellere indføre en statskontrolleret legalisering af hash?

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I et halvt århundred har vi i Danmark uden resultat forsøgt at bekæmpe hashen. Status er, at en tredjedel af befolkningen har røget hash, og at navnlig mange unge mellem 15 og 25 år ryger dagligt eller næsten dagligt.

Hash kan købes på det illegale marked stort set overalt i landet. Der er årligt en milliardomsætning af hash, heraf alene en milliard kroner alene i København. Fortjenesten går direkte i de kriminelle banders lommer, uden der betales hverken skat eller afgifter.

Sundhedsskadeligt?
Tidligere i debatten har retsordfører Preben Bang Henriksen (V) givet udtryk for, at problemets kerne er, hvorvidt et rusmiddel – der er sundhedsskadeligt – nu skal frigives.

Alle kan være enige om, at i hvert fald misbrug af hash er sundhedsskadeligt, hvorimod lejlighedsvis brug næppe er mere sundhedsskadeligt end rusmidlerne tobak og alkohol.

Verden ville nok være bedre uden disse rusmidler, men i dag er der ikke mange, der går ind for et forbud, der heller ikke ville have nogen effekt, lige som kriminalisering af hash ikke har det. Tænk også i den forbindelse på forbudstiden i USA og dens betydning for konsolidering af mafiaen.

Se på statistikkerne
Lidt statistik om skadevirkningerne af alkohol, tobak og hash kan være med til at understrege behovet for nytænkning.

Det menes, at 800-900.000 i Danmark er storforbrugere af alkohol og drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Hvert år dør mindst 6.300 af alkoholrelaterede sygdomme. Godt 20 procent af befolkningen ryger. Hvert år dør 14.000 på grund af rygning.

En tredjedel af befolkningen, altså langt over en million ryger hash og mange dagligt. Hvert år dør der 250 på grund af narkotikarelaterede sygdomme. Dette tal inkluderer misbrug af hårde stoffer.

Tobaks- og alkoholafgifter indbringer årligt statskassen henholdsvis omkring 8 og 4 milliarder kr.

Milliardomsætning
Det anslås, at der omsættes omkring 20 tons hash årligt her i landet. Fortjenesten kunne gå i statskassen i stedet i de kriminelles lommer!

I Colorado, hvor hash siden 2014 er solgt legalt, omsættes for 1 milliard dollars. Statens afgiftsindtægt er på 70 millioner dollars.

Den danske stat vil kunne oppebære meget betydelige beløb, der kunne bruges til forebyggelse, oplysning og behandling af de misbrugere vi under alle omstændigheder har, således som også retsordfører Zenia Stampe (R) har anført i sit debatindlæg, efter at Det Radikale Venstre har skiftet holdning og nu går ind for en landsdækkende forsøgsordning.

Det må også gøre indtryk, at fremtrædende folk fra politi og anklagemyndighed (blandt andet tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen, tidligere statsadvokat Erik Merlung og tidligere Anklager A.B. Stürup) har argumenteret for en legalisering.

En reform af lovgivningen på hashområdet er ikke kun valget mellem forbud og fri hash. Overborgmester og tidligere Justitsminister Frank Jensen har foreslået en forsøgsordning i København. Der kunne være tale om en statskontrolleret dyrkning, forarbejdning og salg af hash, og således at salget fandt sted enten på apotekerne eller godkendte salgssteder.

Vejledning på salgssteder
Mon ikke køberne ville foretrække at købe hashen legalt i stedet for af kriminelle, hvor de ikke har sikkerhed for, hvad de køber? På sådanne salgssteder kunne der gives misbrugsvejledning.

Dette salg vil fratage bander og anden organiseret kriminalitet indtægtsgrundlaget og også medvirke til at frigøre politimæssige ressourcer fra den håbløse kamp mod hashkriminalitet. Ressourcer, der kunne bruges til bekæmpelse af den hårde narkotikakriminalitet. I Colorado blev der i 2010 sigtet 30.000 for besiddelse og forbrug af hash. I 2014 blev kun 2.500 sigtet for hash-kriminalitet.

Fra en række lande, der har reformeret deres hashlovgivning, kan der hentes erfaringer, blandt andet Uruguay, der var det første land i verden, der i 2013 legaliserede produktion og forbrug af hash. Men også fra flere amerikanske delstater, Portugal og Holland.

Hash kan ikke sammenlignes med færdselslov
Hashproblemets fremtid bør afgøres på et vidensbaseret grundlag og ikke på grundlag af årelang vanetænkning eller – som blandt andre Preben Bang Henriksen har gjort det – med henvisning til, at vi jo heller ikke afskaffer færdselslovens hastighedsbestemmelser, fordi folk fortsat kører for stærkt!

Han overser i den forbindelse, at hastighed er en væsentlig årsag til dødsulykker, der kan involvere uskyldige.

En reform af lovgivningen er altså ikke et spørgsmål om alt eller intet. Der er behov for nytænkning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Lokdam

Advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00