Pape til Pind: Er du sur på mig?

SKIFTEDAG: Justitsministeren hedder fortsat Søren. Men liberale Pind overlod mandag et ”festfyrværkeri” af politik til konservative Pape. Ikke mindst en reform af indsatsen mod unge kriminelle.

Nu tidligere justitsminister Søren Pind overlod mandag stafetten til Konservatives formand Søren Pape Poulsen.
Nu tidligere justitsminister Søren Pind overlod mandag stafetten til Konservatives formand Søren Pape Poulsen.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Kim Rosenkilde

Mindre Wild West og mere Bjerringbro by night.

Den politisk linje består, men stilen bliver en anden, efter at Danmarks selvudnævnte ’sheriff’ mandag trådte tilbage og afleverede nøglerne til Justitsministeriet til en lige så selvudnævnt ’tryghedsminister’.

Som en del af det store minister-puslespil forud for dannelsen af den nye såkaldte trekløverregering, måtte Søren Pind (V) afgive ansvaret for et af Slotsholmens tungeste og mest traditionsbundne ministerier til Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen.

Det blev til 520 dage som justitsminister for Pind.

Lang tid nok til at slå den seneste venstrepolitiker på posten, Nathalie Lind. Hun indtog rollen som politisk chef for ikke mindst politi, anklagemyndighed og retsvæsnet fra december 1973 til januar 1975.

Men ikke lang tid nok til at nå igennem regeringens lange lovkatalog på det retspolitiske område.

Det arbejder fortsætter Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen nu. Og han kan godt indstille sig på at få travlt, advarede departemenstchef Barbara Bertelsen, da hun mandag viderebragte stafetten som justitsminister.

”Du har nu ansvaret for at sikre, at Danmark er et trygt og sikkert samfund og for at varetage retsstatens grundlæggende principper. Det er en stor og vigtig opgave,” sagde Barbara Bertelsen.

Borgerlig baby sendes videre
Søren Pind sammenlignede Justitsministeriet med det engelske imperium. Her går solen aldrig ned. Der er altid et sted i departementet eller på ministeriets område, hvor lyset brænder.

”Det er en vanvittig arbejdsetik og arbejdsmoral, I har,” sagde Søren Pind. Han skal nu være uddannelses- og forskningsminister.

Ifølge departementschefen nåede Pind at udarbejde tyve større politikudspil om alt fra en revision af knivloven til den pakke mod ungdomskriminalitet, som endnu ikke er offentliggjort.

Den opgave overtager Søren Pape Poulsen sammen med en række andre uløste problemer såsom Kriminalforsorgens økonomiske ramme, balladen om placeringen af en ny politiskole og en samling nye initiativer mod rocker- og bandekriminalitet.

I den borgerlige lejr er ikke mindst indsatsen mod ungdomskriminalitet et retspolitisk hjertebarn. Både Pape og Pind omtalte da også det kommende udspil som en ”baby”, der skal værnes om.

Der skal ikke herske tvivl om, at Søren Pind har været glad for rollen som justitsminister. Det ved Søren Pape, og derfor er det efter eget udsagn med en brødbetynget mine, at han overtager posten.

”Jeg havde det helt skidt med det og måtte spørge – er du okay, er du sur på mig? Jeg brænder helt vildt for det her. Men jeg tager også over efter en, som brænder helt vildt på det her område,” sagde Søren Pape Poulsen.

Tak – som Shakespeare ville have sagt det
Mens Pind har italesat sin retspolitik inden for en liberal ramme under overskriften ’respekt og retfærdighed’, så giver Pape en mere konservativ toning med vægt på ord som tryghed og sikkerhed.

Læser man ned igennem den nye regerings retspolitiske arbejdsprogram står det imidlertid klart, at der ikke er tilføjet meget nyt til den nu tidligere regerings ambitioner.

Tilbage står den mere konkrete udmøntning af de nye indsatser mod rockere og bander, en justering af offentlighedsloven og ikke mindst det kommende udspil om ungdomskriminalitet.

”Der ligger et festfyrværkeri af politik klar til dig,” sagde Søren Pind.

Justitsministeriet bliver ofte fremstillet som en tung dansepartner for ellers kompetente ministre.

Men ifølge Pind har hans tid i huset i højere grad været en ligeværdig pardans fremfor en kamp om at tage føringen.

En tak, der blev udtrykt med hjælp fra Shakespeares Henrik den Femte:

”Vi få, vi lykkelige få, vi brødre; for den, der giver sit blod med mig i dag, han er min bror.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00