Østersøsamarbejdet kører på skinner

ENERGISAMARBEJDE: De nordiske og baltiske lande samt Polen, Rusland, Tyskland og EU-Kommissionen har afholdt ministerkonference 17.-18. februar 2009 i København. Det handlede om Østersøsamarbejdet om energi - BASREC.

Konferencen blev åbnet af undervisningsminister og minister for nordisk samarbejde Bertel Haarder (V). I sin indledende tale understregede han, at opgaven består i at finde regionale løsninger, der på en gang tilgodeser klimaet, energiforsyningssikkerheden og behovet for ny, økonomisk vækst. Danmark varetager i øjeblikket formandskabet for Østersørådet og for BASREC.

Der var enighed blandt landene om at fortsætte og styrke energisamarbejdet i landene omkring Østersøen. Samarbejdet bidrager til stabilitet, vækst og udvikling i regionen ved at fremme et markedsbaseret, sikkert, konkurrence- og bæredygtigt energisystem.

Ministrene hilste EU-Kommissionens 2. strategiske energiredegørelse velkommen og tilsluttede sig energikommissær Piebalgs planer om at etablere et "Baltic Energy Market and Interconnection Plan", der skal omfatte elektricitet, naturgas og gaslagre. Målet er at sikre mere effektive forbindelser mellem landene i den baltiske region og resten af Europa og dermed mere effektive og integrerede energimarkeder.

0:000:00