Debat

Christel Schaldemose: Dansk eksport til Tyskland skal kickstartes med ny grøn teknologi

Danske virksomheder skaber nye løsninger til den grønne omstilling, som Tyskland får brug for i fremtiden. Fælden kan vise sig at være EU-Kommissionens uambitiøse klimakrav og blåstempling af investeringer i gas og atomkraft, skriver Christel Schaldemose (S).

Grøn omstilling, dansk eksporterhverv og mere ambitiøse grønne krav fra EU hold går hånd i hånd, skriver Christel Schaldemose (S).
Grøn omstilling, dansk eksporterhverv og mere ambitiøse grønne krav fra EU hold går hånd i hånd, skriver Christel Schaldemose (S).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christel Schaldemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De danske virksomheder er verdensmestre, når det kommer til at skabe nye og innovative løsninger til den grønne omstilling.

Og det er løsninger, som Tyskland får brug for i fremtiden, når økonomien skal genoprettes efter coronakrisen. Fælden kan vise sig at være EU-Kommissionens uambitiøse EU-klimakrav og blåstempling af investeringer i gas og atomkraft.

Tal fra Dansk Metal viser en eksportgevinst på op mod 32 millarder kroner og 19.000 eksportarbejdspladser, hvis den danske eksport til Tyskland for alvor kommer op i omdrejninger.

Det er en gylden mulighed for danske eksportvirksomheder, der er med til at levere de grønne løsninger, der er så bydende nødvendige for at realisere målet om et klimaneutralt EU i 2050.

Temadebat

Hvordan får vi sparket mere liv i eksporten til Tyskland?
Tyskland var Danmarks største eksportmarked frem til 2020, hvor USA overtog førstepladsen.

Dansk erhvervsliv forsøgte i efteråret 2021 sig med et storstilet eksportfremstød i Tyskland, hvor 51 virksomheder deltog. Senest har regeringsskiftet i Tyskland givet håb, eftersom at socialdemokraterne er kommet til magten og har udpeget Robert Habeck, der kommer fra Flensborg, som tysk klima- og erhvervsminister.

Ifølge Dansk Metal er der et enormt, uforløst ekspotentiale i Tyskland. For hvis Danmark bliver lige så dygtig til at eksportere til Sydtyskland som til Nordtyskland, kan landet ifølge organisationen hente 19.000 arbejdspladser og 32 milliarder kroner.

Altinget Erhverv giver ordet til borgmestre, folketingsmedlemmer og interesseorganisationer, som i en temadebat vil komme ind på, hvordan de vil få sparket mere liv i eksporten til Tyskland.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nye vinder blæser over Europa
Noget tyder på, at efterspørgslen fra Tyskland også vil stige i fremtiden. Nye vinde blæser over Europa i disse år.

Vi ser tegn på, at enden på pandemien nærmer sig. Det markerer også enden på en krise, der har vendt op og ned på vores økonomier og skabt en politisk bevidsthed om, at genopretningen skal være grøn.

Det er en bevidsthed, som de tyske socialdemokrater også deler. De landede i slut november med De Grønne og det liberale FDP en maratonaftale af et regeringsgrundlag.

Et gennemgående analyse, som aftaleparterne begår, er, at den tyske økonomi trænger en akut grøn omstilling. Det helt akutte behov for en grøn omstilling af Europas økonomiske maskinrum indeholder blandt andet et ambitiøst mål om at udfase landets brug af kulkraft inden 2030. Det skal ses i sammenhæng med Tysklands tidligere beslutning om at udfase atomkraft ved udgangen af 2022.

Kommissionen åbner for kattelem
Fossil kulkraft må dog ikke lede til investeringer fossil gas. Det er en stor potentiel kattelem i den grønne omstilling.

Desværre åbner EU-Kommissionen nu op for netop dette med den såkaldte grønne taksonomi, der, hvis det står til EU-Kommissionen, nu vil kategorisere gas- og atomkraft som vedvarende.

Det vil ikke bare være en forsinkelse af den grønne omstilling, som vi ikke har tid til, det vil også betyde investeringer i mere fossil infrastruktur, der rækker langt ud i fremtiden.

Længere end 2050, hvor vi i hele EU skal være CO2 neutrale. Det vil også betyde færre ordre til det danske eksporterhverv, som leverer vindmøller og andet grøn teknologi.

Grøn omstilling, dansk eksporterhverv og mere ambitiøse grønne krav fra EU hold går derfor hånd i hånd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00