Debat

DI: Lad os se på en CO2-afgift, der giver "nul lækage"

CO2-afgiften skal have et niveau, der giver virksomhederne et incitament til at omstille sig, og samtidig gør det muligt at konkurrere. Ellers flytter vi bare udledningen til andre lande, skriver Dansk Industris vicedirektør.

På papiret vil en tårnhøj CO2-afgift måske se flot ud for Danmark, men det vil absolut intet godt gøre for klimaet, skriver Anne Højer Simonsen.
På papiret vil en tårnhøj CO2-afgift måske se flot ud for Danmark, men det vil absolut intet godt gøre for klimaet, skriver Anne Højer Simonsen.Foto: Foto: Søren Nielsen/Dansk Industri
Anne Højer Simonsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med ekspertgruppen for grøn skattereforms anbefalinger har vi fået et godt udgangspunkt for debatten om en grøn skattereform.

DI er sat i verden for at kæmpe for gode vilkår til erhvervslivet. Grundlaget for, at vi overhovedet har et erhvervsliv, er, at vi har en beboelig og velfungerende verden. Derfor går vi ind for en ambitiøs og gennemtænkt grøn skattepolitik - herunder en CO2-afgift.

Fakta

Kan ekspertgruppens anbefalinger redde klimaet?

Tirsdag præsenterede en ekspertgruppe tre modeller for, hvordan CO2-afgiften kan udformes. Altinget Energi & Klima spørger derfor i en ny temadebat:

  • Rammer anbefalingerne rigtigt? 
  • Tager de i tilstrækkelig grad hensyn til alt fra klimalovens guidende principper, dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, social balance og lækage?
  • Hvilken model er at foretrække, og hvorfor?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Vil du deltage i debatten om CO2-afgiften? Indlæg kan sendes til [email protected].

For at opnå en reel effekt skal afgiften have et niveau, der giver virksomhederne et klart incitament til at omstille sig, og samtidig gør det muligt fortsat at konkurrere. Ellers flytter vi bare udledningen til andre lande for så at importere deres produkter. På papiret vil det måske se flot ud for Danmark, men det vil absolut intet godt gøre for klimaet, der jo ikke har nogle grænser.

Dyr lækage

Ekspertgruppen har i de tre modeller, der er fremlagt, foreslået forskellige konstruktioner af CO2-afgift kombineret med anden tilskyndelse. Det er vigtigt. For hver model angivet hvordan det påvirker virksomhedernes konkurrencekraft i udlandet.

Der er brug for både pisk og gulerod for, at Danmark kan blive et ægte grønt foregangsland.

Anne Højer Simonsen
Vicedirektør i Dansk Industri

Det er angivet som en "lækageprocent" – det betyder i praksis, hvor stor en del af CO2-reduktionen der opnås ved at produktion ophører. I Danmark.

Det opstår især når ekspertgruppen regner ind, at der bliver lagt en CO2-afgift på de virksomheder, som i forvejen betaler for CO2-kvoter i EU – i praksis en afgift oven på afgift. Desto højere dansk afgift, desto højere lækage.

Tak for klar kommunikation om dette aspekt!

Brug for en fjerde model

En ægte grøn omstilling i Danmark bliver nødt til at inkludere de virksomheder, der i dag udleder mest CO2. Vi har brug for deres produkter.

Vindmøller bygger ikke sig selv. Det gør biogasanlæg og energiøer heller ikke. Derfor skal vi have alle virksomheder med – også dem, der leverer den cement og stål, der er nødvendigt for den grønne omstilling.

Derfor er der brug for, at den grønne skattereform i den kommende debat får knopskudt en model 4, hvor vi også ser på en "nul lækage" model, for at blive i sprogbrugen, og vi målrettet støtter op om udvikling og omstilling i de virksomheder, der har de største udfordringer.

Der er brug for både pisk og gulerod for, at Danmark kan blive et ægte grønt foregangsland.

Det vil vi i DI arbejde for. I dialog med alle, der vil tale med os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør, DI
cand.polit. (Københavns Uni.)

0:000:00