Debat

Dansk Vegetarisk Forening: CO2-afgift på fiskeri vil give flere grønne arbejdspladser

Ved ikke at undtage fiskeriet fra CO2-afgifterne kan man sikre mere fair konkurrence mellem plantebaserede alternativer, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl og Sidsel Sofie Poulsen fra Dansk Vegetarisk Forening.

<span>Fair vilkår? Dansk Vegetarisk Forening foreslår
at fiskeriet ikke undtages CO2-afgifter - hvilket både ville gavne klimaet og sikre mere fair konkurrence</span>
Fair vilkår? Dansk Vegetarisk Forening foreslår at fiskeriet ikke undtages CO2-afgifter - hvilket både ville gavne klimaet og sikre mere fair konkurrenceFoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og fiskemelsproducenten Marine Ingredients Danmark beklagede sig den 2. marts i Altinget over en CO2-afgift på fiskeindustrien. Her er faktum dog, at for at nå 70 procent reduktionsmålet for Danmark i 2030 er alle udledende erhverv nødt til at betale for og omstille sig til den nye virkelighed.

Fakta

Kan ekspertgruppens anbefalinger redde klimaet?

Forleden præsenterede en ekspertgruppe tre modeller for, hvordan CO2-afgiften kan udformes. Altinget Energi & Klima spørger derfor i en ny temadebat:

  • Rammer anbefalingerne rigtigt? 
  • Tager de i tilstrækkelig grad hensyn til alt fra klimalovens guidende principper, dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, social balance og lækage?
  • Hvilken model er at foretrække, og hvorfor?

Hvis Danmark vil nå målsætningen og samtidig være et grønt foregangsland, kan fiskeindustrien ikke undtages fra CO2-afgifter. Samtidig kan CO2-afgiften på fiskeri stille producenter af plantebaserede produkter bedre konkurrencemæssigt og skabe nye grønne arbejdspladser i hele landet.

Fiskeriet og den grønne omstilling

Fødevareproduktionen er nødt til at tage del i den grønne omstilling allerede nu. Fiskeriet skal derfor ikke have carte blanche til at læne sig tilbage og vente på, at der bliver udviklet grønne brændstoffer til at fortsætte overfiskeriet og bidrage til biodiversitetskrisen i verdens have.

Fiskerierhvervet og fiskeindustrien er nødt til, ligesom alle andre erhverv, at betale det nødvendige ved kasse et, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå reduktionsmålene.

Selvom debattørerne hævder det, er fiskeri og fiskemelsproduktion ikke bæredygtige industrier. Foruden CO2-udledninger fra fiskeindustriens energiforbrug er der andre miljøproblemer, eksempelvis de meget forurenende dambrug og trawlfiskeriets konsekvenser.

Hvis Danmark vil nå målsætningen og samtidig være et grønt foregangsland, kan fiskeindustrien ikke undtages fra CO2-afgifter

Rune-Christoffer Dragsdahl og Sidsel Sofie Poulsen
Generalsekretær og politisk koordinator, Dansk Vegetarisk Forening

Derudover er 34,1 procent af arterne i verdenshavene ifølge FAO overfiskede, og med en fremskrivning af efterspørgslen vil bestandene kunne være fisket i bund allerede i 2050. Det er alarmerende og slet ikke bæredygtigt.

Gode alternativer til fisk

Den gode nyhed er, at det ikke er nødvendigt at opretholde fiskeindustrien på det eksisterende niveau, hvis påskuddet er at sikre danskernes ernæring. Der findes nemlig en lang række plantebaserede alternativer til fisk og skaldyr, som indeholder eksempelvis omega-3 og jod.

Hørfrøolie, rapsolie, chiafrø og valnødder er gode kilder til kortkædet omega-3, som kroppen kan omdanne til langkædet omega-3.

Algeolie er også en mulighed. Jod i fisk kommer fra tang og andre alger, så det er spild af ressourcer at sende det gennem fiskene først; desuden er jod jo generelt tilsat køkkensalt, købebrød og andre forarbejdede produkter for at sikre et tilstrækkeligt jodindtag i befolkningen.

Overskuddet fra CO2-afgiften på fiskeriet kan med fordel øremærkes til at bidrage til den videre udvikling af plantebaserede alternativer til fisk og skaldyr. Så betaler fiskerierhvervet for den grønne løsning, erhvervet venter på, fremfor at forhale den nødvendige omstilling.

Der ligger et nemlig et stort potentiale i nye arbejdspladser i skabelsen af nye bæredygtige alternativer til fisk og skaldyr

Rune-Christoffer Dragsdahl og Sidsel Sofie Poulsen
Generalsekretær og politisk koordinator, Dansk Vegetarisk Forening

Der ligger et nemlig et stort potentiale i nye arbejdspladser i skabelsen af nye bæredygtige alternativer til fisk og skaldyr, som kan udnyttes gennem tilstrækkelig finansiering.

Virksomheder som Jens Møller Products laver med Cavi-Art allerede velsmagende plantebaserede alternativer til fisk og skaldyr. Planteslagterne er et andet eksempel på en virksomhed, der satser på plantebaserede alternativer til fisk, eksempelvis dild-dellen.

I USA blev der ifølge Good Food Institute alene i første halvår af 2021 investeret 700 millioner kroner i alternativer til fisk og skaldyr. Det var mere end i hele 2020.

Og der ventes i de kommende år kraftigt stigende investeringer, i takt med at både den økologiske katastrofe i havene og forretningsmulighederne for alternativer får stigende opmærksomhed.

Skæv konkurrence

Dansk Vegetarisk Forening ser også en lovende udvikling på området i Netværk for Fremtidens Planteproteiner, blandt andet med virksomhederne nævnt oven for. I netværket sidder de mest visionære virksomheder på området, som skaber bæredygtige og klimavenlige alternativer til animalske produkter.

Virkeligheden er dog, at konkurrencen i dag er helt skæv i de gamle animalske erhvervs favør. Derfor bør vi ikke fritage fiskerierhvervet og -industrien fra CO2-afgifter.

Af hensyn til en bæredygtig fremtid med grønne arbejdspladser – og en fair konkurrence for de bæredygtige fødevareerhverv, som tager omstillingen alvorligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening, næstforperson, International Vegetarian Union
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2012, speciale i mad og landbrug)

0:000:00