Debat

DI: Et år er gået – stor eksamen venter

DEBAT: Regeringen har været aktiv på energi- og klimaområdet i sit første leveår, men det er først efter sommerferien, at den store eksamen venter, skriver branchedirektør i DI Energi Troels Ranis. En eksportstrategi og forskning er områder, hvorpå regeringen skal levere.

Foto: DI
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Branchedirektør, DI Energi

Det har været et første år for regeringen, hvor Venstre har gjort meget for at sætte energi- og klimapolitikken til debat. Men det er først i regeringens andet år, at den store eksamen venter. Der bliver brug for mange kræfter og et højt energiniveau, når tingene skal lande efter sommerferien.

Rigtigt at afskaffe PSO-afgiften
I DI glæder vi os over, at regeringen har valgt at droppe PSO-afgiften på elektricitet og finde finansieringen over finansloven. PSO-afgiften er blevet en byrde for mange af DI’s medlemmer, som er udsat for hård konkurrence på eksportmarkederne. Samtidig er den en barriere for investeringer i nye elvarmepumper til fjernvarme og dermed en mere smart grøn omstilling. Det er de historisk lave elpriser, der er årsag til PSO-afgiftens uforudsete himmelflugt – ikke initiativerne i energiaftalen fra 2012. Energiaftalen fra 2012 er i dansk interesse, og for DI’s medlemmer er det afgørende, at der bliver ført en troværdig, stabil og langsigtet energipolitik.

Jeg er klar over, at regeringen står i en vanskelig situation. Der er ingen lette løsninger, når der skal findes milliarder af kroner på finansloven, men det er en bunden opgave, for den nuværende PSO-afgift strider mod EU-traktaten. Det bliver den første store opgave for regeringen efter sommerferien at få landet en bred politisk aftale om finansieringen.

Fakta
Frem mod sommerferien gør debatten på Altinget: energi og klima status over energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholts (V) første år i ministerstolen.

Panelet, som de kommende uger giver deres vurdering, består af:
  • Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme 
  • Otto Brøns-Petersen, analysechef Cepos
  • Anne Grete Holmsgaard, direktør, BioRefining Alliance og formand, Energifonden 
  • Bodil Kornbek, formand VedvarendeEnergi
  • Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi 
  • Christian Ibsen, direktør, Concito
  • Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd
  • Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien
  • Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi 
  • Martin Næsby, adm. direktør, Olie Gas Danmark
  • Morten Dyrholm, vicedirektør for public affairs, Vestas
Husk at du også kan deltage i debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Eksportstrategi hilses velkommen
Vi er også glade for, at energi-, forsynings- og klimaministeren har indledt arbejdet med en eksportstrategi i dialog med energibranchen. DI Energi tog initiativet til forslaget, fordi det er tiltrængt at få kigget på, hvordan vi kan få maksimalt udbytte af den førerposition, som danske virksomheder har inden for energiteknologi.

Successen skaber ikke sig selv, men skal forfølges aktivt og målrettet. Fredag i sidste uge og mandag i denne uge havde ministeren inviteret til dialogmøder med virksomheder og andre aktører i energibranchen, om hvad der kan gøres for at øge eksporten. Det er en fremstrakt hånd fra ministeren, som vi tager meget positivt imod.

I DI glæder vi os over, at regeringen har valgt at droppe PSO-afgiften på elektricitet og finde finansieringen over finansloven. 

Troels Ranis
Branchedirektør, DI Energi

Regeringen skal levere på forskningsområdet
En anden opgave for regeringen bliver at finde penge til forskning og udvikling inden for energiområdet. Det er ingen hemmelighed, at vi i DI var svært utilfredse, da regeringen valgte at beskære EUDP-midlerne i sit udspil til finanslov for 2016. Men lige så tilfredse var vi, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under klimaforhandlingerne i Paris meldte Danmark ind i det amerikansk-ledede initiativ ”Mission Innovation”.

Dermed forpligtede regeringen sig til at øge midlerne til forskning og udvikling inden for energiområdet. Når regeringen i slutningen af august kommer med sit finanslovsudspil for 2017, vil vi holde øje med, hvordan den vil indfri statsministerens løfte.

Der er mange andre opgaver, som venter. Energikommissionen er sat i gang og vil komme med bud på, hvordan den danske energi- og klimapolitik kan se ud efter 2020. Det er meget positivt, at regeringen har bedt erhvervsledere og eksperter om at kigge frem, og vi forventer os meget af arbejdet.

Der skal også vedtages en ny energispareordning, og der er behov for at få gjort noget ved afgiftsstrukturen. Jo, der venter et interessant år for regeringen og alle os, der arbejder inden for energiområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00