Energi og klima-redaktør: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Redaktør for Altinget: energi og klima giver her sit bud på årets vigtigste politiske begivenheder på energi- og klimaområdet.

Foto: Youtube
Morten Øyen

Små 25 minutter, 1. juni i Det Hvide Hus’ Rose Garden. Og så var USA på vej ud af den historiske klimaaftale fra Paris, som USA indgik med over 190 af verdens lande.

Med ord som ”jeg er valgt af vælgerne i Pittsburgh, ikke dem i Paris” og ”America first” gentog den nye amerikanske præsident, Donald Trump, egentlig blot nogle af parolerne fra valgkampen.

Men hans ”klima”-tale viste samtidig også for alvor omverdenen, at der var kommet en ny sherif til byen:

”De lande, som opfordrer os til at blive i aftalen, er de samme, som tilsammen har kostet USA milliarder af dollars gennem skrappe handelsregler og i mange tilfælde slappe bidrag til vores afgørende militære alliance,” lød det fra præsident Trump.

Talen skabte vrede verden rundt. I første omgang har verdens lande dog bare forsøgt at køre videre, som om intet var sket. Men står Trump ved sine ord, så vil det gøre ondt om få år, når amerikanerne juridisk kan trække sig helt ud af klimasamarbejdet.

Det er et betydeligt hul, amerikanerne efterlader. Økonomisk og politisk. Endnu har ingen andre lande meldt sig til at fylde det ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Øyen Jensen

Redaktør, Altinget Klima og Altinget Energi & Forsyning
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008), MA i journalistik (City Uni., London 2009)