Debat

Enhedslisten foreslår grøn kommunalpagt: Sæt kommunerne fri til akut klimahandling

Når vi om få år skal svare kommende generationer på, hvorfor vi i byerne og kommunerne ikke gjorde mere for den grønne omstilling, må det ikke være en formildende undskyldning, at Christianborg stod i vejen. Vi vil med grøn kommunalpagt sætte kommuner fri til at leve op til Parisaftalen, mener Enhedslisten.

Klimapagten skal for eksempel kunne fritage kommuner fra af service- og anlægsloft til at investere i klimaprojekter, skriver fire medlemmer af Enhedslisten, heriblandt Mai Villadsen.
Klimapagten skal for eksempel kunne fritage kommuner fra af service- og anlægsloft til at investere i klimaprojekter, skriver fire medlemmer af Enhedslisten, heriblandt Mai Villadsen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Laura Bryhl
Line Barfod
Mai Villadsen
Morten Riis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Parisaftalen opfordres byer og lokale aktører direkte til at bidrage til den grønne omstilling. Og heldigvis rykker mange byer og kommuner landet over allerede flot på den grønne omstilling. Men vi kan gøre mere.

Den seneste klimarapport fra FN's klimapanel viser klart, at vi skal have radikal og akut handling for at undgå en reel klimakatastrofe. Den kommende valgperiode er reelt den sidste, hvor vi som kommuner kan sætte ind for at leve op til Parisaftalens målsætninger.

Ifølge den sidste rapport fra FN's klimapanel har vi under ti år til at forhindre temperaturstigninger over de kritiske 1,5 grader. Det kræver, at vi halverer de globale udledninger. Vi har stadig mulighed for at handle, men vinduet lukker sig hurtigt.

Udfordringen i dag er desværre, at statslig regulering og lovgivning står i vejen for tilstrækkelig lokal klimahandling. Derfor foreslår vi en grøn kommunalpagt, som skal sætte kommuner fri til at sætte turbo under den grønne omstilling og samtidig sikre, at flere kommuner sætter ambitiøse klimamål og iværksætter konkrete reduktionstiltag. Staten bør give kommunerne mere frihed og flere virkemidler til at gennemføre deres klimapolitik fremfor at stå i vejen for lokal klimahandling.

Nationalt niveau er forslæbende
Det globale klima-bynetværk C40 har vurderet, at 40 procent af Parisaftalens mål kan leveres af verdens byer.

Vi vil sikre, at kommuner, som har høje grønne ambitioner, får mere frihed til at handle

Mai Villadsen (EL), Line Barfod (EL), Laura Bryhl (EL) og Morten Riis (EL)
Politisk ordfører, spidskandidat i København, spidskandidat i Aarhus og spidskandidat på Bornholm

Danmarks by- og landkommuner har en unik mulighed for at tage større ansvar i klimakampen – for at vise, hvordan vi med det lokale initiativ med ildhu, sjæl og ambitioner kan gå allerforrest.

Særligt når det nationale niveau ofte er forslæbende, rigidt og meget langt fra de borgere, som ønsker at være med og bidrage til omstillingen. Vi tror fuldt og fast på, at vi skal sætte kommunerne fri fra Rønne til Aarhus til langt hurtigere, smidigt og kreativt at levere grønne løsninger og skabe handling med konkret effekt i vores lokalmiljø.

Statens indsats kan ikke stå alene. Hvis kommunerne hæver de grønne ambitioner er vi sikre på at vi kan designe og gennemføre en borgernær grøn omstilling – hvis Christiansborg giver os lov.

Den grønne kommunalpagt vil derfor give de kommuner, som sætter turbo på den grønne omstilling, en stor grøn gulerod. Vi vil sikre, at kommuner, som har høje grønne ambitioner, får mere frihed til at handle.

Til gengæld skal flere kommuner skrue op for de grønne ambitioner og sætte konkrete klimamål og vedtage konkrete tiltag, som leder til reduktioner her og nu og på den lange bane.

Skal fritages fra anlægsloftet
De kommuner, som vil leve op til en målsætning om, at CO2-udledningerne inden for kommunens egen virksomhed skal nedbringes med 100 procent i 2030, opnår status af grøn frikommune og fordele i form af flere redskaber til at gøre kommunen grønnere og mere klimavenlig. En god grøn byttehandel, som kommer både kommuner og klimaet til gode og skaber god balance mellem de nationale klimamål og kommunerne.

Staten skal selvfølgelig ikke stå i vejen for kommunernes klimaambitioner

Mai Villadsen (EL), Line Barfod (EL), Laura Bryhl (EL) og Morten Riis (EL)
Politisk ordfører, spidskandidat i København, spidskandidat i Aarhus og spidskandidat på Bornholm

Klimapagten vil for eksempel fritage kommuner fra af service- og anlægsloft til at investere i klimaprojekter. De midler er bedst givet ud, hvis vi hurtigst muligt får dem ud og leve i grønne projekter.

Pagten vil også frisætte kommuner til at lave grøn trafikplanlægning – tiltag, som i dag hæmmes af nationale restriktioner – for eksempel mulighed for at lave flere nulemissionszoner, lov til at sænke trafikhastigheden og styrke den grønne, kollektive transport og forbyde sprøjtegifte, som forurener natur og drikkevand, til at bruge deres kommunale indkøbsmuskel til at købe grønt ind og få økonomisk støtte til at sikre, at kommunale institutioner er helt giftfri.

Det statslige niveau kan selvfølgelig ikke drive den grønne omstilling alene. Og staten skal selvfølgelig ikke stå i vejen for kommunernes klimaambitioner. Det vil vi med den grønne pagt gøre op med.

Vi vil have mere frihed og mindre statsstyring i den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00