Fagredaktørerne guider: Her står de næste politiske slag efter to år med S-regeringen 

Hvilke bundne opgaver for sundhed eller klima ligger foran Christiansborg-politikerne efter sommerferien? Er der udeståender fra forståelsespapiret, når det gælder embedsværk eller arbejdsmarked? Og hvad kommer partierne til at kæmpe om på transportområdet? Altingets fagredaktører gør status efter Frederiksen-regeringens første to år og ser frem mod den næste politiske sæson. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) står med en af efterårets tungeste opgaver, når han skal forsøge at lande en aftale om en reform af ydelserne. Her ses han sammen med DF, EL og SF, da parterne i oktober kunne præsentere aftalen om tidlig pension.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) står med en af efterårets tungeste opgaver, når han skal forsøge at lande en aftale om en reform af ydelserne. Her ses han sammen med DF, EL og SF, da parterne i oktober kunne præsentere aftalen om tidlig pension.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Sent om aftenen for præcis to år siden trådte en glad Mette Frederiksen ud og fortalte, at hun havde fået opbakning til at danne en ren S-regering.

En del af opgaverne i forståelsespapiret mellem S og støttepartierne er løst, men mange står fortsat åbne her ved afslutningen af den politiske sæson. Og dertil er opstået andre politiske spørgsmål, der kalder på handling.

Så hvad er status på de enkelte politikområder, og hvad er det næste, politikerne forventes at kaste sig over efter sommerferien?

Her er de korte analyser fra redaktørerne på Altingets nicher: 

Søren Elkrog Friis Arbejdsmarked

Redaktør for Altinget Arbejdsmarked, Søren Elkrog Friis:

"Arbejdsudbud, ydelser og integration kommer til at dominere beskæftigelsespolitik til efteråret. 

Der er lagt op til politisk slagsmål om et nyt ydelsessystem. Fronterne er på forhånd er trukket skarpt op mellem regeringen, som ønsker et bredt forlig koblet med skrappere aktiveringskrav til indvandrere, og støttepartierne, som kræver kontanthjælpsloftet fjernet. 
 
Regeringen kan også forvente hårdt pres fra Radikale for at øge arbejdsudbuddet, som er i minus efter Arne-reformen. 

På EU-fronten er der flere følsomme hængepartier, heriblandt implementering af øremærket barsel og et krav om tvungen registrering af arbejdstid. Og så fortsætter den verserende sag om EU-mindsteløn, som regeringen forsøger at vikle Danmark ud af. 

Efterspillet til de offentlige overenskomstforhandlinger bliver også en central dagsorden, når en lønkomite forventeligt skal granske det offentlige lønhieraki. 
På den anden side af nytår venter Pensionskommissionens afrapportering, som forventes at få debatten om pensionsalder til at flamme op med fornyet styrke."

Daniel Bue LauritzenBy og bolig

Redaktør for Altinget By og Bolig, Daniel Bue Lauritzen:

"Boligministeren har varslet, at han ved udgangen af august vil indkalde til forhandlinger om, hvordan der kan sikres flere billige, almene boliger i byerne. 
De billigste boliger er nemlig i stor stil forsvundet, og det er et problem for regeringens ambition om blandede byer, hvor sygeplejersker og psykologer bor side om side.  

Et andet helt afgørende spørgsmål bliver, om boligpriserne fortsætter med at stige med samme hast som i det forgangne år. Sker det, kan erhvervsministeren blive nødt til at skride ind med prisdæmpende initiativer. 
 
På den måde kommer den boligpolitiske efterårssæson især til at handle om to lidt paradoksale ting: billige boliger og stigende boligpriser." 

 
Simon LesselBørn

Redaktør for Altinget Børn, Simon Lessel:

"Meget tyder på, at efteråret kommer til at stå i pædagogernes tegn. Evalueringen af pædagoguddannelsen skulle være lige på trapperne, og den skal følges op af et regeringsudspil til, hvordan kvaliteten på uddannelsen kan løftes. 
 
Pædagoguddannelsen spiller samtidig en central rolle i at indfri ambitionerne fra aftalen om minimumsnormeringer, der sikrer mere pædagogisk personale i børnehaver og vuggestuer. Allerede nu meldes der fra flere kommuner om øget konkurrence om pædagogerne og i hovedstaden om deciderede rekrutteringsudfordringer, BUPL har efterspurgt en national handlingsplan, og R presser på for en strategi fra regeringen for at sikre flere pædagoger. 

Samtidig ventes der svære politiske forhandlinger om et nyt ydelsessystem, der er uløseligt forbundet med ambitionen fra forståelsespapiret om at bekæmpe børnefattigdom. Og så skal anbringelsesreformen ‘Børnene Først’ forvandles til lovtekst."

Emma Qvirin HolstChristiansborg

Redaktør for Altinget Christiansborg, Emma Qvirin Holst:

"Efter mere end et år som usårlig lader regeringspartiets historisk høje opbakning til at aftage sig i meningsmålingerne. Coronatruslen begynder at svinde ind, og andre politiske sager har overtaget dagsorden heriblandt sagen om børnene i Syrien og et udrejsecenter på Langeland, hvor regeringen måtte ændre kurs efter pres fra støttepartierne. 

På den anden side af sommerferien venter forhandlingerne om en ny finanslov, der formentlig ikke i samme grad som sidste år vil blive overskygget af coronakrisen, hvilket betyder, at støttepartierne i højere grad kan få plads til at kræve flere indrømmelser af regeringen. 

Foruden finanslovsforhandlingerne vil efterårets store styrkeprøve blive kommunal- og regionsrådsvalget. En ting er, hvorvidt Socialdemokratiet ender med at få gavn af den popularitet, som partiet har opnået under coronakrisen. Valget vil også kunne give en forsmag på, hvor stor Venstres vælgerkrise reelt er, og det kan understrege fortællingen om Dansk Folkepartis nedtur, hvis partiet oplever endnu et valgnederlag til efteråret."

Carsten Terp Beck-NilssonCivilsamfund

Redaktør for Altinget Civilsamfund, Carsten Terp Beck-Nilsson:

"Der er lagt op til neglebideri på det frivillige, sociale område i efteråret, når der skal vælges nyt Frivilligråd og udpeges en ny formand. 

I 2018 blev sekretariatet flyttet fra København til Brovst. Siden har stor medarbejdergennemstrømning, to udskiftninger på posten som sekretariatschef og Mads Roke Clausens afgang som formand svækket rådet markant. 

Rådet er altså sårbart på et tidspunkt, hvor dets ønsker om, at den danske velfærd skal bestå af et mix af ydelser fra offentlige, private og civile aktører, clasher med den socialdemokratiske regerings ønsker om en stærkere stat, hvor velfærd er en offentlig opgave. 

Hvis hun vil, kan socialminister Astrid Krag nedlægge rådet, eller hun kan vælge at udpege flere medlemmer, der er loyale over for regeringens linje. Det bliver interessant at følge."

Chris LehmannDigital

Redaktør for Altinget Digital, Chris Lehmann:

"Regeringen har netop udgivet en hvidbog med sine tanker om, hvordan store techvirksomheder kan reguleres på en måde, så de ikke påvirker samfundet negativt. 

Hvidbogen indeholder ni principper for, hvordan teknologi og samfund skal sameksistere, og nogle af dem er allerede på vej til at blive indført enten i internationalt eller nationalt regi. 

Og der vil komme flere og mere konkrete tanker om, hvordan regeringen ser tech-virksomhederne blive reguleret efter sommerferien. Ifølge Politico ventes også en aftale om nye skatteregler for internationale virksomheder at lande inden sommeren er ovre."

 Sine Riis LundEmbedsværk

Redaktør for Altinget Embedsværk, Sine Riis Lund:  

"Regeringen vil lede den offentlige sektor på en ny måde. En nærhedsreform skal sikre mere tillid og arbejdsglæde. Mindre kortsigtet styring og færre mål og dokumentationskrav. 

Socialdemokratiets finansordfører har meldt ud, at der bliver tale om et langt sejt træk - ikke “én stor forkromet reform af hele den offentlige sektor dikteret fra Christiansborg”.  

Selv om det ikke er muligt at sætte en slutdato på en sådan reform, så mangler regeringen stadig at demonstrere, at reformen ikke ender som tilfældige knopskydninger og flotte ord på papir. 

Vi har også til gode at se, hvordan regeringen agter at styrke tilliden til centraladministrationen, medierne og de politiske beslutningsprocesser som lovet i sit forståelsespapir." 


Christoffer Lund-HansenErhverv

Redaktør for Altinget Erhverv, Christoffer Lund-Hansen:

"På det erhvervspolitiske område ser regeringen frem mod et efterår, hvor den satser på mere normale tilstande end det seneste halvandet års tid, der har stået i coronakrisen og dermed også hjælpepakkernes tegn. Hjælpepakkerne skal så småt udfases hen over sommeren.  

Efter sommerferien har Mette Frederiksen (S) bebudet, at regeringen vil lancere et stort reformspor, der skal hæve arbejdsudbuddet med de mindst 10.450 personer, som regeringens beskæftigelsesregnskab er i underskud med.  

Erhvervslivet venter i spænding på, hvad regeringen disker op med, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) allerede har gjort det klart at, skattereguleringer ikke bliver en central del af reformsporet."

Rikke AlbrechtsenEU

Redaktør for Altinget EU, Rikke Albrechtsen:

"Nu kan udenrigsminister Jeppe Kofod (S) snart ikke trække den længere. To år efter regeringens tiltrædelse er der stadig ikke sket mere end et par små hop på stedet, når det kommer til fornyelsen af grundlaget for Danmarks EU-politik, som er skrevet ind forståelsespapiret mellem Socialdemokraterne og støttepartierne.

Den såkaldte europapolitiske aftale har gennem de seneste årtier bundet alle partierne undtagen yderfløjene i en fælles forståelse af, hvad Danmark skal med sit EU-medlemskab. Den er dog ikke blevet revideret siden 2008. Kofod vil først have en debat med danskerne om sagen.

Dermed er det stadig totalt uklart, hvornår han egentlig vil sætte sig til forhandlingsbordet."

 

Chris LehmannForskning

Redaktør for Altinget Forskning, Chris Lehmann:

"De første to år af sin tid som minister har Ane Halsboe brugt på at få skabt nye former for strategisk finansiering, som skal bruges på at opprioritere forskning, der kan komme med løsninger, der bidrager til grøn omstilling og CO2-reduktioner.

På uddannelsesområdet har regeringen sløjfet flere besparelser, som den tidligere regering indførte, men er siden kommet i modvind på grund af sit eget ønske om at spare på eksempelvis uddannelsers brug af markedsføring. Også en bunden opgave i at nedbringe beløbet, der går til SU til udenlandske studerende har givet bøvl.

Op til sommerferien har ministeren ligget i hårde forhandlinger om regeringens ønske om at flytte flere videregående uddannelser ud i landet - og efter ferien ligger svære diskussioner om fordelingen af universiteternes basismidler." 

 

Andreas KrogForsvar

Redaktør for Altinget Forsvar, Andreas Krog:

"Forsvarsminister Trine Bramsen skal i efteråret fortsætte med det, som hun har haft til opgave de seneste to år. At opretholde ro og orden mens vi alle venter på, at der skal forhandles et nyt forsvarsforlig i 2023.  


Sagen om utilfredsheden med Forsvarets enorme serviceaftale med ISS ligger stadig uafklaret på ministerens bord. Den skal ekspederes i efteråret. 

Trine Bramsen skal desuden finde et par kompromisser med den færøske og den grønlandske regering, så Forsvaret kan opstille den radar på Færøerne og anskaffe de langtrækkende droner til overvågning af Grønland, som et politisk flertal i februar blev enige om."


Morten Øyen JensenForsyning

Redaktør for Altinget Forsyning, Morten Øyen Jensen:

"Kort før sommerferien blev der taget hul på forhandlingerne om CO2-fangst. Sammen med en kommende strategi for power-to-x, der er varslet til efteråret, skal det nu gøres konkret, hvad regeringens “teknologiske fix” i klimakampen går ud på. 

Erhvervslivet jubler med udsigten til milliarder i støttekroner til at skabe et nyt væksteventyr. Men de nye teknologier rejser også spørgsmål, om man i virkeligheden er ved at forlænge afhængigheden af afbrænding af fossil energi, affald og biomasse. Og er det grøn omstilling?  

I mellemtiden skriges der efter en politisk plan for udbygning af vindmøller, solceller og elnettet. For med tårnhøje klimamål og drømme om en million elbiler, så bliver grøn strøm snart en mangelvare."

 

Sine Riis LundFødevarer

Redaktør for Altinget Fødevarer, Sine Riis Lund:

"Dansk landbrug skal være grønnere, men partierne på Christiansborg er langtfra enige om, hvordan og hvor hurtigt det skal ske. Derfor ventes forhandlingerne om en grøn landbrugsaftale at fortsætte igen efter sommerferien.  

Vi venter også stadig på en handlingsplan mod afskovning, og hvordan regeringen vil fordoble både det økologiske areal, eksporten og danskernes forbrug af de ø-mærkede varer. 

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har desuden bebudet en oprydning i ministeriet efter en stribe forvaltningsskandaler. Det indebærer blandt andet, at alle medarbejdere skal på kursus i god forvaltning, departementet skal markant styrke sit tilsyn, og så skal tempoet ned med en prioritering af sager i rød, gul og grøn."

 

Andreas KrogGrønland og Færøerne

Redaktør for Altinget Arktis, Andreas Krog: 

"Tre store opgaver venter i efteråret. Udenrigsminister Jeppe Kofod skal finde et kompromis, så Færøerne og Grønland stiller sig bag en ny fælles arktisk strategi for kongeriget. Det vil slå store skår i rigsfællesskabet hvis ikke det lykkes.

For det andet skal forsvarsminister Trine Bramsen finde en kompromisløsning, så færingerne accepterer opstillingen af en ny vigtig radar på øerne, og grønlænderne accepterer, at det danske forsvar udvider sin tilstedeværelse i det arktiske område med blandt andet droneovervågning.

Og endelig så skal der sættes handling bag ordene fra rigsmødet i juni, om at etablere et fælles stående sikkerhedspolitisk kontaktudvalg med centrale ministre fra Danmark, Færøerne og Grønland."

 

Kasper KaasgaardHovedstaden

Redaktør for Altinget Hovedstaden, Kasper Kaasgaard: 

"Fra august starter kommunalvalgkampen med stigende intensitet frem mod november. 

I hovedstaden og i særdeleshed København er der fokus på boliger, natur og grøn omstilling. 

Alle tre emner er samlet i striden om byggeriet på Amager Fælled, som definerede valgkampen i 2017 og stadig spøger. Etableringen af Lynetteholm rummer de samme dilemmaer og kan derfor komme til at få en hovedrolle i valgkampen. 

Samtidig er øjnene rettet mod Christiansborg, hvor en række forhandlingsforløb er i gang på ryggen af store udspil fra regeringen. Det tæller blandt andet infrastrukturplanen, fordeling af uddannelsespladser og et kommende boligudspil."

 

Morten Øyen JensenKlima

Redaktør for Altinget Energi & Klima, Morten Øyen Jensen:

"Der er blevet talt meget om en CO2-skat, nu bliver den snart konkret. I efteråret kommer nemlig en ekspertgruppe med forslag til udformning af en ensartet CO2-regulering. Anbefalingerne skal med det samme følges op af politiske forhandlinger. Og det kan hurtigt blive sprængfarligt.  

Med en ensartet CO2-afgift er der nemlig udsigt til, at priserne vil stige på alt det, der forurener. Det gør pludselig klimaindsatsen mindre abstrakt end noget om mål ude i fremtiden. Så kan det mærkes ved køledisken og benzintanken.
  
For et år siden frygtede klimaminister Dan Jørgensen (S), at der ville gå “Georg Gearløs” i en ny CO2-afgift. Snart får vi at se, om han får ret."

Kim RosenkildeKommunal

Redaktør for Altinget Kommunal, Kim Rosenkilde:  

"Efterårets altoverskyggende kommunalpolitiske tema bliver kommunalvalget den 16. november. Det vil præge det politiske efterår fra sommerferiens afslutning til de sidste konstitueringer er på plads. 

Der er lagt op til spænding og potentielt drama mange steder i landet. Blandt andet på Frederiksberg, i Kolding, Fredericia og Tønder. 

Til efteråret forventes regeringen at fremlægge den bebudede velfærdslov. 
Finanslov vil også få et velfærdstema, hvor bl.a. SF møder op med krav om flere penge til handicapområdet.

Og apropos det område, så forventes regeringen også engang i løbet af efteråret at have en evaluering klar, som vil kunne føre til ændringer af handicapområdets organisering. 

Det er også til efteråret, at budgetloven skal revideres. Men om det når at blive inden kommunalvalget er tvivlsomt."

 

Kultur

Redaktør for Altinget Kultur, Maja Hagedorn Hansen:

"I efteråret får kulturminister Joy Mogensen (S) især travlt med at lande et medieforlig, efter at opbakningen til den nuværende aftale døde under regeringsdannelsen i 2019. 

Partierne er klar – faktisk er støttepartierne direkte utålmodige – men grundet coronapandemien er forhandlingerne gang på gang blevet udskudt. 
Et godt gæt er, at nogle af de store overskrifter ender med at være flere penge til lokale og regionale medier og regulering af techgiganterne. 

Derudover lander en undersøgelse af de stormomsuste kunstneriske uddannelser på ministerens bord.  

De mange overskrifter om identitetspolitiske sværdslag og krænkelsessager er blevet brugt flittigt på Christiansborg til at markere sig værdipolitisk. Næste skridt bliver nu at nå til enighed om løsningerne."

 

Hjalte KragesteenMiljø

Redaktør for Altinget Miljø, Hjalte Kragesteen:

"Der er absolut ingen tegn til, at regeringen får landet en aftale om grøn omstilling af landbruget på denne side af sommerferien. Derfor må det forventes, at diskussioner om kvælstof og CO2-udledning fra landbruget også bliver helt centrale i efteråret.  

Landbruget kommer også i fokus, når Folketingets partier forventes at skulle drøfte nye tiltag til at mindske brugen af sprøjtemidler. Miljøminister Lea Wermelin (S) har således varslet forhandlinger om en ny pesticidstrategi i anden halvdel af 2021. 

Derudover kuldsejlede rød bloks forhandlinger om ren luft helt op til sommerferien. Dermed bliver det også et emne, der skal tages fat på, når partierne mødes igen til august."

 

Simon LesselSocial

Redaktør for Altinget Social, Simon Lessel:

"To store opgaver ligger på social- og ældreminister Astrid Krags skrivebord efter sommerferien. 

Regeringen vil efter sommerferien fremlægge et udspil, der skal indfri ambitionen fra forståelsespapiret om at nedbringe antallet af hjemløse. Konturerne kender vi allerede fra økonomiaftalen mellem regeringen og KL: Der er varslet en “grundlægge nde omlægning” af indsatsen, og flere skal have adgang til en billig bolig efter Housing First-princippet.  

Efter sommerferien venter også den helt store politiske armlægning om, hvordan opgaverne og ansvaret for det specialiserede socialområde skal fordeles mellem kommuner og regioner skal fordeles. De politiske diskussioner går løs i det sekund, at den omfattende evaluering af området ligger klar."

 

Signe LøntoftSundhed

Redaktør for Altinget Sundhed, Signe Løntoft:

"I to år har Magnus Heunickes svar på spørgsmål om alt fra fødselsområdet til lægemangel været, at det vil regeringen se på i en kommende sundhedsaftale.

Nu er tiden inde – ministeren har bekræftet, at vi kan forvente en sundhedsaftale til efteråret. Et startskud lød, da det for nylig lykkedes at indgå en aftale med KL og Danske Regioner om 21 sundhedsklynger. Det er dog endnu uvist, hvad S-regeringen egentlig vil på sundhedsområdet. Hvad skal de nærhospitaler, man har lovet siden valgkampen, indeholde? Og hvordan vil regeringen sætte ind mod lægemangel, efter et flertal har nedstemt forslaget om tjenestepligt? 

Udover en sundhedsaftale skal regeringen indfri sit løfte om en 10-års plan for psykiatrien, men den er udsat - igen – til engang i 2022. Til gengæld har et flertal pålagt Heunicke at fremlægge en forebyggelsesplan for unges brug af alkohol inden nytår. Og så er der corona. For hvad sker der til efteråret, og skal befolkningen revaccineres?"
 

Daniel Bue LauritzenTransport

Redaktør for Altinget Transport, Daniel Bue Lauritzen:

"Med en endnu uafklaret forårsforhandling om en ny og helt central infrastrukturplan til i omegnen af 160 milliarder kroner virker det tidligt at begynde at kaste blikket mod den næste transportpolitiske sæson.  

Næsten uanset hvordan forhandlingerne lander op til sommerferien – hvis de altså gør det – får det nemlig betydning for, hvordan det transportpolitiske efterår vil udspille sig. Der vil være utilfredshed fra flere sider – og med garanti en række uafklarede spørgsmål.  

Selv hvis partierne når til enighed om alle detaljerne, vil der stadig være udestående spørgsmål om Togfonden og timeplanen mellem de store byer. Partierne går til maratonforhandlinger over weekenden."


Tyson W. LyallUddannelse

Redaktør for Altinget Uddannelse, Tyson W. Lyall:

"Med aftalen om elevfordeling nåede regeringen at få lagt et kæmpe puslespil lige inden sommerferien. Efter ferien venter 2. halvleg.
 
Her skal aftalepartierne nemlig tage på fat hele taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelserne. 

De er allerede enige om, at et nyt system blandt andet skal være enklere og ”skabe større budgetsikkerhed for institutionerne og staten”. 

Men det bliver interessant at se, hvordan det præcis gøres til virkelighed i en aftalekreds, som rummer så forskellige partier som Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti."

 

Udvikling

Redaktør for Altinget Udvikling, Maja Hagedorn Hansen:

"Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) gik på ferie med en bred aftale om en ny udviklingspolitisk strategi. 

Migration og klima er centrale elementer, og det er da også de to emner, som vil dominere i efteråret – sidstnævnte især når der skal landes en finanslov. 
Mange vil desuden uden tvivl følge med i, om det lykkes regeringen at indgå en aftale om at gennemføre den kraftigt kritiserede ambition om et modtagecenter for asylansøgere uden for Danmarks grænser.  

Og så vil corona fylde længe endnu. For verdens fattigste lande halter bagefter med vaccinerne, og derfor risikerer de både flere bølger, flere nedlukninger og flere afledte konsekvenser." 

Søren Elkrog Friis Ældre

Redaktør for Altinget Ældre, Søren Elkrog Friis:

"Praktisk og politisk er normaliteten ved at indfinde sig på ældreområdet efter coronakrisen. Flere centrale dagsordener har ligget underdrejet, og skal nu samles op efter sommerferien. Det gælder især velfærdsloven, som skal sikre, at pengene følger med det stigende antal af børn og ældre. 

Derudover skal aftalerne om 1.000 nye ansatte i ældreplejen og en styrkelse af ældretilsynet realiseres. En national ensomhedsstrategi trænger sig også på efter coronakrisen. 

Debatten om pensionsalder er gået dvale, men kan ventes at flamme op igen, når Pensionskommissionen efter nytår giver svaret på, om det er muligt at trække bremsen ved 70 år i 2040. 

Og mon ikke, at ældre igen kommer til at indtage en central rolle ved finanslovsbordet?"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00