Fonde: Klima skal højere op på agendaen

Den europæiske brancheorganisation for fonde, Philea, appellerer til at klima prioriteres højere, når fondsbestyrelserne deler bevillinger ud og investerer. Også selv om det ikke umiddelbart står nævnt i fondenes fundatser. Politiker er åben for at tænke fondene mere med i klimaindsatser.

Klimaprojekter kan tage mange former. Her er det et klimatilpasningsprojekt i Randers finansieret af Realdania. 
Klimaprojekter kan tage mange former. Her er det et klimatilpasningsprojekt i Randers finansieret af Realdania. Foto: Steffen Stamp, Realdania
Mikala Satiya Rørbech

Globalt set er det kun to procent af donationerne fra fonde og filantroper, som går til klimaprojekter. Også blandt danske fonde udgør klima kun en brøkdel af bevillingerne.
I 2021 var det 731 millioner ud af i alt 25.9 milliarder, som gik til natur og miljøformål, herunder klima.

Men fondene bør prioritere klimaindsatser langt højere. Det mener blandt andre den europæiske brancheorganisation Philea. Tidligere i år tilsluttede organisationen sig Europa-Kommissionens officielle klimapagt, the European Climate Pact, som skal hjælpe EU-landene med at blive klimaneutrale i 2050 og bygge bro mellem EU’s miljøpolitik, myndigheder og borgere.

Phileas plan er at få flere af deres europæiske medlemmer til at tage aktivt del i klimaindsatsen inden 2024. For klimakrisen er noget, der både direkte og indirekte berører alle øvrige sociale og samfundsmæssige indsatser, forklarer Karalyn Gardner, koordinator for den europæiske klimakoalition i Philea.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00