Kommentar af 
Sebastian Mernild

Klimaforandringerne stiller store krav til vores omstillingsevne, men vi går frem med bind for øjnene

Vi mangler analyser, viden og en forståelse for, hvilke klimakonsekvenser vi vil se i Danmark inden for de kommende 80 år – blandt andet for at kunne udøve indflydelse på de politiske beslutningstagere, skriver Sebastian Mernild.

Der er ingen tvivl om, at en temperaturstigning på op til tre grader i
Nordeuropa vil betyde ændringer af vores samfund, heriblandt vores sundhedssystem og landbrug, skriver Sebastian Mernild.
Der er ingen tvivl om, at en temperaturstigning på op til tre grader i Nordeuropa vil betyde ændringer af vores samfund, heriblandt vores sundhedssystem og landbrug, skriver Sebastian Mernild.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sebastian Mernild
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fremtiden! Hvad er det for klimaudfordringer og -konsekvenser, vi vil se i Danmark i 2040, 2050 eller 2100?

Klimaet ændrer sig hurtigere i dag sammenlignet med for bare få årtier siden. Klimaet bliver varmere og mere ekstremt, og det er med konsekvenser til følge.

Vi ser derfor ind i en fremtid med eksempelvis ændrede levevilkår. Er vi parate og gearede til at imødegå disse nye udfordringer? Klimaforandringerne stiller store krav til vores omstillingsevne.

Klimaet er i dag et andet sted end for årtier siden, og forandringerne sker med højere hastighed end tidligere. Tænk blandt andet blot på den globale middeltemperaturudvikling.

Vurderinger fra den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel (IPCC) slår fast, at den globale middeltemperatur dels stiger med hidtil uset hastighed, og dels at hver af de sidste fire årtier har været tiltagende varmere, end noget foregående årti siden 1850 har været.

Læs også

Vi er i en tid, hvor der for hver halve grad, den globale opvarmning stiger yderligere, vil være statistisk signifikante stigninger i temperaturekstremer, intensitet af kraftig nedbør og alvorlig tørke.

Vi ser med andre ord ind i et varmere og mere ekstremt klima. Det ved vi.

Det kommer ikke uden udfordringer og udløser forventeligt en kaskade af afledte konsekvenser, der vil forandre vores levevilkår inden for en række områder. Det vil ikke være med ubetydelige konsekvenser for Nordeuropa, inklusive Danmark, og den globale verden.

Men hvad kommer det til af have af indvirkning på vores danske samfund – og hvad vil konsekvenserne specifikt være? Det har vi behov for mere viden om.

Seneste vurderinger fra IPCC viser, at en global middeltemperaturstigning på over tre grader er sandsynlig i 2100 i forhold til 1850, hvilket er det førindustrielle niveau.

Vi har minimal viden om og indsigt i, hvad en temperaturstigning på op til tre grader vil betyde.

Sebastian Mernild
Professor i klimaforandringer

For Danmark og Nordeuropa vil middeltemperaturen ligeledes stige – forventeligt betydeligt hurtigere. Seneste vurderinger fra IPCC, der har krog i beregninger fra IPCC Interactive Atlas, lægger op til, at årsmiddeltemperaturen i Nordeuropa fra i dag anno 2023 og frem til 2100 forventeligt vil stige med op til tre grader.

Altså over de næste cirka 80 år.

Det vil medføre, at vi generelt set i 2100 ser ind i et middelklima for Nordeuropa, inklusiv Danmark, som det, man i dag finder i Paris. Et gennemsnitligt varmere Nordeuropa kommer naturligvis med nye muligheder, men også med udfordringer og problemer.

Men hvad er konsekvenserne egentlig, dels når temperaturen for Nordeuropa vil stige op til tre grader i 2100, og dels når ekstremerne vil ”vise tænder”?

De fleste af os har svært ved at forestille os, at det forekommer på hjemlige breddegrader til trods for, at vi allerede har set konsekvenserne af det varmere og ekstreme vejr ude omkring.

Vi har minimal viden om og indsigt i, hvad en temperaturstigning på op til tre grader vil betyde. Heriblandt hvad konsekvenserne vil medføre, samt hvad indvirkningen vil være på vores levevilkår og hverdagsliv i Danmark.

Typisk har vi kun en temperaturstigning på halvanden grader inden for radaren, hvor de tre grader ligger noget over dette niveau.

Vi bør påbegynde dialogen om konsekvenserne af et tre grader varmere Danmark. Klimaforandringerne stiller som sagt store krav til vores omstillingsevne.

Vi mangler analyser, viden og en forståelse for, hvad vi kan forvente af klimakonsekvenser inden for de kommende 80 år. Vi mangler viden for at kunne forberede os på fremtiden, men også for at kunne omstille os til nye klimatiske forhold i den kaliber, som tre grader vil bibringe. Vi mangler viden for at øve indflydelse på politiske og centrale beslutninger.

I sidste ende med det formål, at vi står stærkest muligt som samfund til fremtidens udfordringer og ikke lader os overraske over noget, som vi kunne have forudset.

Læs også

Det er som om, at vi bevæger os fremad med bind for øjnene. Vi har en forståelse for, at klimaet vil forandre sig ud i tid, men mangler specifik viden, når kommer til en erkendelse og accept af konsekvenserne mod de nye klimavilkår.

Der er ingen tvivl om, at en temperaturstigning på op til tre grader i Nordeuropa, inklusiv Danmark, vil betyde ændringer af vores samfund. Det gælder eksempelvis for vores sundhed, fødevareproduktion, infrastruktur og dermed også vores trivsel og levevilkår, blot for at nævne nogle emneområder.

Lad os komme i gang med at diskutere, hvordan vi omstiller os på mest effektiv vis.

Sebastian Mernild
Professor i klimaforandringer

Har vi eksempelvis et sundhedsvæsen, der er gearet til disse kommende sundhedsmæssige udfordringer? Et varmere og mere ekstremt klima vil forventeligt medføre spredning af nye smitsomme og overførbare sygdomme fra blandt andet insekter. Og har vi et landbrug, der er gearet til de udfordringer, et varmere og mere ekstremt klima bibringer?

Klimaforandringerne stiller store krav til vores omstillingsevne!

De kommende årtier mod 2100 bliver en udfordring. Lad os komme i gang med at diskutere, hvordan vi omstiller os på mest effektiv vis.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sebastian Mernild

Professor i klimaforandringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster, forfatter, FN’s klimapanel (IPCC).
kaptajn af reserven, ph.d. (Københavns Uni. 2006), dr.scient. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00