Klimarådet ”har ikke fantasi” til at forestille sig, at regeringens plan for en CO2-afgift på landbruget kan lykkes

Regeringen vil have en CO2-afgift til at drive den grønne omstilling af landbruget, men det må ikke koste arbejdspladser eller forringe konkurrenceevnen. En ”særdeles risikofyldt” strategi, vurderer Klimarådet, der advarer om, at planen bringer opfyldelsen af Danmarks klimamål i fare.  

Regeringen har lagt så mange begrænsninger på arbejdet med en CO2-afgift på landbruget, at formand for Klimarådet Peter Møllgaard har svært ved at forestille sig, hvordan det skal kunne lade sig gøre. 
Regeringen har lagt så mange begrænsninger på arbejdet med en CO2-afgift på landbruget, at formand for Klimarådet Peter Møllgaard har svært ved at forestille sig, hvordan det skal kunne lade sig gøre. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMarie Møller Munksgaard

En CO2-afgift på landbruget var et af de helt store emner i valgkampen, og i det nye regeringsgrundlag er det omdiskuterede klimaværktøj også endt med at få en hovedrolle i den grønne omstilling af erhvervet.

SVM-regeringens plan for afgiften er dog ”særdeles risikofyldt” og har dermed også potentiale til at bringe Danmarks opfyldelse af målet om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030 i fare.

Det er tæt på at være en gordisk knude, og vi har i Klimarådet ikke haft fantasi til at forestille os, hvordan det skal ske.

Peter Møllgaard
Formand, Klimarådet

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00