Debat

Kredsløb: CO2-fangst i forsyningsselskaberne er nøglen til at nå klimamålene

De kommunale forsyningselskaber har teknologien, anlæggene og muligheden for at etablere CO2-fangst, men hvis klimamålene skal nås, er det nødvendigt, at der kommer klar hjemmel til at etablere og drive fangstanlægger, skriver Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i Kredsløb.

Fremfor at være uklart reguleret af love om varmeforsyning og elforsyning, skal lovgivningen af fangstanlæg&nbsp;indrettes sådan, at den tager højde for, at man går på tværs af flere sektorer, skriver&nbsp;Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i Kredsløb.<br><br>
Fremfor at være uklart reguleret af love om varmeforsyning og elforsyning, skal lovgivningen af fangstanlæg indrettes sådan, at den tager højde for, at man går på tværs af flere sektorer, skriver Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i Kredsløb.

Foto: Todd Korol/Reuters/Ritzau Scanpix
Bjarne Munk Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Midt i december kulminerede syv ugers regeringsforhandlinger med en ny regering og et nyt regeringsgrundlag under titlen 'Ansvar for Danmark'.

På klimaområdet er der, trods en verdensomspændende energikrise, lagt op til opjustering af målsætningerne og dermed sat nye og endnu mere ambitiøse målsætninger.

Således fremskyndes målet for 100 procent reduktion af CO2-udledningen fra 2050 til 2045, og i 2050 skal Danmark være klimapositiv, hvilket i praksis vil skulle medføre op mod 7 millioner ton negative emissioner.

De nye mål er gode nyheder og helt nødvendige, hvis vi skal løse de klimaudfordringer, vi står overfor de kommende år.

Målene om negative emissioner skriger på CO2-fangst

Derfor bliver det nu også vigtigere end nogensinde før, at vi sikrer de bedste forudsætninger for at nå målet med de mest oplagte metoder.

Som et af landets største kommunalt ejede forsyningsselskaber vil vi i Kredsløb på det kraftigste opfordre til, at regeringen genbesøger de grundlæggende rammer for CO2-fangst i Danmark.

Vi vil på det kraftigste opfordre til, at regeringen genbesøger de grundlæggende rammer for CO2-fangst.

Bjarne Munk Jensen
Administrerende direktør i Kredsløb

Et virkemiddel, der ikke blot kan medvirke til betragtelige CO2-reduktioner, men sågar bidrage med negative emissioner, så vi rent faktisk mindsker CO2-koncentrationen i atmosfæren.

Vi har både teknologien, muligheden og de mest ideelle anlæg hos mange af de kommunalt ejede forsyningsselskaber til at etablere CO2-fangst ud fra en samfundsøkonomisk betragtning.

Nu mangler vi blot, at lovgivningen følger med, og at de økonomiske incitamenter bliver tydelige.

Lovgivningen om CO2-fangst trænger til en overhaling

Vi skal have indrettet lovgivningen, så den passer til indsatsen, fremfor at være uklart reguleret af love om varmeforsyning og elforsyning, så den tager højde for, at man går på tværs af flere sektorer.

Og så er det grundlæggende nødvendigt, at forsyningsselskaberne får klar hjemmel til at etablere og drive disse anlæg som en integreret del af forretningen og således som en hovedaktivitet.

CO2-fangst kan meget vel være nøglen til at løse CO2-udfordringen

Bjarne Munk Jensen
Administrerende direktør i Kredsløb

Endelig er det væsentligt, at det nuværende kvotesystem får en overhaling, så man betragter de negative emissioner som en gevinst, ligesom man i dag skal betale for at udlede fossil CO2.

CO2-fangst, under de rette betingelser, kan meget vel være nøglen til at løse CO2-udfordringen. Hos Kredsløb har vi for længst sat CO2-fangst højt på dagsordenen og fået det på tegnebrættet.

Nu mangler vi, at de grundlæggende forudsætninger gør det muligt at føre ideerne ud i virkeligheden.

Hos Kredsløb er vi klar til at handle, og vi håber, at den nye regering tillige ønsker at sætte handling bag ordene.

Med ønsket om en lys fremtid for CO2-fangst og et grønnere Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00