Debat

Tim Whyte: Danske Banks sorte investeringer understreger, at finanssektoren ikke bliver grøn af sig selv

Danske Bank investerer i olie- og gasselskaber samt stemte imod flere klimatiltag på selskabernes generalforsamlinger. Denne adfærd understreger, at finanssektoren ikke bliver grøn uden politisk regulering, skriver generalsekretær hos Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte.

Danske Bank forsvarer sine sorte investeringer med, at de gør en langt større forskel for klimaet ved at forsøge at påvirke olie- og gasselskaberne indefra, end ved at sælge deres aktier. Men det er kommet frem, at Danske Bank faktisk har stemt imod flere klimaforslag på selskabernes generalforsamlinger, skriver Tim Whyte.
Danske Bank forsvarer sine sorte investeringer med, at de gør en langt større forskel for klimaet ved at forsøge at påvirke olie- og gasselskaberne indefra, end ved at sælge deres aktier. Men det er kommet frem, at Danske Bank faktisk har stemt imod flere klimaforslag på selskabernes generalforsamlinger, skriver Tim Whyte.Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Tim Whyte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske Bank leverede i sidste uge endnu et uomgængeligt eksempel på, hvorfor Erhvervsministeren og Folketinget hurtigst muligt skal tage fat på at regulere finanssektoren mod en grønnere fremtid.    

Der kom det nemlig frem, at Danske Bank har investeret 8,4 milliarder kroner i selskaber, som fortsat leder efter ny olie og gas. Det fremgår af en stor afdækning af nordiske bankers sorte investeringer, som Mellemfolkeligt Samvirke står bag sammen med en række andre ngo’er. DR satte fokus på de klimaskadelige investeringer og interviewede ad flere omgange Danske Banks chef for såkaldt aktivt ejerskab, Mads Steinmüller.  

Han pointerede overfor DR, at hvis selskabernes grønne omstilling går for langsomt eller i den forkerte retning, så trækker banken sin investering. Men fossil ekspansion er per definition at gå i den forkerte retning.  

Ifølge Det Interationale Energiagentur og FN’s klimapanel når vi ikke Parisaftalens mål om at begrænse de globale temperaturstigninger til halvanden grad, hvis vi fortsat leder efter og investerer i nye olie- og gasfelter.  

Danske Bank har stemt imod klimaforslag 

Alene af den grund er det ganske overraskende, at Danske Bank forklarer sig med, at deres enorme investeringer i selskaber, der leder efter ny olie og gas, i deres øjne er en vigtig og rigtig måde at tage klimaansvar på.  

Mads Steinmüller argumenterer videre for, at de fossile giganter ikke har råd til deres grønne omstilling uden investeringer fra blandt andet Danske Bank. Derudover forsvarer Steinmüller bankens sorte investeringer med, at Danske Bank gør en langt større forskel for klimaet ved at være medejer af olie- og gasselskaberne og forsøge at påvirke dem indefra til en hurtigere grøn omstilling, end ved at sælge deres aktier.  

Men her afslørede DR på baggrund af research fra Ansvarlig Fremtid og Mellemfolkeligt Samvirke, at Danske Bank i stedet for at bruge sit såkaldte aktive ejerskab til at gøre de sorte selskaber så grønne som mulige, faktisk har stemt imod flere klimaforslag på selskabernes generalforsamlinger. 

Hvordan forklarer Danske Bank sig ud af den afsløring? Et eksempel er det interview, der blev bragt i DR’s daglige nyhedspodcast Tiden. Her ville værten vide, hvorfor Danske Bank som grøn aktiv ejer har stemt imod et forslag om, at det norske olieselskab Equinor skal overholde Parisaftalen. Et forslag, som en række danske pensionskasser stemte for.  

Folketinget bør gøre det obligatorisk for banker og pensionskasser at lave klimaplaner, der klart og tydeligt opstiller, hvordan de har tænkt sig at leve op til Danmarks nationale klimamål samt til Parisaftalen. Det skal være slut med greenwashing og vage udmeldinger. 

Tim Whyte
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Chefen for aktivt ejerskab, Mads Steinmuller, svarede, at “vi stemte for ledelsens klimaplan” og at “ifølge Equinor selv, så følger de allerede Parisaftalen, så det er jo lidt ord mod ord” og fik det på den måde til at lyde som om, at ingen i Danske Bank faktisk har læst ledelsen klimaplan og taget kritisk stilling til den.  

Værten indvender da også, at “ingen er enige med Equinor i, at de følger Parisaftalen, når de åbner nye oliefelter”. Men banken har altså større tillid til ledelsen i nogle af verdens mest klimaødelæggende selskaber end til klimavidenskaben og FN.    

Jeg har svært ved at forstå, hvis man som erhvervsminister eller folkevalgt kan læse ovenstående og derefter komme til den konklusion, at finanssektoren selv er i stand til at tage ansvar for at yde sit fair bidrag til, at vi får bremset temperaturstigningerne i tide.   

Finanssektorens grønne omstilling kræver politisk regulering 

Det må efterhånden stå klart for enhver, at det kommer til at kræve politisk regulering. I Mellemfolkeligt Samvirke foreslår vi to tiltag, politikerne kan lave allerede i morgen.  

For det første bør de forbyde nye lån til fossile selskaber, som laver ny kul-, olie- og gasudvinding. Klimavidenskaben er tydelig her, og da det netop handler om ny udvinding, som vil være flere år om at blive klar til produktion, så har det ikke konsekvenser for energikrisen.  

Læs også

For det andet bør Folketinget gøre det obligatorisk for banker og pensionskasser at lave klimaplaner, der klart og tydeligt opstiller, hvordan de har tænkt sig at leve op til Danmarks nationale klimamål samt til Parisaftalen. Det skal være slut med greenwashing og vage udmeldinger.  

Heldigvis er vi i Mellemfolkeligt Samvirke langt fra alene om at kræve regulering. Under efterårets valgkamp bakkede SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale op om de grønne NGO’ers klimakrav til finanssektoren.  

Derudover har PKA’s direktør Jon Johnsen netop pointeret, at frivillighed ikke er nok og udpeget regulering af finanssektoren som “en meget effektiv metode til at forandre verden”. Han er i øvrigt én af de højest placerede danskere i den internationale finanssektors netværk omkring bæredygtighed. Og også Klimarådet opfordrer til regulering, der begrænser sorte investeringer.    

Den nye erhvervsminister Morten Bødskov vil forhåbentlig lytte. Ikke mindst til disse to citater fra Jon Johnsen, der lige så godt kunne være kommet ud af munden på en NGO som os: 

“Jeg tror, regulering af finanssektoren er den eneste rigtige vej” og “jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end at der kommer nogle krav”.   

Spørgsmålet er så bare, om Danmark tager sin grønne førerposition seriøst og vælger at være blandt de første lande til at indføre dem.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

Jon Johnsen

Adm. direktør, PKA
civilingeniør (E) (DTU 1994), HD i Informatik og økonomistyring (CBS 1997)

Mads Steinmüller

Chef for aktivt ejerskab, Danske Bank
Cand.oecon. (Syddansk Uni. 2015)

0:000:00