Lækket EU-klimaudspil varsler hundeslagsmål

EU: EU-Kommissionens kommende klimaplan overser de problemer, den grønne omstilling står overfor lige nu, mener aktører. Svært at se, det kan blive mere ambitiøst, siger parlamentarikere.
Det bliver svært for klimakommissær Connie Hedegaard at få sin kommende klimaplan igennem i parlamentet, lyder vurderingen fra to parlamentarikere.
Det bliver svært for klimakommissær Connie Hedegaard at få sin kommende klimaplan igennem i parlamentet, lyder vurderingen fra to parlamentarikere.Foto: EU-Kommissionen
Michael HjøllundMorten Øyen

Jeg er bange for, at det får en grim modtagelse i Europa-Parlamentet. Der er mange stærke stemmer i Europa, som er imod klimatiltag lige nu. Og derfor tror jeg desværre, at vi risikerer at få et splittet Parlament.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet
EU-Kommissionen vil i foråret præsentere sine klima- og energimål for 2030. Et lækket udkast får dog allerede nu kritik for ikke at være ambitiøst nok og ikke levere konkrete løsninger på de problemer, den grønne omstilling står over for i dag.

Udover at ville reducere CO2-udslippet med 40 procent i forhold til 1990-niveauet i 2030, skal EU ifølge udspillet have en ambition om 30 procent vedvarende energi i 2030. Men det er ikke nok, mener Greenpeace.

"Vi synes ikke, at udspillet er ambitiøst nok, især ikke med hensyn til vedvarende energi og energieffektivisering," siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace.

Organisationen ønsker målet hævet til 45 procent vedvarende energi i 2030 samt et bindende mål for energieffektivisering - hvilket er helt fraværende i Kommissionens udspil.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00