Kommentar af 
Anna Riis Hedegaard

Mette Frederiksen kan sagtens håndtere klimakrisen. Spørgsmålet er, om hun vil

Skal vi kunne svare relevant på klimakrisen, må statsministeren sætte sig i spidsen for at gennemføre en ny klimapolitisk strategi, massive nationale klimakampagner og bruge sin internationale gennemslagskraft til at skabe nyt momentum i klimaforhandlingerne. Hun har alle de krisestyringstalenter og den erfaring der skal til, skriver Anna Hedegaard.

Mette Frederiksen har i kraft af sit internationale brand og adgang til den globale politiske elite, mulighed for at skabe større momentum i de internationale klimaforhandlinger, skriver Anna Riis Hedegaard.
Mette Frederiksen har i kraft af sit internationale brand og adgang til den globale politiske elite, mulighed for at skabe større momentum i de internationale klimaforhandlinger, skriver Anna Riis Hedegaard.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Anna Riis Hedegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommeren har ikke bare sat ild til Europa, Nordamerika og Afrika, men også til illusionen om, at vi kan nå Parisaftalens målsætninger. Og som om det ikke var nok, viser et nyt studie, at klimaforandringerne risikerer at igangsætte en mini-istid i Nordeuropa inden udgangen af dette årti. Tiden er knap. Og vi har endnu til gode at se om og hvordan statsministeren vil forsøge at vende timeglasset.

Skal vi kunne svare relevant på klimakrisen, må statsministeren sætte sig i spidsen for at gennemføre en ny klimapolitisk strategi, massive nationale klimakampagner og bruge sin internationale gennemslagskraft til at skabe nyt momentum i klimaforhandlingerne. Jeg misunder hende ikke, for opgaven er svær. Men hun kan være rette kvinde på rette sted. Hvis hun vil.

Der er behov for en ny klimapolitisk strategi, fordi vi skal gøre op med det ensidige fokus på teknologi, som har præget dansk klimapolitik i mange år. Det vil sige den politik, der har handlet om at udvikle grøn teknologi, der skulle sætte os i stand til at opretholde livet som vi kender det, uden at belaste planeten.

Der behov for modige ledere med stor gennemslagskraft, der tør minde deres kollegaer om, hvad der blev flyttet under covid.

Anna Riis Hedegaard
Direktør og grundlægger, The 0-Mission

Den politik har ellers bragt meget godt med sig: vindmøller, fjernvarmesystemer og høj energieffektivitet for blot at nævne et par eksempler. Men desværre er det ikke længere et realistisk scenarie, at vi kan bekæmpe klimaforandringerne ridende på ryggen af en grøn teknologibølge.

De klimadata, der er kommet i løbet af sommeren, viser, at vi allerede nu balancerer på kanten af de såkaldte tipping points, hvor vi ikke længere selv har foden på klimabremsen. Konsekvenserne ved at bevæge os hele vejen derhen, er så store, at de er svære at få hovedet omkring.

Opvarmes kloden for eksempel til det punkt, hvor Amazonas omdannes til savanne, frigives syv til ti gange så meget CO2 som verden udleder hvert eneste år, og kollapser havstrømmen AMOC, vil det ikke bare igangsætte en mini-istid, men også bidrage massivt til klimaforandringerne, fordi havene vil optage langt mindre CO2.

Derfor er det en bunden opgave for statsministeren at stille sig i spidsen for en strategi, der skal reducere vores udledninger dramatisk, her og nu. Kun på den måde kan vi købe os tid til at implementere al den grønne teknologi, der er på vej.

Eksempler på elementer i en ny klimastrategi kunne være: lavere hastighed på motorvejene, forbud mod brug af varmelamper, kødet ud af alle offentlige køkkener, ingen gymnasiestudieture uden for Norden og masser af andre tiltag fra samme dødssyge skuffe. Tiltag, som under normale omstændigheder er uspiselige for politikere, der ønsker genvalg, men som er bydende nødvendige for at håndtere krisen her og nu. Eneste lille lyspunkt for politikerne er, at ekstreme vejrfænomener får krisebevidstheden til at stige, og nu hvor el Nino har meldt sin ankomst, kan vi se frem til en del flere af dem, i den kommende tid.

Læs også

Skal strategien holde på den lange bane, er det nødvendigt at vi får opbygget en fælles forståelse af krisen, og af hvordan vi hver især kan tage ansvar i vores hverdag og på vores arbejde. En massiv og langvarig national kampagneindsats er derfor helt afgørende hvis vi skal gøre os håb om at kunne gennemføre de påkrævede reduktioner.

Sætter Mette Frederiksen sig i spidsen for en sådan kampagne, viser erfaringerne fra covid at hun kan få det til at lykkes. Tænk bare på hvordan vi i det store hele accepterede sociale bobler, vatpinde i næsen, hjemmeundervisning, ansigtsmasker og aflyste familiefester. Covid-krisen viste, at mange af os er villige til at gennemføre endog store ændringer af hverdagen, hvis vi forstår formålet og har en oplevelse af, at vi er på en fælles mission.

Men det går selvfølgelig ikke uden international handling. Mette Frederiksen har i kraft af sit internationale brand og adgang til den globale politiske elite, mulighed for at skabe større momentum i de internationale klimaforhandlinger. Der er hårdt brug for det, for forhandlingerne har det med at sande til i gamle skrivebordskrige om internationalt millimeterdemokrati.

Der behov for modige ledere med stor gennemslagskraft, der tør minde deres kollegaer om, hvad der blev flyttet under covid, og hvad vi sammen kan flytte, hvis vi et øjeblik koncentrerer os lidt mindre om, hvem der burde gøre hvad, og mere om hvordan vi alle kan gøre mest muligt og inspirere hinanden til nye tiltag.

Mette Frederiksen har alle de krisestyringstalenter og den erfaring der skal til for at stille sig i spidsen for at håndtere krisen. Spørgsmålet er om hun vil. Det finder vi ud af i 2023.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Anna Riis Hedegaard

Direktør og grundlægger, The 0-Mission
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00