Debat

Miljøorganisation: Finansloven amputerer borgernes rolle i grøn omstilling

DEBAT: Finansloven for 2021 indeholder ingen konkret fond til at støtte borgernes grønne initiativer. Men alle skal med, hvis klimamålene skal opnås. Det ved man i EU, hvor borgerinddragelse er en central del af den nye klimapagt, skriver VedvarendeEnergi.

Finansloven kommer ikke med noget svar på, hvordan regeringen vil inddrage borgerne i den grønne omstilling i Danmark, skriver VedvarendeEnergi. 
Finansloven kommer ikke med noget svar på, hvordan regeringen vil inddrage borgerne i den grønne omstilling i Danmark, skriver VedvarendeEnergi. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonathan Ries og Vanessa Buth
Formand og politisk medarbejder hos miljøorganisationen VedvarendeEnergi

11. december 2020 besluttede EU på et topmøde at støtte EU-Kommissionens målsætning om at reducere drivhusgasemissionerne med 55 procent.

Derudover havde EU annonceret EU Green Deal i december 2019 og fastlagt et ny langsigtet mål om klimaneutralitet i 2050. Detaljerne af den grønne pagt, for eksempel landbrugs-, bygnings- og energistrategien samt finansieringen, bliver udarbejdet løbende.

EU’s grønne pagt omfatter også en EU Climate Pact, en pagt mellem EU-borgere på tværs af landegrænser for at sikre borgernes deltagelse i og ejerskab over den grønne omstilling. EU’s klimapagt lanceres officielt 16. december 2020. Klimapagtens mål er at oplyse og støtte civile omstillingsaktiviteter. I første omgang med fokus på fire emner: grønne områder, transport, bygninger og grønne færdigheder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den bygger på eksisterende netværk og initiativer, for eksempel EU’s Covenant of Mayors for kommuner med klimaplaner. EU-Kommissionen inviterer derudover folk over hele EU til at organisere ”satellitarrangementer” for at dele viden, udveksle erfaringer og udbrede budskabet om de mange forskellige klimaaktiviteter, der allerede er i gang på tværs af EU.

Danmark halter efter
Alle EU-lande har ansvar for at nå klimamålene. Danmark har som et rigt EU-land et særligt ansvar for at lede omstillingen. Vi har bedre midler og muligheder end mange andre. På trods af det ambitiøse 70-procentsmål i 2030, mangler der dog meget i Danmarks klimaindsats. Og det handler i høj grad også om, at regeringen gør minimalt for at inddrage borgerne og civilsamfundet i den grønne omstilling.

De seneste politiske begivenheder viser, at revolutionerende politikker kun fungerer, hvis borgerne er fuldt ud inddraget i udformningen af dem.

Jonathan Ries og Vanessa Buth
Formand og politisk medarbejder hos Miljøorganisationen VedvarendeEnergi

Et nationalt klimaborgerting gør det ikke alene. Alle skal med. Vi skal engagere hinanden som borgere i den grønne omstilling med tusinder af initiativer over hele landet. Den nye finanslov, der blev vedtaget 6. december 2020, er tavs på den front. Regeringen lyttede ikke til forslag fra civilsamfundsorganisationer såsom VedvarendeEnergi om at introducere en grøn civilsamfundsfond for at kickstarte omstillingen med borgerne i front.

Modsat den danske realpolitik, så fremgår det af EU’s Green Deal, at ”offentlighedens og alle interessenters inddragelse i og tilsagn til den europæiske grønne pagt er afgørende, hvis den skal lykkes”.

De seneste politiske begivenheder viser, at revolutionerende politikker kun fungerer, hvis borgerne er fuldt ud inddraget i udformningen af dem (EU Green Deal 2019, s.24). At nedskære med 70 procent inden 2030 er drastisk og er aldrig blevet gjort før i fredstid. Det kræver en revision af den måde, vores økonomi fungerer på. Vi kan ikke bare køre videre med stadig større forbrug, transport med mere.

Det er ikke noget, den danske regering kan facilitere oppefra og med nye teknologier – det kræver en omtænkning fra midten af samfundet, hvor borgerne både er med til at designe og udføre omstillingen. Nu kommer EU’s klimapagt for at få borgerne med. Så venter vi spændt på, hvordan regeringen vil inddrage borgerne i den grønne omstilling i Danmark?

Link til EU’s klimapagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00