Skal vi opgive dele af Danmark? Tænketank savner svar fra regeringen i klimatilpasningsplan

Det er langtfra en rigtig klimatilpasningsplan, som regeringen har præsenteret. Klimatilpasning handler om meget mere end at beskytte nogle udvalgte kyster mod stormflod, advarer Concito, som har en række input til forhandlingerne.  

Politikerne er nødt til at tale om, hvad vi skal bruge vores arealer til, og at vi måske helt skal opgive nogle arealer til bebyggelse i fremtiden, lyder det fra Concito. 
Politikerne er nødt til at tale om, hvad vi skal bruge vores arealer til, og at vi måske helt skal opgive nogle arealer til bebyggelse i fremtiden, lyder det fra Concito. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

I oktober skete det igen.

Denne gang var det beredskab og borgere ved sydøstvendte kyster, som knoklede i timevis mod høj vandstand, voldsomme bølger og vand fra oven. Og siden med ødelæggelser, oprydning - og ikke mindst - hvem der skal betale regningen.

Kun to døgns tid efter oktober-stormfloden præsenterede regeringen så et længe ventet udspil til en klimatilpasningsplan, der skal beskytte kyster og byer mod oversvømmelser. For med mere end 8.500 kilometer kyster, så er det især med mere vand og oversvømmelser, at fremtidens klimaforandringer vil ramme Danmark.

Indtil nu har vi bare haft stort set alt fokus på at reducere klimaudslippet, og det har vi lavet en klimalov for. Men vi missede at få klimatilpasning integreret med klimaloven.

Mia Holmbo Lind
Klimaanalytiker, Concito

0:000:00