Debat

State of Green: Modi åbner døren til det største danske eksporteventyr i nyere tid

Det forbedrede forhold mellem Danmark og Indien hviler på Danmarks teknologiske kunnen og gode samarbejdserfaringer. Men andre nationer bejler, og det er nu vi skal fastholde forspringet, skriver Finn Mortensen.

Vi må ikke misse chancen for at gøre Indien til en tæt samarbejdspartner, skriver Finn Mortensen. 
Vi må ikke misse chancen for at gøre Indien til en tæt samarbejdspartner, skriver Finn Mortensen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Finn Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forholdet mellem Indien og Danmark er gået fra krise til kindkys.

Besøget af Modi og en række indiske topledere for at tale grøn omstilling er en cementering af, at Danmark står forrest i køen som fremtidig partner. Med den genvundne gnist står døren åben til det største danske eksporteventyr i nyere tid.

Men der skal handles hurtigt, så andre bejlere ikke overhaler os på tærsklen.

Der er gode grunde til, at Indien ser mod Danmark. Den åbenlyse er vores tekniske kunnen. Danmark har en lang række virksomheder, der kan levere grydeklare løsninger til Indien største udfordringer.

Store eksportområder

Højaktuelt er vandområdet, hvor op mod 70 procent af indiske familier i landområderne lider under manglende adgang til rent drikkevand. Samme udfordring gør sig gældende i mere end halvdelen af Indiens største byer, som er i ekstrem risiko for vandkriser. Alene på vandområdet har Dansk Industri anslået, at eksportpotentialet er på op imod 1,3 milliarder kroner årligt.

Den måske afgørende årsag til Indiens interesse for Danmark er vores evne til at arbejde på tværs

Finn Mortensen
Administrerende direktør, State of Green

Dernæst skal verdens tredjestørste CO2-udleder omstille en energisektor, der primært er baseret på olie og kul. Indien har sat en ambitiøs overligger, som indebærer en femdobling af den grønne energiproduktion i 2030.

Selvom landet har rundet 100GW i ikke-fossil energiproduktion, er der lang vej til de ønskede 500GW. Til sammenligning vil Danmarks kommende energi-ø i Nordsøen producere op til 10GW.

Den tredje store udfordring er energilagring. Med så folkerig en nation vil belastningen på elnettet være enormt. Det gælder specielt i aftentimerne, i takt med at middelklassen vokser, og flere indere overgår til en mere vestlig livsstil.

For at sikre en stabil forsyning satser Indien blandt andet på grøn brint, som en måde at lagre overskydende energi fra sol, vind og bølgekraft. Konkret sigtes der mod, at 75 procent af produktionen i 2050 skal komme fra vedvarende energikilder. Også her skaber Danmarks tekniske kunnen og gedigne satsning på Power-to-X basis for et enormt potentiale for øget samarbejde.

Slutteligt er Indien nødsaget til at stille skarpt på energieffektivitet. Modi udtalte i februar, at Indien forventer at fordoble sit energibehov over de næste tyve år. Hvis de forventelige 1,5 milliarder indere i 2040 skal have strøm, kan udbygningen af vind- og solkraft ikke stå alene. En langt mere effektiv udnyttelse af energien er afgørende.

Verdensmestre i samarbejde

Den anden og måske afgørende årsag til Indiens interesse for Danmark er vores evne til at arbejde på tværs. Udover at vi kan levere vindmøller og vandløsninger, vil Indien trække på vores indsigt i udviklingen af rammevilkår, offentligt-privat samarbejde og langsigtet planlægning.

Når Indien står foran en omstilling, som vi påbegyndte i 70’erne, håber man, at danske erfaringer kan løfte det nationale samarbejde.

Det første officielle besøg af en indisk premierminister til Danmark i to årtier er et udtryk for, at landet skal bruge en erfaren og topkvalificeret partner til at sikre, at grøn omstilling, jobskabelse og økonomisk vækst går hånd i hånd.

Briterne bejler, franskmændene er på charmeoffensiv, og tyskerne byder sig til

Finn Mortensen
Administrerende direktør, State of Green

I Delhi ser man omstillingen som et potentielt erhvervseventyr, hvor nye industrier og flere jobs hjælper lokalsamfundet i delstaten Gujarat ud af svære levevilkår. Samtidig skal finansfolket i Mumbai se fidusen i at rykke investeringer fra sort til grøn. Det har Danmark gennem fem årtier bevist muligt.

Skal det for alvor lykkes, er et tæt samarbejde mellem det offentlige og private afgørende. En disciplin, som Danmark er verdensmestre i.

Sidste år investerede Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) i etableringen af et 250 MW solcelleanlæg i Rajasthan. Udover at levere grøn elektricitet til en halv million husstande, skal projektet sætte strøm til troen på, at grønne investeringer er sund samfundsøkonomisk forretning.

Det samme gælder det indisk-danske videnscenter i New Delhi under navnet ‘Centre of Excellence for Offshore Wind and Renewable Energy.’ Med afsæt i danske erfaringer skal centrets forskning blandt andet sikre, at Indien udvikler en konkurrencedygtig vindindustri.

Samarbejdet mellem Indiens største tænketank, Observer Research Foundation, og State of Green skal ligeledes bygge bro mellem beslutningstagere i Bangalore og producenter i Bjerringbro.

Der skal handles nu

”Indien har størrelsen. Danmark har løsningerne.” Sådan har det lydt, siden det grønne strategisk samarbejde blev en realitet i september 2020. Nu handler det i lige så høj grad om eksekvering.

Selv om der er langt til 2070, hvor Indien sigter efter klimaneutralitet, bliver kimen lagt i disse år. Hvis milliardpotentialet på tværs af dansk erhvervsliv skal blive til fyldte ordrebøger, skal der handles nu.

Briterne bejler, franskmændene er på charmeoffensiv, og tyskerne byder sig til. Skal vi fastholde forspringet til de større nationer, er det nu, at de danske samarbejdsevner skal stå sin prøve. 

Hverken eksporten eller klimaet har råd til, at vi misser chancen for at gøre Indien til en tæt partner og en grøn mastodont.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00