Debat

Steen Gade: Den modstandsdygtige planet er mere svækket end nogensinde

Katherine Richardsons nye rapport viser, at klimaindsatsen ikke kun handler om CO2. Den handler om planetens grænser. Derfor skal havets tilstand, jordens dyrkning, forurening og ressourceforbrug alle indgå i debatten om den grønne omstilling, skriver Steen Gade.

Vi mangler en
samlet politik med klare mål om at begrænse vores overforbrug af ressourcer, skriver Steen Gade.
Vi mangler en samlet politik med klare mål om at begrænse vores overforbrug af ressourcer, skriver Steen Gade.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi fortsætter – ja vi øger – rovdriften på klodens ressourcer med stadig øget risiko for sammenbrud. Dokumentationen leverede Katherine Richardson og et stort forskerhold i sidste uge. Seks ud af ni såkaldte planetære grænser er nu overskredet med øget risiko for globale sammenbrud.

Ikke alene når det gælder klima, men på område efter område. Tab af biodiversitet, udledning af næringsstoffer, landskabsforandringer – læs afskovning, mangel på ferskvand samt forurening. Og på hvert område med risiko for dramatiske ændringer i miljøet til følge – på samme måde, som vi som samfund er ved at forstå, når det gælder klima. 

Naturen hænger uløseligt sammen

Det gør rapporten til den vigtigste rapport ved siden af Det international Klimapanel (IPCC), og i Danmark rammer den lige der, hvor det gør allermest ondt – på mange måder.

Læs også

For den klimaindsats, der tegner sig for at nå de 70 procent reduktion af CO2 i 2030, bliver tilsyneladende mere og mere til alene at blive en ren optælling af CO2-reduktioner, selv om det handler jo om meget mere, som rapporten viser.

Om havets tilstand, om jordens dyrkning, om langt mere skov og natur, om forurening og om ressourceforbrug. 

Og vi har som samfund ikke en forståelse for, at vi står på en brændende platform på alle disse områder, og i den førte politik heller ikke en klar forståelse for, at de hænger uløseligt sammen, og derfor skal løses samtidigt.

Samfundet forstår ikke problemet

Vi har desværre ikke en samlet politik med klare mål om at begrænse vores overforbrug af ressourcer.

Vi har ikke en reel forståelse for, at en hurtig udbredelse af skov og natur er helt afgørende, og heller ikke en forståelse for, at de "gamle miljøproblemer” – som udslip af kvælstof og forfor i vandmiljøet og miljøfremmede stoffer – truer os med, at vi mister mulighederne for styre os sikkert igennem århundredet.

Miljøministeriet er lavt prioriteret, klimaministeriet er ved alene at blive et talministerium, og fødevareministeriet indgår ikke rigtig i grøn omstilling

Steen Gade
Fhv. direktør i Miljøstyrelsen

Akkurat på samme måde, som når det gælder klima.  Alt sammen tydeliggjort ved at miljøministeriet er så lavt prioriteret, klimaministeriet er ved alene at blive et talministerium, og fødevareministeriet ikke rigtig indgår i grøn omstilling. 

Kathrine Richardson' s bidrag bør blive et wake-up call.

Til politikerne, til miljøorganisationerne og til os borgere.

Klimaindsatsen skal bredes ud. Begrebet grøn omstilling skal handle om meget mere end at tælle CO2, hvis vi fortsat skal bruge begrebet. Miljø og natur indsatsen skal markant opprioriteres, og ressourceforbruget skal ned og ned.

Og måske vigtigst: Alle skal tænke langt bredere. Mere holistisk og mange skal omskoles.

For vi står på alt for mange brændende platforme samtidig. Den modstandsdygtige planet, som vi burde have for at løse klimakrisen, er desværre mere svækket end nogensinde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Katherine Richardson

Professor i biologisk oceanografi, Globe Institute, leder, Sustainability Science Centre, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultetet, Københavns Universitet, medlem, 2030-panelet
BA (Harvard 1976), ph.d. (Marine Science, Wales 1980), D.Sc. (Københavns Universitet, 2020)

0:000:00