Debat

Vindmølleindustrien: Bredere energipolitisk dialog, tak

DEBAT: Selvfølgelig skal ministeren reagere på PSO-situationen, men en aftale er en aftale og kan ikke sløjfes i 11. time. Det skriver direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg og opfordrer til bredere energipolitisk dialog for at sikre en mere effektiv grøn omstilling.

Foto: windpower.org
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hylleberg
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Historisk har energi ikke været et område, der har trukket mange avisoverskrifter. Men det har ændret sig i de senere år, og særligt i løbet af det seneste år, hvor Lars Chr. Lilleholt (V) har været vogter over nøglerne til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Energipolitik er i dag ’storpolitik’, og ministeren skal ikke længere kun håndtere kredsen af energiordførere, men også gruppeformænd og partiledere. Det stiller nye krav til ’energien’.

Ingen idealisme, udelukkende realisme
Lars Chr. Lilleholt har været en stor drivkraft i at få energi mere på dagsordenen i året, der er gået. Både på godt og ondt. På den konto har danskerne fået styrket ordforrådet med eksempelvis kystnære vindmøller, PSO, åben-dør-ordning, EUDP, og så ’grøn realisme’.

Fakta
Frem mod sommerferien gør debatten på Altinget: energi og klima status over energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholts (V) første år i ministerstolen.

Panelet, som de kommende uger giver deres vurdering, består af:
  • Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme 
  • Otto Brøns-Petersen, analysechef Cepos
  • Anne Grete Holmsgaard, direktør, BioRefining Alliance og formand, Energifonden 
  • Bodil Kornbek, formand VedvarendeEnergi
  • Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi 
  • Christian Ibsen, direktør, Concito
  • Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd
  • Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien
  • Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi 
  • Martin Næsby, adm. direktør, Olie Gas Danmark
  • Morten Dyrholm, vicedirektør for public affairs, Vestas
Husk at du også kan blande dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

I både den danske og udenlandske energisektor har mest af alt introduktionen af ’grøn realisme’ skabt forundring og forvirring. Grøn realisme, må man forstå, antyder, at der hidtil har været tale om ’grøn idealisme’ og uovervejede beslutninger i Danmark. Dette er bestemt ikke tilfældet. Den førte politik frem mod 2020 er besluttet af et næsten enigt Folketing, og følger op på anbefalinger, som diverse rapporter og kommissioner har givet på at omstille energisystemet frem mod et fossiltfrit system i 2050.

Samtidig er det ikke idealisme, der driver udviklingen og får hjulene til at snurre i vindindustrien. Det er hård konkurrence og i dag er vindindustrien en vækstmotor for Danmark, der beskæftiger mere end 31.000 personer, omsætter for 108 mia. kr. og eksporterer for knap 50 mia. kr. (2015). Det betyder, at godt 2 pct. af erhvervslivet er beskæftiget i vindindustrien, og i nogle jyske kommuner er det op til 25 pct. af den samlede beskæftigelse. En af årsagerne til de store tal er, at vindenergi er den foretrukne energiteknologi, når der bygges ny elproduktions-kapacitet i Europa og den øvrige verden.

Grøn realisme, må man forstå, antyder, at der hidtil har været tale om ’grøn idealisme’ og uovervejede beslutninger i Danmark. Dette er bestemt ikke tilfældet. 

Jan Hylleberg
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Med andre ord: Danmark og Lars Chr. Lilleholt har med vindindustrien et værdifuldt og stærkt kort på hånden. Det skal der mere fokus på, hvilket Lars Chr. Lilleholt også har gjort bl.a. ved at igangsætte arbejdet med en ny eksportstrategi for energi. Det er fantastisk glædeligt, da det gør det lettere at afsætte førende danske energiteknologier og -services globalt.

En aftale er en aftale
For at bevare dette stærke kort på hånden også fremadrettet, vil jeg opfordre til, at Lars Chr. Lilleholt benytter sommerpausen til at overveje en ny dialog med energisektoren generelt. Jeg tror, at alle kan forstå, at vi som vindindustri ikke kan acceptere, at aftaler om udbud, som staten har udsendt, bare sådan lige sløjfes fem minutter i tolv med den konsekvens at branchen og myndigheder, vil have spildt et trecifret millionbeløb, og går glip af tusindvis af arbejdspladser. I stedet burde vi i fællesskab tale om, hvordan vi kan forbedre de fremtidige regler og rammer, således at den grønne omstilling bliver mere omkostningseffektiv.

Naturligvis skal man som politiker være i stand til at agere på den nuværende PSO-situation, men fokus må være fremadrettet og ikke bagudrettet. Man aflyser heller ikke byggeriet af Femern-broen halvvejs til Tyskland, hvis en ny situation opstår. Man må færdiggøre det arbejde, der er igangsat, og en række internationale aktører har da også reageret kritisk på regeringens udmeldinger om særligt de kystnære havvindmøller.

Det ser nu ud til, at Lars Chr. Lilleholt går på sommerferie med det kystnære udbud intakt. Dette er naturligvis glædeligt, og jeg håber, at han og regeringen benytter sommeren til at overveje alternative løsninger på den finansieringsopgave, som regeringen har stillet sig selv, end at aflyse og udskyde allerede aftalte initiativer. Vi har tidligere tilbudt at hjælpe med denne opgave og står fortsat til rådighed for en konstruktiv dialog herom.

”Danmark skal være så attraktiv, at man ikke placerer sig andre steder”
I Vindmølleindustrien arbejder vi med dette mantra, da det handler om at lave så attraktiv en ’pakke’ for enhver virksomhed, der arbejder med vind, at den ikke kan forsvare at fravælge Danmark til udvikling, test eller produktion af vindmøllekomponenter.

Vi har set flere kinesiske og indiske virksomheder placere udviklingsafdelinger i Danmark, fordi vores ’pakke’ er attraktiv og branchens medarbejdere er så kvalificerede, som tilfældet er. Dette har Lars Chr. Lilleholt også aktivt bidraget til både hvad angår tiltrækning af virksomheder samt med fokus på behovet for testfaciliteter. Det er vindindustrien både glad og taknemmelig for!

'Test og demonstration’ er én af tre søjler, som skal være i den pakke, virksomhederne finder i Danmark. De to øvrige er ’forskning og udvikling’ og ’udbygning og kommercialisering’. Disse to søjler håber jeg, at Lars Chr. Lilleholt også vil være med til at prioritere efter sommeren.

Det handler om at genskabe muligheder i verdensklasse for energiforskning, herunder puste mere liv i EUDP-midlerne. Mission Innovation kan blive et godt skridt på vejen her. Det handler også om at sikre det danske hjemmemarked, som trods sin begrænsede størrelse har stor betydning for vindindustrien og for Danmark som udstillingsvindue. Det er derfor vigtigt, at Lars Chr. Lilleholt – som regeringens ”grønne fyrtårn” – holder dette for øje og trækker regeringen i en grønnere retning og fastholder en ambitiøs grøn omstilling. Det er i hvert fald det, vi forventer af energi- og klimaministeren.

Med ønsket om en god sommer til ministeren, ser vi frem til konstruktive drøftelser til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00