Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Jacob Jensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, hvordan ministerens bemyndigelse i lovforslaget bliver udvidet i forhold til den nuværende lovgivning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 51, Spørgsmål 2
Vil ministeren uddybe, hvordan ministerens bemyndigelse i lovforslaget bliver udvidet i forhold til den nuværende lovgivning?

Svar fra onsdag den 15. marts 2023
Det genfremsatte forslag til lov om administration af den fælles landbrugspolitik m.v. (CAP-loven) skal udgøre den fremtidige hovedlov og retlige ramme for udbetaling og administration af landbrugsstøtte.

Med lovforslaget bemyndiges ministeren til at fastsætte regler for støtteordninger inden for rammerne af forordningsgrundlaget for EU’s fælles landbrugspolitik. De nærmere regler for de konkrete støtteordninger vil blive udmøntet gennem udstedelse af bekendtgørelser.

Lovforslaget samler bemyndigelser fra landbrugsstøtteloven, landdistriktsfondsloven, dele af skovloven samt tekstanmærkninger på finansloven. Ordlyden og omfanget af bemyndigelserne i de pågældende love var imidlertid ikke på alle områder den samme. Med sammenskrivningen af de tidligere gældende love i én hovedlov og med bemyndigelsesbestemmelser, der gælder for hele lovens anvendelsesområde, vil bemyndigelsesbestemmelserne således i visse tilfælde være bredere end tidligere. Dette er tilfældet i det omfang, det alene var nogle, men ikke alle de pågældende love, der indeholdt en tilsvarende bemyndigelse. Det er i lovforslagets specielle bemærkninger angivet, om en foreslået bemyndigelsesbestemmelse er en videreførelse af gældende ret, eller om der tillige i visse sammenhænge foreligger en udvidelse af bemyndigelsen i lyset af den nævnte sammenskrivning.

Bemyndigelserne i lovforslaget bliver endvidere udvidet i forhold til den tidligere lovgivning, da det gældende forordningsgrundlag er bredere, end de forordninger der var omfattet af tidligere gældende lovgivning. Derfor får CAP-lovforslaget et bredere anvendelsesområde sammenlignet med tilsvarende bestemmelser i f.eks. landbrugsstøtteloven.

Udmøntningen af bemyndigelserne i CAP-loven vil fortsat ske i overensstemmelse med den brede landbrugsaftale, som skal understøtte den grønne omstilling i land- og skovbrugssektoren. Bemyndigelserne i lovforslaget ændrer således ikke på, at det fortsat er i forligskredsen, der træffes beslutninger om forligs-belagte emner inden for rammerne af landbrugsaftalen.

Jacob Jensen / www.fvm.dk
0:000:00