Debat

Astrid Krag: Vi skal holde fast i nye løsninger på socialområdet efter corona

I mange kommuner har der under coronakrisen været et større fagligt råderum. Medarbejderne har selv fundet på nye gode løsninger, fordi de fik mulighed for det, og fordi det er dem, der møder borgerne i hverdagen, skriver social- og ældreminister Astrid Krag. 

rods svære betingelser har medarbejdere og ledere i kommunerne gjort et kæmpe arbejde for at sikre, at udsatte børn, voksne med handicap og sårbare ældre fortsat har fået den hjælp, de har behov for, skriver Astrid Krag.
rods svære betingelser har medarbejdere og ledere i kommunerne gjort et kæmpe arbejde for at sikre, at udsatte børn, voksne med handicap og sårbare ældre fortsat har fået den hjælp, de har behov for, skriver Astrid Krag.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Astrid Krag
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er ved at åbne igen. Mange tusinde danskere har fået vaccinen mod Covid-19, og vi er så småt ved at bevæge os ud i lyset for enden af den tunnel, som vi talte om for nogle måneder siden, før den britiske mutation kom og ændrede tidshorisonten en smule. 

At vi er kommet så langt betyder, at opgaven med at skærme mod smitte nu langsomt bliver erstattet af en anden. Vi skal tilbage til en mere normal hverdag. Isolation og restriktioner skal erstattes af fællesskab og aktiviteter. For mange særligt udsatte og sårbare mennesker vil det kræve en ekstra indsats.  

Nye løsninger kan forbedre velfærden
Coronakrisen har været en stejl læringskurve for alle. Myndigheder og organisationer har hurtigt skullet indrette indsatsen for at hjælpe mennesker på nye måder. Trods svære betingelser har medarbejdere og ledere i kommunerne gjort et kæmpe arbejde for at sikre, at udsatte børn, voksne med handicap og sårbare ældre fortsat har fået den hjælp, de har behov for.

Næsten samtlige ledere mener, at medarbejderne har udvist større omstillingsparathed under krisen, og at det har ført nye løsninger med sig.

Astrid Krag (S)
Social- og ældreminister

Det er jeg både imponeret over og taknemmelig for. Og selvom ingen havde ønsket sig de udfordringer, coronakrisen har budt på, så kan de mange gode løsninger forbedre velfærden – også efter krisen. 
Vi skal lære af de mange kreative og innovative løsninger, som er opstået under coronakrisen.

Og der er eksempler nok at tage fat på. Efter flere år – hvis ikke årtiers – ønske om opsøgende indsatser for at få stofmisbrugere i behandling, blev det pludselig en realitet, med opsøgende arbejde i det hårde gademiljø, hvor de mest udsatte færdes.

Der er fundet nye måder at hjælpe ældre og mennesker med handicap i egen bolig med digitale løsninger. Skolerobotter har i flere forskellige udgaver sikret, at børn i særlig alvorlig risikogruppe på grund af handicap stadig kunne være med i klassen.

Og fra mine virtuelle besøg på en række plejehjem i de seneste uger har jeg hørt om, hvordan plejehjem i fraværet af besøg har haft held med at skabe samvær på nye måder, der har sikret en øget nærhed og ro for demensramte borgere.

Mens facebook-grupper med mere hyppige opdateringer i nogen tilfælde har bragt de pårørende tættere på hverdagen – selvom intet kan erstatte et godt kram og et rigtigt besøg.

Har selv fundet på nye løsninger
En helt ny undersøgelse fra VIVE konkluderer da også, at kommunerne har været 'innovative og agile', som det vel hedder på moderne danske, her under coronakrisen. Over halvdelen af de kommunale ledere siger, at coronakrisen har medført nyskabelser på deres fagområde.

Næsten samtlige ledere mener, at medarbejderne har udvist større omstillingsparathed under krisen, og at det har ført nye løsninger med sig. Samtidig mener mere end fire ud af fem kommunale ledere, at det er en god idé at gøre nogle af de nye initiativer permanente. 

Noget af det vigtigste i undersøgelsen er i mine øjne, at der i mange kommuner har været et større fagligt råderum. Og særligt at nyskabelserne typisk er sket 'nedefra'. Det er med andre ord medarbejderne, der har fundet på nye løsninger, fordi de fik mulighed for det.

Og fordi det er dem, der møder borgerne i hverdagen. Det er en meget vigtig pointe, som jeg håber vækker opmærksomhed mange steder. Anerkendelsen af fornyelsen, når den kommer fra frontpersonalet, skal vi holde fast i og gøre helt central, blandt andet i arbejdet med velfærdsaftalerne på ældreområdet.

Krisen har været ubehagelig og hård. Det er godt, at vi er kommet så langt, som vi er nu. Men der er samtidig meget læring og mange løsninger, som vi skal tage med os, når vi i den kommende tid vender tilbage. Så vi i sidste ende kan vende tilbage til en bedre hverdag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00