Debat

DF: S-bidrag til finanslovsudspil er et skvæt vand på en skovbrand for handicapområdet

Socialdemokratiet går i sit finanslovsudspil en stor bue udenom social- og handicapområdet, og det kan kun ses som en falliterklæring. Der er hverken råd til at skære i kvaliteten eller tage penge fra andre områder, skriver Karina Adsbøl (DF).

Det kan ikke passe, at den eneste løsning for social- og handicapområdet er enten besparelser eller lappeløsninger, skriver Karina Adsbøl. 
Det kan ikke passe, at den eneste løsning for social- og handicapområdet er enten besparelser eller lappeløsninger, skriver Karina Adsbøl. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karina Adsbøl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som Altinget skrev 1. september, er socialdemokratiske borgmestre nødt til at efterlyse hjælp hos støttepartierne for at undgå besparelser på handicapområdet, og der er simpelthen et eller andet, der er helt galt i den sætning.

For hvorfor er det kommunale Socialdemokrati nødt til at gå til Enhedslisten og SF for hjælp, når det er Socialdemokratiet, der sidder på regeringsmagten? Hvorfor kan de ikke gå til deres eget parti?

Et tyndt plaster

Det er såmænd, fordi den socialdemokratiske regering i sit finanslovsudspil har valgt at gå i en stor bue udenom social- og handicapområdet – selvom det var et stort ønske fra KL, så de kunne realisere et løft af området.

Hvad sker der, når kommunebudgetterne skal lægges rundt omkring i landet, og hullerne på tværs af velfærdsområderne skal fyldes? Hvor skal pengene tages fra?

Karina Adsbøl (DF)
Social- og handicapordfører

Der er godt nok sat penge af til opfølgning på en igangværende evaluering og dele af SSA-puljen, men det er et skvæt vand på en skovbrand, et tyndt plaster på en millionudgift – og endnu en understregning af, at den socialdemokratiske regering ikke ønsker at prioritere social- og handicapområdet.

Et område, der i forvejen er så udhulet, at der knap er mere at skrabe af, og et område, der i alt for mange år har kaldt på forbedringer, ressourcer og en stærkere bundlinje.

Jeg vil nærmest kalde det en falliterklæring fra den socialdemokratiske regering.

For hvad sker der, når kommunebudgetterne skal lægges rundt omkring i landet, og hullerne på tværs af velfærdsområderne skal fyldes? Hvor skal pengene tages fra?

Ja, ifølge formanden for KL, Jacob Bundsgaard (S), er der to muligheder for social- og handicapområdet: Enten skal der skæres i kvaliteten eller hentes penge fra andre velfærdsområder. Det vil vi i Dansk Folkeparti simpelthen ikke acceptere.

Kommuner finder smutveje

Det kan ikke passe, at den eneste løsning for social- og handicapområdet lige nu er enten besparelser eller lappeløsninger. I forvejen ser vi alt for ofte en ringe kvalitet i den hjælp og støtte, borgere med handicap får fra kommunerne. Der er ikke mere kvalitet at skære af.

For én ting er, at der er brug for flere midler til social- og handicapområdet. Det er en realitet, som regeringen nægter at se i øjnene. Noget andet er, at vi i høj grad også er nødt til at se på, hvordan vi anvender de midler, vi har, og hvordan de prioriteres i landets kommuner. Vi er nødt til at gennemgå systemet for at finde ud af, hvor der er hul i spanden, så vi ikke bruger de få midler, vi har, på at lappe unødvendigt bureaukrati.

I 2019 omgjorde Ankestyrelsen hele 42 procent af afgørelserne i de kommunale klagesager på handicapområdet. Tallet vidner om et system, der på ingen måde fungerer, som det skal.

Karina Adsbøl (DF)
Social- og handicapordfører

Vi har alt for mange gange set kommuner, der er sprunget over, hvor gærdet er lavest på social- og handicapområdet, og kommuner, der har forsøgt at finde økonomiske smutveje på bekostning af udsatte borgere.

En større skovbrand i sigte

I 2019 omgjorde Ankestyrelsen hele 42 procent af afgørelserne i de kommunale klagesager på handicapområdet. Tallet vidner om et system, der på ingen måde fungerer, som det skal, og et stadigt voksende problem med borgernes retssikkerhed.

Der er nok at tage fat i. Det har der været i mange år. Men det kræver, at vi prioriterer social- og handicapområdet – både nationalt og kommunalt.

Det kræver, at den socialdemokratiske regering rent faktisk lytter til danske borgere, borgmestre og organisationer og anerkender, at vi ser mod en endnu større skovbrand på social- og handicapområdet i de kommende år, hvis vi ikke handler nu. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00