Ekspert: Aftalesystemet mellem kommuner og regeringen er udsat for en "alvorlig grad af erosion”

Magtbalancen er tippet i statens retning ved de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi. Senest med en historisk kort og tidlig aftale for 2024. Det vurderer Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive, der dog også ser tegn på fornyelse.

Regeringen sidder ifølge projektchef ved Vive Niels Jørgen Mau Pedersen med tøjlerne, når der forhandles økonomiaftale med kommunerne. Men systemet er for vigtigt til, at nogen af parterne vil opgive det.<br>
Regeringen sidder ifølge projektchef ved Vive Niels Jørgen Mau Pedersen med tøjlerne, når der forhandles økonomiaftale med kommunerne. Men systemet er for vigtigt til, at nogen af parterne vil opgive det.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Finansministeriet og dets skiftende ministre har fået stadig bedre kort på hånden, når der skal forhandles økonomiaftaler med KL.

Selv om en forhandling kræver visse frihedsgrader for alle involverede, så synes det endelige resultat i højere grad at blive formet på statens præmisser.

Det skal både ses i lyset af en langsigtet udvikling, hvor kommunerne over årtier har fået spændt et større og mere fintmasket sikkerhedsnet ud under økonomien.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00