EL vil genforhandle normeringsaftale

INTERVIEW: Regeringen skal søge for, at kommunerne bruger de 500 millioner kroner på normeringer, som sidste års finanslov målrettede pengene til. Det bliver et centralt tema for Enhedslisten under finanslovforhandlingerne.
Kasper Frandsen

Det er regeringens ansvar, at pengene bliver brugt rigtigt. Jeg går da stærkt ud fra, at Bjarne Corydon snart holder et møde med KL om det her problem. Det ville da klæde ham.

Rosa Lund (EL)
Børneordfører

Et af Enhedslistens helt store fingeraftryk på sidste års finanslov var 500 millioner kroner ekstra til pædagoger i landets dagtilbud.

Men kun 14 procent af kommunerne vil bruge alle de penge, de får ud af aftalen til at ansætte flere pædagoger. Det fremgår af en undersøgelse, som Epinion har gennemført for fagforeningen FOA.

Og det er ærgerligt, lyder det fra Enhedslisten børneordfører, Rosa Lund, i et interview med Altinget | Kommunal.

"Det er vores børn, der bliver ramt. Det er også lidt mærkeligt. Kigger man i teksten fra kommuneaftalen, står der, at de skal måle kvaliteten via normeringerne. Man kan jo undre sig over, hvordan kommunerne læser den aftale," siger hun til Altinget | Kommunal.

Føler I jer snydt?

"Det er regeringens ansvar, at de penge bliver brugt rigtigt. Jeg går da stærkt ud fra, at Bjarne Corydon snart holder et møde med KL om det her problem. Det ville da klæde ham."

I et svar til Folketinget fra Margrethe Vestager præciserer hun, at det i første omgang er kommunernes ansvar at vurdere, hvordan pengene forbedrer kvaliteten i deres dagtilbud. Hvordan forholder Enhedslisten sig til det?

"Jeg mener, at når det står i finanslovaftalen, er det regeringens ansvar, at det også bliver til noget. Og når man kigger i teksten til kommuneaftalen, står det også der. Måske skulle man bede KL om at læse deres aftale en gang til - der står det klart, hvad pengene skal bruges på."

Vil I tage spørgsmålet med til finanslovforhandlingerne?

"Det er klart, at vi arbejder videre i det her spor. Vi vil rigtigt gerne have minimumsnormeringer i daginstitutionerne, så vi sikrer, at man ikke bare kan skære ned på børneområdet, som man ønsker."

Men betyder det, at I vil tage det op i finanslovforhandlingerne?

"Selvfølgelig har vi normeringsspørgsmålet med i finanslovforhandlingerne. Men vi har ikke lagt os fast på, om det er et krav."

Hvorfor skal det ikke være op til den enkelte kommune selv at afgøre, hvad der bedst hæver kvaliteten i deres dagtilbud?

"Vi kan se, at kommunerne ikke selv kan magte at skabe ordentlige normeringer. Selvfølgelig skal kommunerne selv kunne betale mange ting, men det ændrer ikke ved, at forudsætningen for en god kvalitet er, at der er nok voksne til at tage sig af børnene."

Regeringen præsenterede sit udspil til finansloven for 2013 sidste mandag, 27. august 2012.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00