Partihoppere fra Alternativet sikrer S og SF absolut flertal i Aarhus og Odense

PARTIHOP: Hvert tredje byrådsmedlem for Alternativet har meldt sig ud siden det seneste kommunalvalg. Partihoppere har sikret absolut flertal til Socialdemokratiet og SF i to af landets største kommuner.

Abdirashid Abukar Abdis skifte fra Alternativet til SF sikrer absolut flertal til Socialdemokratiet og SF i Odense. Men partierne er uenige om, hvorvidt skiftet får politisk betydning.
Abdirashid Abukar Abdis skifte fra Alternativet til SF sikrer absolut flertal til Socialdemokratiet og SF i Odense. Men partierne er uenige om, hvorvidt skiftet får politisk betydning.Foto: Birgitte Carol Heiberg/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostRasmus Straka Skjødt

Partihoppere fra Alternativet har fået magtbalancen til at tippe i to af landets største byråd.

I Aarhus og Odense udgør Socialdemokratiet og SF nu et flertal alene, efter at tidligere byrådsmedlemmer for Alternativet har meldt sig under SF's faner.

Alternativet fik ved det seneste kommunalvalg i 2017 valgt 20 medlemmer til landets byråd, men partiet har siden valget mistet syv byrådsmedlemmer, som har meldt sig ind i Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre eller er blevet løsgængere.

For borgmestrene giver et absolut flertal "en vis tryghed," når de skal være med til at lande store forlig. Men borgmestrene stræber efter at lande brede aftaler, forklarer Roger Buch, som er kommunalforsker og forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Jeg ville også være naiv, hvis jeg ikke sagde, at det er rart at kunne danne flertal alene med SF.

Anders Winnerskjold (S)
Politisk ordfører, Aarhus Kommune

"Det gør livet lettere i forbindelse med eksempelvis budgetforlig, hvor den smallest mulige alliance bliver nemmere at opnå. Men i praksis vil borgmestre oftest tilstræbe brede forlig ud fra et rationale om, at det sikrer borgmesteren imod kritik og modstand ved næste valg, hvis flere partier er involveret i beslutningerne," siger han.

Op til kommunalvalgene bliver partierne ofte mere vrangvillige over for borgmesterpartiet for at markere sig politisk, og derfor kan muligheden for et snævert politisk flertal være belejligt, vurderer Roger Buch.

"Lige præcis nu er det ikke usandsynligt, at et borgmesterparti ville kunne bruge et snævert flertal. Det bliver nemlig vanskeligere for en borgmester at lande brede forlig, i takt med at kommunalvalget rykker sig nærmere, og de andre partier for alvor begynder at røre på sig og presser på for at markere sig," siger han.

Betydningen af partihop deler S og SF
I juni valgte byrådsmedlemmerne Abdirashid Abukar Abdi fra Odense og Liv Gro Jensen fra Aarhus at skifte fra Alternativet til SF.

De to partihop har ført til, at de socialdemokratiske borgmestre Peter Rahbæk Juel og Jacob Bundsgaard kan skele alene til SF for at finde et politisk flertal.

I Odense har Socialdemokratiet og SF henholdsvis 13 og 2 ud af de 29 mandater i byrådet. SF's rådmand for beskæftigelses- og socialområdet i Odense, Brian Dybro, forklarer, at "der er ingen tvivl om, at SF's tætteste samarbejdspartner i byrådet er Socialdemokratiet".

"Vi er ikke enige om alt, men vi har og bør have nogle fælles, politiske mål om at styrke velfærden, hjælpe dem på kanten af samfundet og sætte fokus på den grønne dagsorden. Vi har de sidste mange år haft et godt og tæt samarbejde. Når man samtidig har flertallet i byrådet, styrker det muligheden, som SF har, for at få indflydelse," siger han.

Men partiskiftet "får kun betydning for nogle bittesmå ting," mener Socialdemokratiets politiske ordfører i Odense, Cæcilie Crawley.

"Jeg kan på stående fod ikke komme i tanke om, at vi har indgået et forlig med de radikale uden at have SF med," siger hun.

Ud over SF har Enhedslisten to mandater i Odense Byråd. Men Socialdemokratiet har et tættere samarbejde med SF end Enhedslisten, som har stået uden for budgetforliget, siger Cæcilie Crawley.

I har 13 mandater, og I skal bruge 15 for at lande en aftale. Radikale har et mandat, så dem kan I ikke regne med alene. Så I er vel afhængige af SF's mandater?

"Ja, men det er hypotetisk. Der har ikke været en situation, hvor vi hellere ville lave en aftale med SF og ikke have de radikale med".

Læs også

Partihop ærgrer Alternativet
I Aarhus har Socialdemokratiet og SF henholdsvis 12 og 4 ud af de 31 mandater i byrådet. SF's gruppeformand i Aarhus, Jan Ravn Christensen, siger, at byrådspolitikerne "meget, meget sjældent" træffer smalle beslutninger.

"Men det ligger i baghovedet på os alle sammen, at den parlamentariske situation er ændret. Det er svært at forudsige, om det nye flertal rent faktisk vil blive bragt i spil. Det afhænger helt af udviklingen frem mod næste kommunalvalg," siger han.

Også Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus, Anders Winnerskjold, understreger, at byrådspolitikerne går efter brede forlig.

Han forventer ikke, at den nye magtbalance får "den helt store betydning" for sager om udsatte boligområder eller sparebudgetter, som Alternativet havde fokus på.

"Men jeg ville også være naiv, hvis jeg ikke sagde, at det er rart at kunne danne flertal alene med SF," siger han. 

Alternativets politiske leder, Josephine Fock, ærgrer sig over, at hvert tredje af partiets byrådsmedlemmer har meldt sig ud siden det seneste kommunalvalg.

"Vi synes naturligvis, at det er rigtig ærgerligt, og vi ville ønske, at de var blevet og havde kæmpet sammen med os. Nu har de truffet et andet valg, og vi vælger at kigge fremad og lægge kræfterne hos dem, der fortsat er her og hver dag knokler for Alternativets politik," siger Josephine Fock i et skriftligt svar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Abdirashid Abdi

Byrådsmedlem (SF), Odense

Anders Winnerskjold

Byrådsmedlem (S) og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Brian Dybro

Rådmand (SF), Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune
socialpædagog

0:000:00