Overblik: Disse byrødder har forladt Alternativet

AFSKED: Alternativet har siden kommunalvalget i 2017 mistet syv ud af 20 byrådsmedlemmer. Her er et overblik over lokalpolitikerne, som har forladt Alternativet.

Alternativet fik ved kommunalvalget i 2017 valgt 20 byrådsmedlemmer ind, men i dag har syv byrådsmedlemmer forladt partiet.

To af partihopperne har fået magtbalancen til at tippe i byrådene i Aarhus og Odense, hvor Socialdemokratiet og SF har sikret sig absolut flertal.

Her er et overblik over, hvilke lokalpolitikere har forladt Alternativet, hvorfor de har forladt partiet, og hvilke partier de repræsenterer i dag.

 

Niels Aalbæk JensenNiels Aalbæk Jensen
Forlod partiet 4. juli 2019 og repræsenterer i dag Radikale Venstre i Sorø Byråd

Niels Aalbæk Jensens skiftede til Radikale Venstre, fordi han savnede, at Alternativet kæmpede for iværksætteriet og for en ny politisk kultur. "Hvis Alternativet ville være et iværksætterparti, så skulle alle politiske udspil udspringe af entreprenante og innovative tankesæt. Det tankesæt har Uffe (Elbæk, red.), men jeg tror, det er blevet fuldstændigt udvandet i kraft af invitationen til alle om at udvikle Alternativets politik," sagde Niels Aalbæk Jensen i en pressemeddelelse.

 

Karl Magnus BidstrupKarl Magnus Bidstrup
Forlod partiet 5. februar 2020 og repræsenterer i dag Socialdemokratiet i Svendborg Byråd

Karl Magnus Bidstrup følte efter valget af Josephine Fock som ny politisk leder, at han ikke længere kunne repræsentere Alternativet. "En officiel repræsentant skal kunne stå på mål for partiets ageren, og det kan jeg desværre ikke længere. Derfor er det heller ikke ordentligt, at jeg tegner partiet lokalt," skrev han på Facebook. Han skiftede til Socialdemokratiet, fordi partiet ligesom Alternativet tog klimakrisen seriøst og satte fokus på fornuftig økonomisk opførsel.

 

Niko GrünfeldNiko Grünfeld
Forlod partiet 28. februar 2020 og er i dag løsgænger i Københavns Borgerrepræsentation

Alternativet-medstifteren, Niko Grünfeld, vinkede farvel til partiet og blev løsgænger. "Hvad der længe har været kendt internt i partiet og i journalistiske kredse, er nu tydeligt for enhver. Partiets sjæl er ædt op indefra," skrev Niko Grünfeld i et debatindlæg i Politiken. "Den syge kultur er i dag strukturelt indlejret, der er blevet lækket fortrolige oplysninger, rygter svirrer, personangreb er hverdagskost, og sammenholdet i partiet er ikkeeksisterende," fortsatte han. Niko Grünfeld meldte sig ud, efter at partimedlemmer i Information anonymt anklagede Josephine Fock for at have udvist grænseoverskridende adfærd. 

 

Claus Løwe KlostergårdClaus Løwe Klostergård
Forlod partiet 7. marts 2020 og repræsenterer i dag SF i Silkeborg Byråd

Claus Løwe Klostergård forlod Alternativet efter formandsskiftet, hvor Alternativet viste "ikke at kunne leve op til egne værdier". "Det virker for mig utroværdigt. Tilliden til partiet er væk, og derfor er det også med stor frustration og beklagelse, at jeg har måttet sande, at jeg ikke længere kan genkende det parti, som jeg fandt så stor sympati for," skrev han på Facebook. Claus Løwe Klostergård valgte at blive medlem af SF, som "arbejder for de ting, jeg tror på".

 

Mads HoldgaardMads Holdgaard
Forlod partiet 16. maj 2020 og er i dag løsgænger i Faaborg-Midtfyns kommunalbestyrelse

Mads Holdgaard blev løsgænger, efter at den lokale partiforening i Faaborg-Midtfyn nedlagde sig selv. Han oplevede medlemsflugt, som vidnede om, at stridighederne i partitoppen havde lokale konsekvenser lokalt. "Der er ingen tvivl om, at den uskønne "skilsmisse" i Alternativets politiske ledelse har efterladt os lettere desillusionerede og på et svagere værdi-politisk fundament. De mange konflikter har drænet os alle for motivation," sagde han i en pressemeddelelse.

 

Abdirashid Abdi Abdirashid Abukar Abdi
Forlod partiet 20. juni 2020 og repræsenterer i dag SF i Odense Byråd

Socialdemokratiet og SF fik med Abdirashid Abukar Abdis skifte sikret sig absolut flertal i Odense Byråd. Partierne har 13 og 2 mandater ud af de 29 mandater i byrådet. Han slog fast i Fyens Stiftstidende, at han havde "gjort alt for at redde Alternativet som projekt", og at han havde ikke forladt partiet, hvis der havde været håb forude. "Der er et missing link mellem partitoppen og lokale medlemmer, og det knækkede over, efter partistifterne (blandt andre Uffe Elbæk, red.) rejste," sagde han.

 

Liv Gro JensenLiv Gro Jensen
Forlod partiet 27. juni 2020 og repræsenterer i dag SF i Aarhus Byråd

Liv Gro Jensens skifte fra Alternativet til SF i Aarhus Byråd sikrede et absolut flertal til Socialdemokratiet og SF, som har 12 og 4 ud af de 31 mandater i byrådet. Hun begik partihop som følge af "konflikter" i partiet. "Jeg har igen og igen prøvet at rejse mig ovenpå de velkendte udfordringer i partiet, men særligt de seneste konflikter har gjort, at jeg ikke kan rejse mig igen," sagde hun i en pressemeddelelse. Hun faldt for SF, som "har et helt unikt fællesskab, som jeg passer virkelig godt ind i".

,

Forrige artikel Efter afgørelse i konsulentsag: Minister forventer, at kommuner tager udsatte borgeres sager op på ny Efter afgørelse i konsulentsag: Minister forventer, at kommuner tager udsatte borgeres sager op på ny Næste artikel Søren Brostrøm frarådede nedlukning syv timer før historisk pressemøde Søren Brostrøm frarådede nedlukning syv timer før historisk pressemøde