Debat

KL svarer professor igen: Vi kæmper dagligt for kommunernes EU-rammer

Professor Martin Marcussen skyder forbi mål, for KL's internationale udvalg kæmper hver dag for at påvirke EU's rammevilkår i kommunernes favør, skriver Erik Flyvholm.

Vi arbejder ikke med konkrete EU-projekter eller direkte hjemtagning af midler til EU-projekter. Den opgave er de danske kommunale EU-kontorers, skriver Erik Flyvholm (V).
Vi arbejder ikke med konkrete EU-projekter eller direkte hjemtagning af midler til EU-projekter. Den opgave er de danske kommunale EU-kontorers, skriver Erik Flyvholm (V).Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Erik Flyvholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 1998 blev Kommunerenes Landsforenings (KL) internationale udvalg oprettet. Dengang stod det klart, at EU og det internationale arbejde ville fylde mere og mere – også på kommunalt plan.

Og det internationale udsyn er ikke blevet mindre relevant med årene. Faktisk viser KL-undersøgelser, at cirka 40 procent af de sager, der er på kommunalbestyrelsernes dagsordener, er påvirket af EU-initiativer. Men der findes ikke meget forskning om, hvordan de danske kommuner har organiseret det internationale arbejde.

Derfor er vi glade for, at professor Martin Marcussen er i gang med at undersøge netop det. Det er en vigtig undersøgelse, som, vi håber, kan bidrage med inspiration og læring.

Kæmper en brav kamp hver dag
Det er vigtigt at forstå, at vi i KL har truffet et bevidst valg om at bruge vores kræfter på at være til stede der, hvor vi kan få indflydelse på den lovgivning og strategier, der påvirker kommunernes hverdag.

Den kommende tid vil vi især have blikket rettet mod påvirkning af EU's klimapolitik, implementeringen af EU's langvarige budget, datapakken, mindsteløn samt implementering af den sociale søjle

Erik Flyvholm (V)
Formand for KL's internationale udvalg og borgmester i Lemvig Kommune

Og KL's bestyrelse har netop vedtaget, hvilke sager vi skal have fokus på i 2021. Den kommende tid vil vi især have blikket rettet mod påvirkning af EU's klimapolitik, implementeringen af EU's langvarige budget, datapakken, mindsteløn samt implementering af den sociale søjle.

Eksempelvis optager Kommissionens forslag om en passende mindsteløn KL meget, fordi vi som arbejdsgiverorganisation ønsker at beskytte den danske arbejdsmarkedsmodel. 

Fordi vi prioriterer interessevaretagelsen højt, er vi for eksempel meget aktive i Det Europæiske Regionsudvalg og deltager her i mere end 50 møder om året.

Regionsudvalget er der, hvor vi som kommunalpolitikere kan ytre vores holdning til EU-lovgivning. Vi kæmper altså en brav kamp for at varetage kommunernes internationale interesser og påvirke kommunernes rammevilkår i EU. Hver dag.

Og alt det gode arbejde skal selvfølgelig kommunikeres til kommunerne, så vi synliggør EU's betydning. Men formålet i sig selv er ikke synlighed.

Derfor skyder professorens kritik af vores arbejde forbi målet, når han i Altinget skriver, at "KL's internationle udvalg ikke deler ud af dens guldgrube af EU-viden".

Hilser indsparket velkommen
Men vi arbejder eksempelvis ikke med konkrete EU-projekter eller direkte hjemtagning af midler til EU-projekter. Det er derfor heller ikke noget, som vi rådgiver kommunerne om.

Lidt forenklet kan man sige, at vi interessevaretager for at sikre, at Danmark får sin del af midlerne fra EU's fonde og programmer

Erik Flyvholm (V)
Formand for KL's internationale udvalg og borgmester i Lemvig Kommune

Og det er et bevidst valg, for vi mener, at opgaven bedst varetages af de fire danske kommunale og regionale EU-kontorer i Bruxelles, som har netop det som hovedfokus. Det er dog ikke ensbetydende med, at KL ikke arbejder for at påvirke EU's fonde på europæisk plan.

Lidt forenklet kan man sige, at vi interessevaretager for at sikre, at Danmark får sin del af midlerne fra EU's fonde og programmer. Når EU's langvarige budget så er vedtaget, er det de kommunale og regionale EU-kontorers opgave at bidrage til hjemtagning af midlerne sammen med de enkelte kommuner.

Vi hilser dog Martin Marcussens indspark velkommen. Det er et vigtigt tema, og derfor har vi også inviteret ham til vores næste møde i det internationale udvalg for at få inspiration til, hvordan vi kan gøre vores arbejde endnu bedre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00