KL: Kommunegrænsen stopper ikke jobcentrene

KORT NYT: En ny rapport fra KL's analyseenhed viser intet fald i tendensen til, at jobcentrene sender ledige i private løntilskud på tværs af kommunegrænsen.
David Vestergaard Eriksen
Da de kommunale jobcentre overtog opgaven fra den daværende arbejdsformidling, var frygten, at beskæftigelsesindsatsen ville stoppe ved kommunegrænsen. Det er der intet, som tyder på, ifølge nye tal fra Kommunernes Landsforening. 43 procent af ledige i privat løntilskud skulle i 2012 pendle til en anden kommune for at komme på arbejde, hvilket er omtrent samme andel som folk i beskæftigelse. Samme mønster kunne observeres, dengang arbejdsformidlingen varetog opgaven.

Private aktører langsommere, men billigere
Undersøgelsen kommer midt i en større debat, om hvorvidt beskæftigelsesindsatsen hovedsageligt bør ligge hos de kommunale jobcentre. En debat, der fik et nyt indspark, da Rigsrevisionen i sidste uge præsenterede sin beretning om effekten samt kvaliteten af andre aktørers indsats. En af hovedkonklusionerne heri var blandt andet, at private aktører generelt er langsommere til at få ledige i beskæftigelse, omend de er billigere.

KORA konkluderer i en nylig rapport, at det ca. koster samfundet 11.000 kroner per ledig, når kommunerne benytter de lokale aktører i beskæftigelsessystemet. Alt i alt løber det op i 350-400 millioner kroner på årsbasis.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00