Debat

Kommunal it-chef: Manglende digital infrastruktur truer tyndtbefolkede egne

TDC vil i de kommende år lukke de kobberkabler, der er afgørende for mange borgeres mulighed for at få internetforbindelse. Det er ikke tidssvarende og kan ende med en digital nedprioritering af øer og landområder, skriver Mikael Kronstrøm, leder for digitalisering og it i Langeland Kommune.

Det risikerer at ramme de fattige ældre hårdest, når der lukkes for de underjordiske kobberkabler, skriver Mikael
Kronstrøm.
Det risikerer at ramme de fattige ældre hårdest, når der lukkes for de underjordiske kobberkabler, skriver Mikael Kronstrøm.Foto: Moritz Frankenberg/AP/Ritzau Scanpix
Mikael Kronstrøm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

TDC har fået grønt lys til, at de kan lukke for deres gamle kobberforbindelser. Det vil sige deres ”gamle” telefonkabler, der i dag er den eneste reelle mulighed for at få en internetforbindelse for mange i landområderne.

Denne lukning sker, uden at der er stillet modkrav om, at der skal etableres en alternativ tilslutningsmulighed, hvilket vil give store udfordringer, hvis der ikke sker en ændring på området, og der etableres et brugbart alternativ som digital infrastruktur.

Lukningen af telefonkablerne vil ske i etaper frem mod år 2030 med reel start i 2024.

Den svage økonomi rammes hårdest

Der er brug for handling nu for at sikre markant bedre vilkår for at etablere en brugbar digital infrastruktur i hele landet

Mikael Kronstrøm
Leder, digitalisering og it, Langeland Kommune

I teleforliget er det besluttet, at al etablering af digital infrastruktur skal ske på markedsvilkår. Det betyder i praksis, at en given leverandør skal have en positiv businesscase, før de vil gå ind i et projekt. Som privat virksomhed kan man jo ikke overleve, hvis det, man foretager sig, kun giver underskud.

Det er her, en af de store udfordringer ligger i forhold til eksempelvis udrulning af fiber i tyndt befolkede områder.

Disse områder er nemlig også dem, hvor den ældre del af befolkningen har en svag økonomi, hvorfor de ikke har økonomi til og kan se et behov for en dataforbindelse, som igen er lig med manglende ønske om at indgå en tilslutningsaftale og dermed en endnu dårligere businesscase.

Samme udfordring, som ildsjæle løber ind i, hvis de forsøger at få et projekt gennem bredbåndspuljen, der dermed heller ikke kan blive til noget.

Endnu et paradoks er, at det er samme demografiske gruppe, der er en rigtig stor del af målgruppen i forhold til blandt andet telemedicin.

4G/5G er ikke løsningen

De krav, der er politisk vedtaget i teleforliget, er ikke tidssvarende.

En forbindelse på 100 megabyte download og 30 megabyte upload er ikke nok i forhold til det dataforbrug, der kræves i dag. Man skal ligeledes være opmærksom på, at sommerhusområder direkte er fravalgt som indsatsområder i teleforliget og ikke må medregnes i dækningsberegningerne.

Som privat virksomhed kan man jo ikke overleve, hvis det, man foretager sig, kun giver underskud

Mikael Kronstrøm
Leder, digitalisering og it, Langeland Kommune

En løsning, der ofte bringes på banen, er 4G/5G-mobildækning. Men, der er flere ting, der gør, at 4G/5G forbindelser i dag ikke er et reelt alternativ, og det dermed er en udfordring at kablede forbindelser og 4G/5G forbindelser ligestilles.

4G/5G mobilforbindelser er en delt ressource, der deles på hver enkelt telemast. Jo flere, der bruger disse kontaktpunkter, des dårligere bliver forbindelsen. Når kapaciteten rammer et kritisk punkt, vil dataforbindelsen helt ophøre med at virke. Det er værd at tilføje, at selv om en enhed ikke bruges, belaster det stadig 4G/5G forbindelsen.

Beregningen af dækning tager heller ikke højde for menneskeskabte, biologiske og geografiske forhold. Træer, bakker, dale, bygninger og andre naturligt forekommende forhindringer gør, at der i praksis mange steder ikke er dækning af hverken telefoni og/eller data.

Dette gør sig især gældende i sommerhusområder, hvor forbruget samtidigt i perioder er ekstraordinært stort i forhold til den etablerede kapacitet.

Hvad ønsker politikerne?

I en tid, hvor eksempelvis flere og flere hjælpemidler, der visiteres til pleje af borgere i eget hjem, kræver kraftigere og mere stabile internetforbindelser i forbindelse med den daglige pleje af borgere, er den manglende digitale infrastruktur en stor udfordring – især i tyndtbefolkede områder.

De krav, der er politisk vedtaget i teleforliget, er ikke tidssvarende

Mikael Kronstrøm
Leder, digitalisering og it, Langeland Kommune

Flere af de fælleskommunale it-systemer kræver online-forbindelser for at fungere, også når man ikke er på kontoret

Der er brug for handling nu for at sikre markant bedre vilkår for at etablere en brugbar digital infrastruktur i hele landet. Målsætningen i teleforliget om 95 procent dækning af minimumskravene skal vi nok nå – for der står intet om, at de sidste fem procent ikke må være et samlet område, være alle øer eller bare generelt tyndt befolkede områder. Men er det mon det, man ønsker politisk?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Kronstrøm

Leder, Digitalisering og IT, Administrativ Stab, Langeland Kommune

0:000:00