Debat

LA'er: Udligningsreformen er magtarrogance af værste skuffe

DEBAT: Kommuner med højere skat og højere leveomkostninger er udligningsreformens tabere. Grænsen for, hvad der er rimeligt, er for længst overtrådt, skriver kommunalvalgskandidat.

Velfærdens serviceniveau er i forvejen lavere i kommuner som Lyngby-Taarbæk, der skal aflevere endnu flere penge til kommuner med lavere skat, skriver LA'er.
Velfærdens serviceniveau er i forvejen lavere i kommuner som Lyngby-Taarbæk, der skal aflevere endnu flere penge til kommuner med lavere skat, skriver LA'er.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Siv Ebbesen
Kandidat til kommunalvalget for Liberal Alliance i Lyngby-Taarbæk

Præmissen for regeringens udspil til en udligningsreform er, at der hersker for store forskelle i Danmark.

Derfor skal den konservative kommune Lyngby-Taarbæk betale først 28 millioner kroner og senere højere beløb til andre dele af landet.

Den socialdemokratiske nabokommune, Gladsaxe, står derimod til at modtage 21 millioner kroner. Også en velhavende kommune som Vejle står til at modtage 112 millioner kroner

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Paradoksal fordeling
I Gladsaxe Kommune er skatten lavere end i Lyngby-Taarbæk.

De bruger flere penge per folkeskolelev, deres ældre får flere hjemmehjælpstimer, de har højere normeringer, og flere vuggestuer serverer varmt mad, mens min halvandetårige datter, der går i en vuggestue i Lyngby, skal have madpakke med hver dag.

Nu beder regeringen mig så om at arbejde endnu mere og være endnu længere tid væk fra min datter, så jeg kan betale noget mere i skat til borgere i Gladsaxe.

Louise Siv Ebbesen
Kandidat til kommunalvalget for Liberal Alliance i Lyngby-Taarbæk

Og det er netop det paradoksale. Flere kommuner med et højt serviceniveau står til at blive vindere af reformen, imens borgere, der i forvejen betaler en høj skat for et middel serviceniveau, står til at blive tabere. Hvordan skaber dette et mere retfærdigt Danmark?

Nu beder regeringen mig så om at arbejde endnu mere og være endnu længere tid væk fra min datter, så jeg kan betale noget mere i skat til borgere i blandt andet Gladsaxe og Vejle. Velhavende kommuner, hvor borgerne på flere parametre i forvejen har et højere serviceniveau end borgene i Lyngby-Taarbæk.

Lyngby-Taarbæk betaler allerede 1,1 milliard kroner i udligning, hvilket svarer til cirka 80.000 kroner for en familie. Hertil kommer den skat, som skal dække familiens egen velfærd i kommunen.

Læs også

Udplyndring af borgere
Lægger man dertil de højere leveomkostninger som følge af høje boligskatter og det dermed lavere rådighedsbeløb end borgere i andre dele af landet, bliver det åbenlyst, hvor uretfærdigt regeringens udspil er.

Socialdemokratiets udspil er et tegn på, at de enten ikke ved – eller lukker øjnene for – hvordan hverdagen fremover skal hænge sammen for helt almindelige mennesker i, omkring og nord for København, når skatten bliver hævet som følge af udligningsreformen.

Men værre er næsten følelsen af magthavere, der udplyndrer borgere, der i forvejen lever for et meget lille rådighedsbeløb. Det er magtarrogance af værste skuffe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00