Løhde svarer på kritik: Jeg mener ikke, de ansatte får for meget i løn

OK18: Det er ”plat”, når oppositionspolitikere beskylder Sophie Løhde (V) for at mene, at de offentligt ansatte får for meget i løn. Og det er ”fuldstændig useriøst” at hævde, at hun vil tage spisepausen fra dem. Sådan svarer innovationsministeren efter kritik.

Jens Rohde (R) og Karsten Hønge (SF) er ude i en useriøs kritik på forkert grundlag.

Det skriver innovationsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar, efter at en række politikere fra oppositionspartierne har blandet sig i de overenskomstforhandlinger, som er inde i den sidste fase før en eventuel konflikt.

Medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde sagde til Altinget torsdag, at det er ”simpelthen så småtskåret, at man vil tage folks lønstigninger og deres frokostpause.”

Og SF’s Karsten Hønge kaldte det ”unødigt aggressivt”, at arbejdsgiverne vil ”tage pauserne” fra de offentligt ansatte.

Sophie Løhde slår fast, at det ikke er en del af regeringens planer:

”Vi vil ikke afskaffe den betalte spisepause – det vil jeg gerne understrege. Og så vidt jeg ved, er der ingen statslige arbejdspladser, der har opsagt eller har planer om at opsige spisepausen. Derfor er det også fuldstændig useriøst, når nogen hævder, at regeringen vil tage den arbejdsgiverbetalte spisepause fra medarbejderne i staten,” skriver hun.

Ingen har taget den betalte frokostpause
Striden handler om, at de ansattes organisationer – især Akademikerne - vil have den betalte frokostpause skrevet ind i overenskomsten, fordi de mener, at Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen har skabt tvivl, om frokostpausen skal regnes som arbejdstid eller ej.

I dag er den betalte frokostpause mange steder en kutyme, som de ansatte har haft i mange år.

Sophie Løhdes ministerium gør opmærksom på, at ingen statslige arbejdspladser har inddraget spisepausen.

Sophie Løhde: Det har jeg aldrig sagt
Jens Rohde kritiserede også Sophie Løhde for at sige, ”at de offentligt ansatte får for meget i løn, og at de bør betale deres lønstigninger under finanskrisen tilbage.”

Men Løhde fastholder, at hun ikke mener, de ansatte får for meget i løn.

”Det er plat at sige, at jeg har sagt, at de offentligt ansatte får for meget i løn eller for den sags skyld give indtryk af, at de skal sættes ned i løn. Det har jeg aldrig nogensinde sagt. Det er helt fair, at vi ser forskelligt på tingene, men lad os dog få en politisk debat på et ordentligt grundlag, hvor vi ikke skyder hinanden noget i skoene, vi hver især ikke mener.”

Til Børsen i december sagde ministeren, at "det er helt uholdbart for samfundsøkonomien, når lønnen i det offentlige i en længere periode er højere end i den private sektor, og vi skal have lukket løngabet."

Men det betyder altså ikke nødvendigvis, at de offentligt ansatte får meget i løn, siger Løhde.

Finn Sørensen har ikke været til forhandlingerne
Endelig er ministeren fortørnet over Finn Sørensens oplevelse af, at hun mødes med forhandlingsparterne med en ”afvisende og indimellem noget arrogant holdning.”

”Det er fantastisk, at folk, der ikke har været i nærheden af forhandlingerne, kan vide, hvordan jeg mødes med de faglige organisationer,” lyder replikken fra Sophie Løhde.

Forrige artikel Psykiatere: Pas på med at sygeliggøre unge Psykiatere: Pas på med at sygeliggøre unge Næste artikel Altinget lancerer nyt medie om udflytning Altinget lancerer nyt medie om udflytning
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.