Nu blander politikerne sig i OK18: "Løhde er arrogant"

OK18: Risikoen for storkonflikt er overhængende. Og selv om den danske model byder politikere at blande sig uden om overenskomstforhandlinger, begynder partier og enkeltpolitikere nu at bekende kulør.

Foto: Katja Holm/Altinget
Søren Elkrog FriisKristine KorsgaardEmma Qvirin Holst

Det er en hjørnesten i den danske model, at arbejdsmarkedets parter har fred til at forhandle løn- og ansættelsesvilkår uden politisk indblanding. Men i de igangværende overenskomstforhandlinger for 750.000 offentligt ansatte, OK18, er situationen nu så tilspidset, at frustration og forsigtige sympatierklæringer langsomt begynder at pible ud på sociale medier med partier og enkeltpolitikere som afsender.

Europarlamentsmedlem for Radikale Jens Rohde opfordrer de offentligt ansatte til at stå fast på deres krav om lønstigninger.

”De skal have is i maven denne gang. Det er simpelthen så småtskåret, at man vil tage folks lønstigninger og deres frokostpause, når man samtidig leverer lettelser på skat og bilafgifter og argumenterer med, at det giver mere vækst og flere penge i kassen. Så kan man ikke samtidig sende et signal om, at man er så presset, at man er nødt til at pille ved folks frokostpause,” siger han til Altinget.

Rohde er ophidset over innovationsminister Sophie Løhdes (V) retorik op til forhandlingerne.

I december sagde hun til Børsen: "Det er helt uholdbart for samfundsøkonomien, når lønnen i det offentlige i en længere periode er højere end i den private sektor, og vi skal have lukket løngabet."*

Jens Rohde mener, at ministeren nedgør de offentligt ansatte, på linje med da KL under lærerkonflikten i en annoncekampagne ”tegnede et billede af lærerne som dovne”.

”Og nu har vi så Sophie Løhde, der går ud og siger, at de offentligt ansatte får meget i løn, og at de bør betale deres lønstigninger under finanskrisen tilbage. Hvordan skal vi rekruttere offentligt ansatte i fremtiden, hvis man bliver ved med at omtale dem på den måde? Sophie Løhdes udmeldinger er kontraproduktive og gør det sværere at nå et resultat,” siger han.

SF: Arbejdsgiverne opfører sig unødigt aggressivt
Det er ikke bare i radikale rækker, at sympatien med lønmodtagerne begynder at skinne igennem. På venstrefløjen har både SF og Enhedslisten markeret sig med opbakning til de offentligt ansatte.

"Der skal to parter til at nå en aftale, men jeg vil sige, at arbejdsgiverne har opført sig helt unødigt aggressivt ved at ville tage pauserne fra de offentligt ansatte. Det er også unødigt aggressivt ikke at ville give lærerne en arbejdstidsaftale. De er den eneste faggruppe, der ikke har en aftale om arbejdstiden," siger Karsten Hønge, der er politisk ordfører for SF. 

Karsten Hønge medgiver, at hans eget parti selv var med til at gribe ind over for lærerne i 2013, mens de endnu sad i regering med Socialdemokratiet og Radikale.

”Vi erkender vores fejl, men det er også vigtigt at være villig til at rydde op efter den,” siger han.

Karsten Hønge mener også, det er ”helt berettiget”, at de offentligt ansatte forventer en lønstigning i en opgangstid.

”Det går godt med økonomien, og derfor må de også forvente en hæderlig reallønsfremgang,” siger han.

EL: Arrogant Løhde kan udløse konflikt
Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, understreger, at Folketinget ikke skal blande sig i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. Men han lægger ikke skjul på, hvis banehalvdel bolden ligger på i forhandlingerne.

”Set udefra virker det, som om det begynder at ligne det forløb, vi havde sidste gang, altså lærerkonflikten i 2013. Og der er ingen tvivl i vores sind om, hvem det var, der var årsag til det,” siger Finn Sørensen med henvisning til de statslige, regionale og kommunale arbejdsgivere.

Samtidig retter han også en kritik mod innovationsminister Sophie Løhde (V), der sidder for bordenden i forhandlingerne på statens område.

”Jeg oplever, at hun mødes med forhandlingsparterne med samme afvisende, og indimellem noget arrogante, holdning,” siger han og tilføjer:

”Det er sådan noget, der fører til konflikt. Det er bekymrende.”

DF: Vi skal ikke gentage 2013
I Dansk Folkeparti vil beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted ikke blande sig i forhandlingerne. Men han advarer regeringen og arbejdsgiverne imod at komme ud i en situation som under lærerkonflikten i 2013.

”Vi skal ikke ud i et uskønt forløb som dengang, hvor det kunne virke, som om der på forhånd var aftalt spil om at gribe ind over for lærerne. Jeg håber ikke, det forløb vil gentage sig, så jeg håber meget, de finder en løsning,” siger han.

Socialdemokratiet og Alternativet har afvist at kommentere på forhandlingerne.

Forhandlingerne har gennem de sidste uger været urokkeligt fastlåst, fordi parterne på statens område ikke kan nå til enighed – og balancerer lige nu på kanten af kollaps, hvilket vil udløse en storkonflikt fra starten af april.

*Tilføjet citat af Sophie Løhde (V) fredag 23. februar 2018 klokken 9.40.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00