Debat

Tidligere kommunaldirektør til byrødder: Overvej disse tre ting i planlægningen af din kommende valgstrategi

Selvom to år til næste valg kan lyde af god tid, er det ikke længe, når der skal lægges strategi. Overvej, hvordan du kan skabe politik uden penge, hvordan du kan være stakeholder for borgere og hvordan du kan kommunikere positivt, skriver Christine Brochdorf.

Halvvejs inde i den politiske mandatperiode er det tid til at se frem mod næste kommunalvalg i 2025, skriver Christine Brochdorf.<br>
Halvvejs inde i den politiske mandatperiode er det tid til at se frem mod næste kommunalvalg i 2025, skriver Christine Brochdorf.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christine Brochdorf
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det næste kommunalvalg er fastsat til den 18.november 2025. Det betyder, at alle landets kommunalbestyrelser nu er halvvejs i deres valgperiode.

Valgperioden er uden tvivl startet anderledes, end hvad de fleste havde håbet og forventet. De siddende kommunalbestyrelser startede med tredje bølge af corona, der varede flere måneder. Rusland invaderede Ukraine og gjorde det til en kommunalpolitisk opgave at skaffe tusindvis af midlertidige boliger, pasning og arbejde til de mange flygtninge der kom hertil på kort tid.

To år lyder af god tid. Det er det ikke, når der skal lægges strategi, laves prioriteringer og findes de helt rigtige mærkesager

Christine Brochdorf
Bestyrelsesleder og rådgiver

De rasende dyre byggepriser og inflation har vanskeliggjort budgetoverholdelse på en række byggeprojekter. Energiprisernes himmelflugt i 2022 var med til at bringe uro i de kommunale budgetter. Med andre ord ikke ligefrem de scenarier, der fik mange kommunale kandidater til at stille op i første omgang. 

Efter den hårdest tænkelige start på en politisk mandatperiode står vi nu halvvejs, og det er tid til at se frem mod næste valg.

Læg en strategi for næste valg
Den lokaløkonomiske prioritering står mange steder på smalhals, og det opleves vanskeligt at indfri de forventninger, borgerne har til den basale velfærd, samtidig med at udvikling og nytænkning af den kommunale opgaveportefølje skal finde sted.

På trods af at der gentagne gange er fundet nye milliarder i de statslige kasser i det forgangne år, så har de langt fra alle sammen fundet vej til de lokale råderum.

Det er tid til at lægge strategi for det kommende kommunalvalg. To år lyder af god tid. Det er det ikke, når der skal lægges strategi, laves prioriteringer og findes de helt rigtige mærkesager.

Ligesom opstarten på denne mandatperiode var vanskelig at forudse, da der sidst var valgkamp, så vil der ske det samme med kommunalvalget i 2025. Derfor er det nu, du skal gøre dig helt grundlæggende overvejelser om, hvilken politisk profil du vil have til næste valg. 

Du skal vænne dig til at lave politik uden penge. Politiske udspil skal basere sig på værdi-fundamenter, der skal indeholde andet end ønsket om flere penge tilført et område

Christine Brochdorf
Bestyrelsesleder og rådgiver

Her er forslag til tre grundlæggende overvejelser du bør have med i din strategiske planlægning:

Skab politik uden penge
Det ser ud til, at der er en potentiel økonomisk recession undervejs. Den vil ramme hårdt og forskelligt i kommunerne. Efter så mange års vækstrus er det vanskeligt at forestille sig, at politik skal skabes på et nyt grundlag og uden de vanlige midler.

Du skal med andre ord vænne dig til at lave politik uden penge. Det betyder, at politiske udspil skal basere sig på værdi-fundamenter, der skal indeholde andet end ønsket om flere penge tilført et område. At lave politik uden penge betyder, at værdier, visioner og nye muligheder inden for eksisterende rammer kommer i høj kurs igen. Politikformuleringen skal ikke alene handler om at være ”i mod” noget, men skal i stedet fremhæve og fremelske den tilgang, du ønsker dig politisk.

Du kan med fordel overveje at fokusere på værdier og visioner. I en tid med usikkerhed og begrænsede ressourcer bliver det afgørende med klare værdier og visioner. Identificér og kommunikér de grundlæggende principper, der driver din politik. Det styrker din troværdighed.

Læs også

Du kan også overveje kreativitet om det eksisterende: I stedet for flere penge, så udforsk kreative muligheder for at optimere og udnytte det eksisterende. Udvikling af partnerskaber, brug af private velfærdsleverandører eller igangsætning af innovative løsninger. Det giver anerkendelse at demonstrere evnen til at tænke mere for mindre.

Vær stakeholder for borgerne
Danskerne er delt i spørgsmålet om inddragelse af borgerne. Nogle har fået borgerinddragelses-fatigue og er tilfredse med at stemme hvert fjerde år og overlade dagligdagen til det repræsentative demokrati.

Hav fokus på de borgere, der vil være med til at skabe politik, løsninger og strategier lokalt

Christine Brochdorf
Bestyrelsesleder og rådgiver

Hav fokus på de borgere, der vil være med til at skabe politik, løsninger og strategier lokalt. Ikke nødvendigvis for hele kommunen, men måske for én landsby eller en særlig fritidsaktivitet. Det betyder, at du som politiker kommer til at være stakeholder for en masse aktive borgere, der gerne vil være en del af at udvikle kommunen.

Det kan være bøvlet, og der vil ind i mellem være modstridende hensyn, der skal afvejes. Men den reelle involvering af de aktive borgere i formuleringen for kommunens fremtid kommer godt igen, når stemmerne tælles op.

Du kan med fordel overveje at skabe aktiv dialog: Arranger rådgivergrupper, workshops, walk n’ talks og andre muligheder for at vælgerne er medskabende af din politik.

Læs også

Du kan også overveje at anerkende processen: Kommunikér tydeligt, at dit kandidatur ikke alene består af dig som person. Fremhæv, anerkend og kommunikér om alle dem, der har været med til at udvikle politikken.

Tal til kongen i stedet for stodderen
Du kan så let som ingenting samle en flok borgere, der vil være højlydte og utilfredse. Den mere raffinerede og langtidsholdbare model for at lave politik er at bruge energien på at formulere egne politiske ståsteder og grundværdier.

Lad være at tale din politiske konkurrenter, medarbejderne eller særlige tiltag ned

Christine Brochdorf
Bestyrelsesleder og rådgiver

Borgerne vil gerne have, at der er orden i kommunen, at politikerne kan samarbejde, og at der er et system, der fungerer. Så lad være at tale din politiske konkurrenter, medarbejderne eller særlige tiltag ned. Løft i stedet din egne politiske holdninger og modeller for, hvad du ser som det fremtidige design for politikken i din kommune. 

Du kan med fordel overveje at fokusere på positiv politisk kommunikation: Kommunikér, hvordan dine idéer bidrager til en positiv velfungerende kommune, og hvordan du vil samarbejde. Lad andre politikere om deres politik.

Du kan også overveje at bygge bro og samarbejde: Langt de fleste vælgere ønsker sig politikere, der kan samarbejde konstruktivt om fælles mål. Find fællesnævnere i dine ”modstanderes” politik. Det viser fokus på at ville kommunens samlede bedste og ikke bare ville fremhæve sig selv

Og husk, at du ikke kan lave alt om på én gang. Men du kan gå fra ingenting til noget. Og du kan gå fra noget til bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Brochdorf

Bestyrelsesleder og rådgiver i bæredygtigt velfærdsdesign, fhv. kommunaldirektør i Egedal og Furesø
cand.scient.adm.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024