Regionernes skæbne er stadig uvis

SLUTSPIL: Kommunerne skal have flere opgaver, og langt færre skal indlægges på sygehusene. Det står klart efter en weekend med flere mediedryp fra regeringens udspil til en sundhedsreform. Fremtiden for regionerne er dog fortsat uafklaret.

Dét, der ikke er svært, skal være nært.

Den sætning har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) gentaget gang på gang i det halve år, hvor hun har skullet holde tungen lige i munden frem mod en fremlæggelse af regeringens sundhedsreform.

Søndag var det statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der tog over og leverede sloganet i et interview med DR Nyheder.

For selvom der endnu ikke er inviteret til pressemøde, vurderes reformudspillet at være på trapperne. Løkke løftede således sløret for reformens målsætninger: I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser.

Statsministeren kunne også fortælle, at man i særlig grad forventer færre sygehusbesøg og indlæggelser for patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskel-skelet-sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL. Patienter med disse – ofte kroniske – sygdomme skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.

Ingen afklaring af regionernes rolle
Lars Løkke undveg dog det centrale spørgsmål om regionernes fremtid, og det samme gjorde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i et interview søndag med Ritzau. 

På et direkte spørgsmål, om regionerne skal nedlægges, svarede Trane Nørby således:

"Vi præsenterer vores bud på en sundhedsreform inden for kort tid. Der vil vi præsentere, hvordan vi skaber mere nærhed i sundhedsvæsnet."

Intern splittelse i Venstre
Regeringens udmeldinger om det kommende udspil kommer efter en uge med stigende intern uro i Venstre ved udsigten til en nedlæggelse af regionerne.

På et hovedbestyrelsesmøde i Venstre fredag aften på hotel Crowne Plaza blev reformen diskuteret, efter at blandt andre Søren Gade (V), boligordfører Carsten Kissmeyer (V) og en række Venstre-borgmestre har udtrykt bekymring for en eventuel nedlæggelse af regionsrådene.

Til gengæld meldte Martin Geertsen (V) ud på Twitter, at han ønsker et "rent snit", hvor hverken det politiske eller administrative lag i regionerne bevares.

Efter hovedbestyrelsesmødet sagde statsministeren, at han havde "en oplevelse af et fuldstændigt enigt Venstre, der deler analysen af, at noget skal der ske".

Forrige artikel Københavns Kommune ansætter ny stadsarkitekt Københavns Kommune ansætter ny stadsarkitekt Næste artikel Rekordmange kvinder bliver chefer i staten Rekordmange kvinder bliver chefer i staten
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.