René Christensen om vellønnet dobbeltmandat: Med ansvar følger pengene, sådan er det

Dansk Folkepartis René Christensen har både en central rolle for partiet på Christiansborg og et lokalpolitisk engagement med tunge ansvarsposter. Det kræver tid og planlægning, og så er det ifølge ham også fair med over en halv million kroner i ekstra årligt vederlag.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

I over 14 år har René Christensen fra Dansk Folkeparti ført et liv som politisk pendler mellem Christiansborg og kommunalbestyrelsen i hjemkommunen Guldborgsund.

Siden han kom i Folketinget i 2008 har han aldrig prøvet andet end et politisk arbejdsliv med et dobbeltmandat.

I dag har han ikke bare en central rolle i partiets folketingsgruppe som mangeårig finansordfører, beskæftigelsesordfører og næstformand i folketingsgruppen. Han har også tunge lokalpolitiske roller som viceborgmester, udvalgsformand og næstformand i det lokale forsyningsselskab.

”Det kan lade sig gøre ikke mindst, fordi jeg har nogle gode kollegaer. Og fordi jeg jo efterhånden har noget erfaring med at have et dobbeltmandat,” siger René Christensen.

Hvor mange timer, han samlet set bruger på sit politiske arbejde, har han ikke gjort op.

Hjemmefra +80 timer om ugen

Men vurderet ud fra, hvor mange timer han er væk hjemmefra i arbejdsrelaterede øjemed, så når det mange uger hurtigt op på den høje side af 80 timer.

Det kræver megen praktik.

Typisk er hans mandag fyldt op med møder hjemme i Guldborgsund. Med en samarbejdsvillig borgmester er det lykkedes ham at få placeret sine udvalgsmøder den dag.

 

Læs også

Kommunens tidligere borgmester – John Brædder (Lokal) – var ifølge René Christensen ikke helt så samarbejdsvillig og havde lagt økonomiudvalgsmøderne netop om tirsdagen, hvor Folketingspolitikeres tilstedeværelse på Christiansborg typisk er påkrævet i forhold til at kunne deltage i afstemninger.

”Borgmesteren drillede mig lidt, fordi jeg ikke var en del af flertallet. Og så skulle jeg jo cleares herinde fra Folketinget for at kunne være med,” siger René Christensen.

Løntrin som ministre

Sammenlignet med andre politikere i kommunalbestyrelsen anser han sig selv for at være i en privilegeret situation, fordi han ikke har et civilt arbejde uden for politik, der også skal passes.

”Jeg er jo så heldig, at jeg er fuldtidspolitiker. Jeg er så at sige altid i politikermode. Og jeg kan sagtens sidde klokken 20 om aftenen en onsdag og læse økonomiudvalgsdagsorden, mens jeg er på Christiansborg. Det behøver jeg jo ikke sidde hjemme i mit køkken og gøre,” siger René Christensen.

Aktuelt er han i øjeblikket den folketingspolitikker, som får den største ekstraindtægt i kraft af et dobbeltmandat.

Igennem sit lokalpolitiske arbejde får René Christensen suppleret sin folketingsløn, så hans samlede årlige vederlag når op på samme niveau, som lønnen for en mening minister. Altså lidt over 1,3 millioner kroner.

Dog uden samme gunstige pensionsvilkår som en minister, eller en ministerbil med chauffør og et embedsværk til at støtte sit politiske projekt.

Pengene følger ansvaret

At han tjener det samme som en minister, mener han ikke, at der er noget forkert i.

”Der følger jo et ansvar med. Som formand for arbejdsmarkedsudvalget i Guldborgsund Kommune har jeg ansvar for at drive et udvalg og for en omsætning på 1,3 milliarder kroner,” siger han og fortsætter:

”Hvis man bare skal flytte en dims fra den ene skuffe til den anden, så har man ikke så stort et ansvar, og så følger der heller ikke så stor en løn med. Men hvis du har et stort ansvar, så følger der nogle penge med.”

 

Sådan er det jo, og jeg tror sådan set, at alle danskere har det sådan, at penge og ansvar følges ad.

René Christensen (DF)
Folketingsmedlem og viceborgmester i Guldborgsund Kommune

Han peger på, at han i den seneste byrådsperiode også brugte meget tid på lokalpolitisk arbejde, selvom hans vederlag var markant lavere - hvor det nu lyder på over 580.000 kroner, lød det dengang på godt 130.000 kroner.

Samtidig er der i en kommune som Guldborgsund brug for, at alle tager det ansvar, de magter. Ikke mindst fordi Dansk Folkepartis seks mandater har sat sig på fire formandsposter og to næstformandsposter.

”Vi har påtaget os et kæmpe ansvar i forhold til at få Guldborgsund Kommune ud over stepperne, og der følger så et vederlag med. Sådan er det jo, og jeg tror sådan set, at alle danskere har det sådan, at penge og ansvar følges ad,” siger René Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00