Se Rigsrevisionens karakterer til private aktører

DOKUMENTATION: Kommunale jobcentre er ifølge Rigsrevisionen hurtigere end andre aktører til at få ledige i job. Læs konklusionerne fra revisionens beretning og Statsrevisorernes bemærkninger.
Kim Rosenkilde

Private aktører er længere om at få de ledige i job end kommunale jobcentre, og det er en dårlig forretning: Samfundet mister 11.000 kroner per ledig ved at benytte de private aktører.

En ledig, der får hjælp af en privat aktør, går arbejdsløs i to uger mere end en ledig, der får hjælp af det kommunale jobcenter. Det er dyrt for både samfundet og den ledige, og det opvejes ikke af, at den private aktør løser opgaven billigere end det kommunale jobcenter.

Det fremgår af en undersøgelse, KORA har lavet for Rigsrevisionen som en del af revisionens arbejde med at kortlægge effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats. Beregningerne viser, at det samfundsøkonomiske underskud ved at benytte private aktører i alt løber op i 350-400 millioner kroner på et år. 

Dokumentation
Statsrevisorernes bemærkninger

Formålet med kommunernes beskæftigelsesindsats er at bistå de ledige med at få et arbejde gennem fx samtaler og aktivering. Beskæftigelsesindsatsen udføres af kom­munernes jobcentre og er igennem mange år også udført af andre aktører, fx private virksomheder, a-kasser eller organisationer.

I denne beretning sammenlignes effekten af andre aktørers beskæftigelsesindsats med effekten af jobcentrenes indsats i en registerundersøgelse. Undersøgelsen omfatter ledige, der har været henvist til andre aktører under serviceudbuddet, dvs. dag­pengemodtagere og arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere med undtagel­se af ledige med lang videregående uddannelse.

Beretningen viser, at effekten af andre aktørers beskæftigelsesindsats er ringere end effekten af jobcentrenes indsats.

Ledige, der er henvist til andre aktører, arbejder således i gennemsnit 10 dage mindre i det første halvår efter, at de er henvist. Herefter er de ledige lige meget i arbejde, uanset om de er hos andre aktører eller hos jobcentrene.

Statsrevisorerne konstaterer, at der er samfundsøkonomiske omkostninger ved at henvise ledige til andre aktører. Selv om andre aktører har lavere omkostninger til beskæftigelsesindsatsen end jobcentrene, kan det ikke opveje, at hver ledig henvist til andre aktører taber ca.11.200 kr. i lønindkomst pr. år.

Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende:

at kommunerne i mindre grad har fulgt op på, om andre aktørers beskæftigelsesindsats virker efter hensigten, fx om de ledige kommer i arbejde eller under uddannelse at Beskæftigelsesministeriet, herunder Arbejdsmarkedsstyrelsen, ikke i tilstrækkelig grad har understøttet kommunernes tilsyn med andre aktører, herunder lands­dækkende og opdaterede data om andre aktørers resultater.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00