Vestager fastholder skattestraf

EVALUERING: Økonomiske sanktioner holder kommuneskatten i ro og får kommunerne til at tage ansvar for at holde økonomiaftalerne, konkluderer ny evaluering. Derfor vil Margrethe Vestager (R) fastholde loven.
Margrethe Vestager (R), mener, at prioriteringen af skat og service i kommunerne er en vigtig debat for det kommunale selvstyre.
Margrethe Vestager (R), mener, at prioriteringen af skat og service i kommunerne er en vigtig debat for det kommunale selvstyre.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Michael HjøllundKim Rosenkilde

Det er et spørgsmål om at ramme den rigtige balance mellem det kommunale selvstyre og samtidig holde dansk økonomi på ansvarlig kurs.

Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister
Fakta

Fakta om skattesanktionsloven 

Skattesanktionsloven blev vedtaget i 2008. Den fik virkning fra og med kommunernes budgetter for 2009.

Baggrunden for de nye regler var bl.a., at kommunernes budgetter for 2008 indebar et samlet brud på skatteaftalen med 1,4 mia. kr. - ud over de 750 mio. kr., kommunerne kunne hæve skatten med ifølge økonomiaftalen for 2008.

I 2010 blev skattesanktionsloven justeret for yderligere at styrke kommunernes incitament til at overholde de indgåede aftaler om skat.
Som en del af loven blev det vedtaget, at loven skulle evalueres og revideres i folketingsåret 2013-14.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil nu videreføre ordningen.


Kilde: Økonomi- og indenrigsministeriet
Den økonomiske pisk virker, når kommuneskatten skal holdes under kontrol.

Det er konklusionen i en ny evaluering, som Finansieringsudvalget under Økonomi- og Indenrigsministeriet har fremlagt. Evalueringen peger samtidig på, at kommunerne i højere grad koordinerer, hvem der hæver og sænker skatten i de enkelte år.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager viser evalueringen, at skattesanktioner er nødvendige, for at kommunerne overholder økonomiaftalerne. Ifølge ministeren er kommunal disciplin vigtig for hele landet.

"Kommunerne står for mere end halvdelen af de offentlige udgifter, og en væsentlig del af velfærden i kommunerne bliver finansieret af kommuneskatten. Derfor er det ikke alene op til kommunerne at fastsætte et niveau for kommuneskatten, for det handler også om landets samlede økonomi - ikke bare om den enkelte kommune," siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.dk.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00