Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvor mange gange der de seneste ti år er blevet givet dispensation til ikke at lave kompenserende lugtreducerende tiltag for husdyrbrug

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 113, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, hvor mange gange der de seneste ti år er blevet givet dispensation til ikke at lave kompenserende lugtreducerende tiltag for husdyrbrug, selvom lugtgrænserne ikke er overholdt?

Svar fra mandag den 8. juni 2020
Der gælder en række fastsatte genekriterier på lugtområdet, der regulerer, hvor meget lugt omboende i forskellige kategorier må udsættes for, på henholdsvis 5, 7 og 15 OUE/m3 (lugtenheder) afhængig af, om der er tale om byzone, samlet bebyggelse eller enkeltejendomme i en landzone.

Beskyttelsesniveauet for lugt kan alene fraviges i en konkret sag i det omfang, det følger af dispensationsmuligheden i Bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug § 33. Det fremgår heraf, at den vægtede gennemsnitsafstand til de områder og beboelsesbygninger, der er nævnt i § 31, stadig skal være mere end 50 pct. af den påkrævede geneafstand efter § 32, jf. bilag 3, pkt. B, for alle kombinationer af staldafsnit på husdyrbruget.

Derudover må lugtemissionen i de enkelte staldafsnit ikke forøges, medmindre 1) lugtemissionen samtidig reduceres tilsvarende eller mere i et andet staldafsnit, der ligger tættere på de berørte områder og beboelsesbygninger, eller 2) afstanden fra det staldafsnit, hvor emissionen forøges, er mindst 200 % af den ukorrigerede geneafstand, beregnet på baggrund af alle staldafsnit på husdyrbruget.

Medfører en ansøgning forøgelse af lugtemissionen på anden måde, er det ikke muligt for kommunen at dispensere. Der kan således kun gives dispensation, hvis lugtpåvirkningen samlet set formindskes eller forbliver uændret.

Antallet af dispensationer fra kommunernes side registreres ikke systematisk på landsplan, hvorfor denne information ikke er umiddelbart tilgængelig.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00