Carl Valentin
 svarer 
Lea Wermelin

Carl Valentin (SF) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om gældende lovgivning om godkendelse af store husdyrbrug i tilstrækkelig grad sikrer, at Danmark kan blive en grøn førernation, når det gælder udvikling af miljøteknologi til landbruget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 113, Spørgsmål 15
Mener ministeren, at gældende lovgivning om godkendelse af store husdyrbrug i tilstrækkelig grad sikrer, at Danmark kan blive en grøn førernation, når det gælder udvikling af miljøteknologi til landbruget?

Svar fra mandag den 8. juni 2020
Den gældende regulering kræver anvendelse af miljøteknologi, og giver således teknologiproducenterne et incitament til at udvikle ny miljøteknologi.

En konventionel slagtegrisestald med bedste staldsystem uden miljøteknologi har en emission på 1,4Kg NH3-N/m 2 . Det betyder, at selv med det staldsystem, der har laveste ammoniakfordampning, vil der være et teknologikrav, der skal kunne sænke ammoniakfordampningen med yderligere 24 %. Tages der i stedet udgangspunkt i de foretrukne staldsystemer, er der et yderligere krav om reduktion ved hjælp af teknologi på 44 % til 54 %.

I øjeblikket pågår der et større udredningsarbejde i ministeriet med involvering af både Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der har til formål at revurdere BAT kravene til maksimal ammoniakemission per m 2 . Fortsætter teknologiproducenterne med at levere bedre og billigere miljøteknologi, vil dette også gradvis medføre, at kravene til BAT vil blive skærpet.

Det er således min vurdering, at de nuværende regler er med til at sikre, at der anvendes miljøteknologi, når der etableres nye store husdyrproduktioner, og at dette er med til at give teknologiproducenterne et incitament til at fortsætte udviklingen af miljøteknologi.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00