Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Alternativets kulturpolitik burde være samlingspunkt for venstrefløjen

Mens Socialdemokratiet og højrefløjen i årevis har ignoreret kulturen, har venstrefløjen forpasset sine chancer på området. Det bør ikke være svært at finde et fælles fodslag, skriver Niels Frid-Nielsen.

Hvis de to socialistiske venstrefløjspartier lader sig inspirere af Alternativets kulturpolitiske iderigdom, og Alternativet omvendt forpligter sig på venstreorienteret værdikamp, kunne man måske opnår fælles fremgang, skriver Niels Frid-Nielsen.
Hvis de to socialistiske venstrefløjspartier lader sig inspirere af Alternativets kulturpolitiske iderigdom, og Alternativet omvendt forpligter sig på venstreorienteret værdikamp, kunne man måske opnår fælles fremgang, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det vil være synd at sige, at venstrefløjen ligefrem boltrer sig i kulturdebatten.

Med en S-regering, der langt hen ad vejen ignorerer kulturen og en borgerlig opposition, der især huskes for sine massive nedskæringer af dansk kulturliv under Løkkes VLAK-regering, skulle man ellers synes, at netop kulturlivet kunne være det sted, venstrefløjen dyrkede og sugede næring fra.

Men det er, som om venstrefløjspartierne helt har opgivet kulturpolitikken.

Kigger man på Enhedslistens hjemmeside finder man en masse almindeligheder, men intet ægte engagement i kulturpolitikken. Der er ingen kulturnyheder, bortset fra en protest mod "brutale nedskæringer i Nordisk Råd" fra 14. juli 2021.

Hertil kommer nogle henvisninger til udvalg, der rådgiver partiets kulturordfører Søren Søndergaard. Gab! Ikke et ondt ord om ham. Han er kompetent, grundig og vidende, men næppe fremtidens mand på et område, listen satser 100 procent på.

Det virker faktisk, som om kulturen er blevet nedtrådt og glemt i et hjørne under Enhedslistens intense kamp for at finde sine ben at gå på i den daglige politiske trummerum.

Så er der langt mere entusiasme at hente hos SF.

Tillad mig at forslå, at venstrefløjen går sammen om en fælles kulturpolitik.

Niels Frid-Nielsen
Journalist og kulturkommentator

Her hedder det, at "mulighederne for at opleve og dyrke kunst og kultur skal nå langt bredere ud end i dag.

Kultur skal give borgerne vinger, opmuntre og inspirere gennem hele livet – i hele landet".

Det lyder meget godt, men helt ærligt også lidt fluffy. Som noget en afdød kulturminister fra 1960’erne kunne stå op af graven og lire af i søvne.

Først når det kommer til nedlukningerne under covid-19, bliver SF mere konkret og forpligtende.

Partiet vil sikre "en ordentlig genstart af kulturlivet og forsætte investeringerne i kulturen". Her kunne en rigtig god politisk diskussion begynde.

Alternativet er langt mere detaljeret og visionært i sin kulturpolitik.

"Vi ønsker et kulturliv og en kunstscene med et stærkt, levende og talentfuldt vækstlag, hvor der er plads til at eksperimentere og begå fejl", lyder det.

"Vi ønsker et samfund, hvor vi ikke kun møder kunsten og kulturen på vores kulturinstitutioner, men også i det offentlige rum, på vores arbejdspladser, i børnehaven, folkeskolen og på ungdomsuddannelsen. Og selvfølgelig også på sygehuset og plejehjemmet".

Man aner glæden ved kulturen, som man kender den fra partiets stifter, den nu afgående Uffe Elbæk.

Læs også

Når det kommer til den konkrete kulturpolitik, foreslår Alternativet, at man skaber flere kreative frizoner, hvor vækstlaget kan give den fuld gas.

Partiet ønsker at flytte penge fra betaling af husleje og mursten på dyre kulturinstitutioner til mere provisoriske netværk med konkrete kunstneriske projekter.

Og så vil partiet arbejde videre med kunst og kultur på recept til mennesker i særligt sårbare og udsatte situationer.

Alt sammen såre sympatiske tanker.

Tillad mig at forslå, at venstrefløjen går sammen om en fælles kulturpolitik.

SF og Enhedslisten står ifølge meningsmålingerne til moderat fremgang, mens Alternativet kæmper for overlevelse på den rigtige side af spærregrænsen.

Hvis de to socialistiske venstrefløjspartier lader sig inspirere af Alternativets kulturpolitiske iderigdom, og Alternativet omvendt forpligter sig på en kompromissøgende, venstreorienteret værdikamp, kunne man måske opnår fælles fremgang og glæde.

En venstreorienteret kulturpolitik kunne måske indeholde følgende punkter:

  • Giv alle unge under 25, pensionister og andre udsatte og sårbare danskere et klippekort til ti gratis kulturoplevelser.
  • For at sikre et kulturliv i øjenhøjde med befolkningen skal hver kommune - og større by - forpligtes til at oprette et kulturhus med brugergenereret indhold.
  • Styrk produktionen af danske tv-serier, spillefilm og dokumentarer ved at inddrive et kulturbidrag fra de globale mediegiganter, der opererer i Danmark. Kulturbidraget skal også støtte dansk litteratur (fiktion og nonfiktion), sangskrivning og scenekunst.
  • Giv alle danskere adgang til DR’s mediearkiv, sådan at det bliver muligt for alle danskere at se sine yndlingsudsendelser, når man har lyst til det.
  • DR og modtagere af støtte fra Public Service Puljen skal fokusere på udviklingen af nye tilbud, programformater og platforme til børn, samfunds- og kulturdebat.

Listen kan selvfølgelig gøres længere, den kan ændres og måske forkortes til tre konkrete krav. Det afgørende er, at venstrefløjen går sammen om at gøre kulturpolitik til noget, der handler om det, vi har lyst til.

Politik handler ikke bare om fornuft og sur, økonomisk nødvendighed. Politik handler også om, hvad vi håber og gerne vil bruge vores liv på. Om hvilke fællesskaber vi vil indgå i.

Hvis venstrefløjspartierne formår at forløse kulturpolitikkens potentialer, vil de gøre danskerne - og sig selv - en stor tjeneste!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00