Hvilken politiker er du mest enig med? Tag kandidattesten her

Svar på 25 spørgsmål i Altingets valgtest, og bliv klogere på, hvilke folketingskandidater du er mest enig med.

Nu er det igen tid til at tage turen ind i stemmeboksen, for statsminister Mette Frederiksen har udskrevet folketingsvalg.<br><br>
Nu er det igen tid til at tage turen ind i stemmeboksen, for statsminister Mette Frederiksen har udskrevet folketingsvalg.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Valgdagen nærmer sig, og inden længe træder du ind bag forhænget til stemmeboksen, folder stemmesedlen ud, og sætter dit kryds.

Men hvem er kandidaterne, hvorfor stiller de op, og hvad står de for? Hvis du er i tvivl, kan du måske få et fingerpeg med Altingets kandidattest. Her kan du samtidig få en indikation af, hvilke politikere du er mest enig med – og hvem du slet ikke er enig med.

Undervejs skal du forholde dig til 25 udsagn om dansk politik. Det samme har en lang række folketingskandidater fra din valgkreds gjort, så du bagefter kan sammenligne jeres svar. Du kan også læse mere om kandidaterne, deres mærkesager og holdninger i øvrigt. 

Et udstillingsvindue, men ingen sandhedsmaskine

Kandidattesten er et udstillingsvindue, hvor alle kandidaterne kommer til orde og kan præsentere sig selv overfor vælgerne.

"På den måde er den med til at opfylde en af mediernes fornemste opgaver under en valgkamp, nemlig at levere fair og upartisk oplysning om, hvad politikerne står for," siger Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. 

Testen er dog ikke nogen sandhedsmaskine, understreger han.

"Den bestemmer ikke, hvem man skal stemme på. Men den er én blandt mange måder at danne sig et indtryk af kandidaterne. Man får at vide, hvilke kandidater, man er mest enig med, men vi opfordrer til at tage testen flere gange – og til også gerne at prøve tilsvarende test hos andre medier," siger chefredaktøren. 

Nyt design 

Altinget har leveret kandidattest ved en lang række forskellige valg siden 2001. Undervejs er metoden og algoritmen blevet udviklet, sådan at testen er så fair og retvisende som muligt. 

"Vi bruger lang tid på at finde de rette spørgsmål, og vi konsulterer både de politiske partier og nogle af landets førende valgeksperter undervejs for at kvalitetstjekke testen," siger Jakob Nielsen. 

Siden det seneste folketingsvalg har testen fået en visuel overhaling. Samtidig har vi udviklet maskinen bag, sådan at man nu i langt højere grad kan sammenligne sine egne svar med alle kandidaternes svar.

"Vi kører også en lang række test, hvor en computer udfylder testen tusindvis af gange for at tjekke, om svarene spreder sig blandt de mange kandidater," lyder det fra Altingets chefredaktør. 

Testen er svær at snyde

Et ofte tilbagevendende spørgsmål er, om kandidaterne kan snyde testen, sådan at de bliver vist oftere end andre kandidater. Men det er ifølge Altingets chefredaktør ikke muligt.

"Der er uendelig mange kombinationer af svar – og brugerne kan ovenikøbet markere, hvis nogle bestemte spørgsmål er ekstra vigtige for dem. Derfor er det ikke sådan, at en kandidat kan snyde sig til flere visninger," siger Altingets chefredaktør.

Kandidattesten bliver udviklet af Altinget i samarbejde med DR. Derudover har vi været leverandør af kandidattest til både Sverige og Norge.

Du kan tage testen lige her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024